Ekonomi Yunanistan’ın 6 adasını alacağına ‘İnan’ıyor

Yunanistan’ın 6 adasını alacağına ‘İnan’ıyor

29.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Yunanistan’daki bir internet gazetesine yaptığı açıklamada altı adayla yakından ilgilendiğini belirterek, “Her biri için 10 ila 20 milyon euro arasında ödeme planı geliştirdik” dedi

Yunanistan’ın 6 adasını alacağına ‘İnan’ıyor

Etkilerini atlatamadığı gibi krizin, giderek derinleşen hasarlarıyla mücadele etmekte zorlanan Yunanistan, bir dönem şiddetle karşı çıktığı ‘ada satışı’na şimdi sıcak yaklaşıyor. Krizin ilk sıralarında Almanya’nın önde gelen yayın organlarından Bild’in, elindeki adaları satmasını istediği Yunanistan’ın adalarıyla Türk yatırımcılardan Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan’dan açık teklif var.
Fi Yapı’dan yapılan açıklamaya göre, konut üretiminde olduğu kadar Türkiye’nin tek imarlı adası olan Garip Ada’yı da satın alarak burada proje geliştirerek ada konusunda da tecrübe sahibi olan İnan, altı ada ile yakından ilgili. Her bir ada için 10 ila 20 milyon euro arasında ödeme planı bile geliştiren işadamının ilgilendiği adalar ise Lichnari, Kaltsonisi, Mikri Amorgos, Kardiotissa, Nausika ve Vouvalo’dan oluşuyor.
Fikret İnan’ın Yunanistan’ın internet gazetelerinden Real News’e yaptığı açıklamaya göre, ilgilendiği bu adayla ilgili yakından incelemeler yaptıklarını belirterek, “Her ada için 10 ile 20 milyon euro arasında bir fiyat düşünüyoruz. Bu adalar üzerine turizm konseptli projeler gerçekleştirebiliriz. Yapacağız yatırımın miktarı da 100 milyon euro’yu bulabilir. Bu yatırım 5-6 sene içinde kendini amorti edecektir” diye konuştu.

GARİP ADA’YI 35 MİLYON DOLARA SATIN ALMIŞTI
Fi-Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, ada satın alma açısından deneyimli bir isim. 2010 başlarında işadamı Ali Dartar ve ailesine ait olan Garip Adası’nı satın alan İnan, 400 bin metrekarelik adaya, kendi deyişiyle “tüm masraflar dahil” 35 milyon dolar ödemişti.
Buraya Fi-Island ismini verdiği proje geliştirme kararı alan İnan, buraya 70 villa ve 70 odalı butik otelden oluşan bir proje yapacağını ifade etmişti. Burada ticari ve sosyal alanlar da göz önüne alındığında 200 bin metrekarelik inşaat geliştireceğini açıklayan İnan, geçen yıl yaptığı açıklamada, projeyi, en geç iki yıl içinde bitirmeyi hedeflediklerini söylemişti.
İnan’ın bir diğer planı da tesisi birkaç yıl işlettikten sonra satmaktı. Ancak, “Eğer iyi bir alıcı bulamazsak kendi portföyümüze koyarız” diyerek projeyi kendisinin de işletebileceği mesajını veren İnan, diğer yandan da yeni adalar satın alabileceği mesajını şu sözlerle vermişti: “Ege’de satılık çok ada var. Umduğumuzu bulursak satın almak için yeni adalara bakarız”.


NEREYE, HANGİ YATIRIMI PLANLIYOR
Fikret İnan’ın yakın zamanda yaptığı açıklamalarında altını çizdiği noktalardan biri de turizm yatırımlarına ağırlık vereceği yönündeydi. İşadamının gündemindeki otel yatırımları şöyle:

Yunanistan’ın 6 adasını alacağına ‘İnan’ıyor

Haberin Devamı




Yunanistan’ın 6 adasını alacağına ‘İnan’ıyor


Seyhan’ın kıvrımlarına Sheraton’ı sığdırdı

Mimaride esin kaynağı Seyhan Nehri olan Adana’daki Sheraton’ın 2013 yılında açılması bekleniyor. Yatırımcı Adalı’nın İstanbul, Ankara, İzmir ve KKTC için de otel yatırımı planı var


İnşaat, enerji, lojistik ve servis sektörlerinin ardından turizm sektörüne giren Adalı Holding, Seyhan Nehri kıyısında yaptığı otelin işletmesi için Sheraton Oteli işletmecisi Starwood Hotels&Resorts ile anlaştı. Bu adımla sektöre iddialı bir giriş yapan holding, Sheraton Adana’dan sonra beş yıl içinde İstanbul, Ankara, İzmir ve KKTC’nde turizm yatırımları yapmak için fizibilite çalışmalarına devam ediyor. Otelin mimari tarzında Seyhan Nehri’nin kıvrımları, mimar Murat Kader’e esin kaynağı oldu.
Adalı Holding Yönetim Kurulu eş başkanları Hünkar Şevki Adalı ve Serdal Adalı, turizm alanındaki ilk yatırımlarını önemli bir markayla birlikte geliştirmelerini, bu alandaki iddialarının kanıtı olarak göstererek, 2013 yılında hizmete alacakları otelin 300 kişiye iş imkânı yaratacaklarını belirttiler.

Otel S şeklinde
Yeni yatırım planlarına dikkat çeken eşbaşkanlar, İstanbul, Ankara, İzmir ve KKTC’deki fizibilite çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Bu alandaki iddiamızı güçlendireceğiz” diye konuştular.
Adalı Holding Genel Müdürü Aytaş Demirtaş, Seyhan Nehri kıyısında geliştirdikleri 64 bin metrekarelik otelin Adana’nın modern yüzünün şekillendiği bir noktada yer aldığını söyledi.
Adana’nın sembolü olmasını bekledikleri otelin tasarımının 2 Design Group tarafından yapıldığını vurgulayan Demirtaş, mimaride Seyhan Nehri’nden alınan ilhama dikkat çekti. Demirtaş, şöyle konuştu: “Seyhan Nehri yapısıyla bize örnek oldu. Proje ‘S’ harfi şeklinde bir tasarımla hayata geçiriliyor.”


Stanwood: ‘Türkiye bizim için çok önemli’
Starwood Hotels&Resorts Doğu ve Orta Avrupa Başkan Yardımcısı ve Bölge Direktörü Thomas Willms da dokuz markalarından biri olan Sheraton’un Adana’daki bu girişimle Türkiye’deki otel sayısını altıya çıkaracağını kaydetti. Willms, Türkiye’nin kendileri için çok önemli bir piyasa olduğunu vurguladı.

Enerjide sektöründe yabancıya ihtiyaç yok’
Şevki Adalı, enerji sektörüne ilişkin sorular üzerine, şu anda enerji projelerinde herhangi bir yabancı ortak arayışları olmadığını ifade ederek, şu anda toplam gücü 130 megavata ulaşan 4 HES?üzerinde çalıştıklarını söyledi.




Yunanistan’ın 6 adasını alacağına ‘İnan’ıyor


Çimentocuların birliğinde görev değişikliği

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’nin (TÇMB) direksiyonunda görev değişikliği yaşandı. 2001 yılından beri TÇMB Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Adnan İğnebekçili, görevini Mustafa Güçlü’ye devretti. Yapılan açıklamaya göre, İğnebekçili, yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü SET Çimento’nun bağlı bulunduğu fabrikalarıyla birlikte Limak Sanayi’ye geçmesi üzerine buradaki yeni görevinde devam etmeme kararı aldı. Bu karar, birlikteki görevinden de ayrılmasını beraberinde getirdi.
TÇMB’nin 19.’ncu başkanı olan ve halen Çimentaş Topluluğu’nda Genel İlişkiler Koordinatörlüğünü yürüten Mustafa Güçlü, TÇMB’de 2001 yılından beri yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. 2004 yılında TÇMB Başkan Yardımcısı olan Güçlü, 28 Şubat 2008 tarihinden beri de başkan vekili olarak görev yapıyordu. Halen Çimentaş Topluluğu’nun Genel İlişkiler Koordinatörlüğü’nü yürüten Güçlü, evli ve bir çocuk babası olup İngilizce biliyor.



Yunanistan’ın 6 adasını alacağına ‘İnan’ıyor


Beckham’ın evinin kiremitleri İzmir’den

Ünlü futbolcu David Beckham’ın evinin kiremitleri, Shakira’nın çiçek saksıları, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in yeğeninin evinin kiremitlerini veren İzmirli tuğla ve kiremit üreticisi Şahtaş, bu yolla 2009 yılında yaşanan ekonomik krizini aşarak16 ülkeye ihracat yapacak konuma yükseldi. Şirket, Yunanistan’ın başkenti Atina’daki dünyaca ünlü Akropolis’in restorasyonunda kullanılan tuğlaların da üretimini yaptı.
Şahtaş Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Şahin yaptığı açıklamada 2009’da başlayan küresel ekonomik krizde inşaat sektörü yüzde 16’lık daralma yaşarken, stoklarındaki tuğla ve toprak ürünleri ülke ülke dolaşarak sattığını söyledi. Krizi bu şekilde atlattıklarını belirten Şahin, “Dünyanın aranan firmalarından biri olduk. Kriz döneminde, düşük döviz kurundan kaynaklı rekabet gücünü yitirerek üretime ara vermek zorunda kaldık. Buna rağmen çalışmalar devam ederek Torbalı Pamukyazı’dan dünya starlarının evlerine ürün göndermeyi başardık” dedi. Şahin, üretimlerinin yüzde 98’ini İngiltere, Yunanistan, Almanya ve ABD gibi ülkelere ihraç ettiklerini anlattı.
Şu anda da İstanbul’daki Beylerbeyi Sarayı’nın restorasyonu için görev aldıklarını ifade eden Şahin, “Muhteşem Yüzyıl dizisinin çekildiği Süleymaniye Külliyesi’ndeki Rabi Medresesi’nin salon bölümünde yerdeki tuğlaları, 520 yıl öncelikelerle aynı özelliklere sahip olarak biz imal ettik. İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde de ürünlerimiz kullanılıyor” diye konuştu.
BURCU TANER DHA



Yunanistan’ın 6 adasını alacağına ‘İnan’ıyor


Yargıyı hafifletecek yeni bina TOKİ’den geliyor

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) Çankaya Karakusunlar’da hizmet binası yapacak. HSYK hizmet binası yapım işini kapsayan protokol, TOKİ Başkan Vekili Ahmet Haluk Karabel ve HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya arasında imzalandı. HSYK hizmet binasının mimari ve teknik özellikleri, kurumun ihtiyaç ve taleplerine göre belirlenecek.
Protokol imza töreninde konuşan HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, binaya ihtiyaçları olduğunu dile getirerek, “Çok kısa sürede arsa tahsisi yapılarak protokol aşamasına gelindi. İçinde bulunduğumuz bina bizim değil. Birkaç kurumla aynı binayı paylaşmak zorunda kalıyoruz” dedi. Hamsici, TOKİ’nin inşâ ettiği konutları her yerde gördüğünü ve başarılı bulduğunu ifade ederek, artık övünebilecekleri bir yönetim binasına kavuşacaklarını dile getirdi.
TOKİ Başkan Vekili Ahmet Haluk Karabel ise 507 bin 374 konut rakamına ulaşmış olan TOKİ’nin, hazine yardımı almadan, kendi kaynağını kendisinin ürettiğini belirterek, Bakanlıklar ve kamu kurumlarıyla imzalanan protokoller kapsamında okul, yurt ve pansiyon olmak üzere birçok kamu kurumu binasına imza attıklarını dile getirdi.




Yunanistan’ın 6 adasını alacağına ‘İnan’ıyor


AĞAOĞLU MY OFFICE 212
Ağaoğlu Şirketler Grubu tarafından Bağcılar’da gerçekleştirilen Ağaoğlu My Office 212, ofis projesi olarak gerçekleştiriliyor. Ağaoğlu My Office 212, 31 katlı tek bloktan meydana geliyor. Proje 47 bin 154 metrekare satılabilir alana ve 84 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip durumda.