Ekonomi Yunanistan para için patronları tutukluyor

Yunanistan para için patronları tutukluyor

01.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomik krize gömülen Yunanistan vergi kaçıran işadamlarını tutuklamaya başladı

Yunanistan para için patronları tutukluyor

Mali polisin tutukladığı 20 kadar kişinin arasında devlete 2.3 milyon euro borcu bulunan plastik boru üreticisi Petzetakis firmasının sahibi George Petzetakis ve 1.2 milyon euro vergi borcuyla Alter TV televizyon kanalının sahibi Costas Yiannikos var.
1 Nisan’da çıkarılan bir yasayla yürürlüğe konulan programın amacı, hükümetin sıkı ekonomik önlemlerinin zengin kesimi de kapsadığını Yunan vatandaşlarına ve devasa kamu borcunu kapatmak için kredi veren AB’ye göstermek. Yasaya göre vergi kaçıranlar 1 ila 3 yıl arasında hapse mahkum edilirken 50 bin euro’ya kadar çıkan para cezalarına çarptırılıyor.

Efsane savcının eli var
Vergi kaçakçılığını önlemek için ‘Ekonomik Suçlarla Mücadele Servisi’ kuruldu. Başına da 17 Kasım terör örgütünü çökerten efsanevi savcı Ioannis Diotis getirildi, emrine de 1068 ajan ve 50 mali polis verildi. Hâkim önüne çıkarılan işadamları cezayı ‘hemen bir çekle ödemeleri’ karşısında serbest bırakılıyor. Servis yeni yöntemlerle vergi kaçakçılığında son 10 yılda tutuklanan kişi sayısına bir ayda ulaşırken KDV ödemelerinde 6 ay içerisinde yüzde 14’lük artış görüldü. Toplanan rakam 3.8 milyon euro’yu buldu. Servisin hedefi 50 milyar doları bulan vergi kaçakçılığını tamamen ortadan kaldırmak.