Ekonomi Yüzde 47 DASK’landı!

Yüzde 47 DASK’landı!

06.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) üzerinde, Türkiye’de zorunlu deprem sigortası bulunan konut sayısı 8.4 milyonu aştı, sigortalılık oranı yüzde 47 oldu.

Yüzde 47 DASK’landı

2000’de kurulan DASK ile günde 50 kuruş ayırarak konutları depreme karşı sigortalamanın mümkün olduğunu belirten DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, “17 Ağustos Gölcük Depremi’nin yaşandığı 1999’da yalnızca 500 bin civarında olan deprem teminatlı konut sayısı, bugün 8.4 milyona ulaştı. Bu yıl sonunda poliçe sayısının 9 milyona ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yüzde 47 DASK’landı

Kayacı, “Buna rağmen sigortalılık oranlarında gerekli seviyenin henüz yakalandığı söylenemez. Örneğin Van Depremi gerçekleştiğinde kentteki zorunlu deprem sigortası oranı yüzde 9 seviyesindeydi. Bu deprem sebebiyle toplam 125 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirildi. Eğer zorunlu deprem sigortası oranı yüksek olsaydı, DASK devletin yükünü daha fazla üstlenebilecek ve daha fazla hasar ödemesi yapabilecekti” ifadelerini kullandı. Kayacı, DASK’ın kurulduğu günden bu yana yaptığı hasar ödemesi miktarının 183 milyon liraya ulaştığını kaydetti.

‘Dünyaya rol model olduk’

DASK’ın poliçe adedi, sigortalılık oranı, havuzun büyüklüğü ve teknolojik altyapı gibi özellikleriyle doğal afet havuzları açısından diğer ülkeler nezdinde bir model olarak kabul edildiğini ifade eden Murat Kayacı, “Son yıllarda başta Pakistan, İran, Güney Kore, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Moğolistan, Romanya gibi birçok ülke DASK’ın Türkiye’deki çalışmalarını model alıyor. DASK yetkilileri İngiltere, Japonya, Yunanistan, İtalya gibi ülkelerden gelen yetkililere zorunlu deprem sigortasını anlatıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kayacı ‘Mobil Hasar Tespit Uygulaması’yla hasar tespitlerinin çok daha hızlı gerçekleşeceğine değindi.

Deprem bölgeleri ilk sıralarda...

Marmara Bölgesi, zorunlu deprem sigortasında yüzde 57’lik sigortalılıkla ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 46 ile Ege ve İç Anadolu, yüzde 40 ile Akdeniz, yüzde 39 ile Karadeniz, yüzde 38 ile Doğu Anadolu ve yüzde 33 ile Güneydoğu Anadolu takip etti. Deprem gerçeğiyle yüzleşen illerde sigortalılığın daha yüksek seyrettiğine dikkati çeken Kayacı, Düzce, Bolu, Yalova, Sakarya ve Tekirdağ’ın sigortalılıkta ilk sıralarda bulunduğunu anlattı. Kayacı, “Sigorta oranının en düşük olduğu iller Şırnak, Hakkari, Muş, Batman ve Siirt” dedi.