Ekonomi ‘Yüzde 6’lık faiz yüksek kısa zamanda düşmeli’

‘Yüzde 6’lık faiz yüksek kısa zamanda düşmeli’

06.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İMKB, VOB ve İstanbul Altın Borsası’nı aynı çatı altında toplayan Borsa İstanbul için düzenlenen törende konuşan Erdoğan, “Bu tarihi güçbirliğinin İstanbul’u finans merkezi yapma hedefimizi güçlendireceğine inanıyorum” dedi. Başbakan Erdoğan, yüzde 6’lık faizin de düşürülmesini istedi

‘Yüzde 6’lık faiz yüksek kısa zamanda düşmeli’


27 yıllık geçmişe sahip İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dün tarih oldu. İMKB, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) ve İstanbul Altın Borsası aynı çatı altında toplanarak Borsa İstanbul adıyla faaliyet gösterecek.
Borsa İstanbul A.Ş.’nin faaliyete başlaması dolayısıyla düzenlenen gong törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı Egemen Bağış, SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, işlem gören şirketlerin ve aracı kurumların temsilcileri ile Türk iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Haberin Devamı

2023 hedefleriyle paralel
Başbakan Erdoğan, “Bu tarihi güçbirliğinin İstanbul’u finans merkezi yapma hedefimizi güçlendireceğine inanıyorum. New York, Tokyo, Londra gibi İstanbul’un da finans merkezi olma vasfını, bu güçlü borsa ile perçinleyeceğini umuyorum. İnşallah, borsamızın bu yeni yapısı, 2023 hedeflerimizle de paralel olacak, bu hedeflere ulaşmamızda bizi daha da hızlandıracak, motive edecektir” dedi.

Açıklamayla faiz geriledi
Erdoğan, iktidar oldukları dönemde faizde de tarihi düşüşler yaşandığını ve yüzde 63’ten aldıkları faizleri yüzde 6’lara kadar çektiklerini belirterek şöyle dedi: “Yüzde 6’yı da fazla buluyorum, onu da söyleyeyim. Yüzde 6’lık faizin bir baskı olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Temenni ediyorum ki, kısa zamanda bunu daha da düşürmek suretiyle özellikle faiz baskısını bu ülkenin tüketicileri üzerinden kaldırmış olalım.”
Merkez Bankası’nın faiz indireceği beklentisiyle bu hafta 30 puan düşen faiz Erdoğan’ın açıklaması sonrası yüzde 6.10’dan yüzde 6.04’e kadar geriledi.

Haberin Devamı

‘Merkez de taşınmalı’
Ankara’nın finans merkezi olamayacağı üzerinde ısrarla durduklarını ifade eden Erdoğan, Ankara’nın siyasetin merkezi olduğunu belirterek, “Finans merkezi İstanbul diyorsak, o zaman finansın en önemli kontrol mekanizmaları olan kamu bankalarını da İstanbul’a çekmemiz gerekir. Buna Merkez Bankası da dahildir” diye konuştu.

‘Matematik bilmiyorum!’

Kredi notlarına önem vermediğini ifade eden Erdoğan şöyle devam etti: “Çünkü orada gizli bir ideoloji yatıyor. Eğer adil olan ortaya konsa, BB- olmayız. Kredi notları boyutuyla da Türkiye’nin notunu yine istemeye istemeye de olsa arttırıyorlar. Onlara kalsa düşürecekler. Aman batan, biten ülkelere bakıyorsunuz derecelerini artıyorlar. Nasıl oluyor, ben anlamakta zorlanıyorum. Herhalde matematik bilmiyorum.”

‘Yüzde 6’lık faiz yüksek kısa zamanda düşmeli’

Brokerlarla sohbet eden Erdoğan Fenerbahçe formasını imzaladı.

Logoda
lale ve
İstanbul Boğazı

Yeni vizyonu doğrultusunda kurum kimliğini de yenileyen Borsa İstanbul, Türkiye’nin önemli sembollerinden olan lale motifini logo olarak tercih etti. Logo aynı zamanda borsanın “B” harfini, İstanbul’un “İ” harfini ve İstanbul Boğazı figürünü de içeriyor. Artık Türkiye’ye ait bir renk olarak kabul edilen turkuvaz ise bir yandan yerelliği diğer yandan markanın köklü geleneğe yaptığı vurguyu ifade ediyor.
n Erdoğan gong törenini öncesi ”Osmanlı’dan Cumhuriyete Sermaye Piyasamız” sergisini gezdi.
n Başbakan Erdoğan’ın, gonga vurduğu sırada İstanbul Boğaz ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde Borsa İstanbul A.Ş.’nin yeni logosunun yer aldığı bayraklar dalgalanmaya başladı.
n Törenden sonra uzun süre seans salonunu dolaştı.
n Erdoğan, bir brokerin annesiyle de telefonla konuştu. Erdoğan, karşısındaki kişiye kaç çocuğu olduğunu sordu, nişanlı kızını evlendirmesi tavsiyesinde bulundu.
n Daha sonra annesiyle konuştuğu broker ve nişanlısına dönen Erdoğan, nikah şahidi olacağını söyledi. Erdoğan, çifte yardım konusunda Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan da söz istedi.
n Erdoğan, Hisarcıklıoğlu’nu yanına çağırırken, “Rifat baba” demesi
dikkat çekti.

Haberin Devamı

Turhan: Hedef bölgede üs haline getirmek

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye sermaye piyasalarının Türkiye ekonomisinin son yıllarda göstermiş olduğu performans ile uyumlu bir büyüklüğe erişebilmesi için stratejik bir plan çerçevesinde hareket ettiklerini hatırlattı.
Turhan, yeni şirket Borsa İstanbul ile borsanın teknolojik altyapısının geliştirilerek dünya borsalarıyla uyumlu işlem sürelerinin ve emir işleme kapasitelerinin yakalanacağını, halka arzlar ve ihraççı kurumların teşviki yoluyla ürün çeşitliliğinin ve derinliğin sağlanacağını, yatırımcı bilincinin ve sayısının artırılarak kurumsal yatırımcıların özendirileceğini anlattı.
İbrahim Turhan, Borsa İstanbul’un yakın çevresinde yer alan borsalar ve diğer gelişmekte olan ülke borsaları ile işbirlikleri yoluna giderek İstanbul’u bölgesinde finansal bir üs konumuna ulaştıracaklarını bildirdi

Haberin Devamı

Yatırımcıya kredi yerine sermaye piyasası önerisi

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ile Altın Borsası’nı da çatısı altında toplayan Borsa İstanbul’a, elektrik, demir-çelik ve bakır gibi piyasalar da dahil edilecek. Bu sayede, sermaye piyasalarındaki işlem hacmi ve yatırımcı sayısını atırılması hedefleniyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Borsa İstanbul’un bankacılık ve sigortacılık ile birlikte sermaye piyasalarının üç saç ayağından birini oluşturacağını söyledi.
Babacan şöyle konuştu: “Türkiye için şirketlerin nereden, nasıl finanse edildiğine baktığımızda burada hâlâ bankacılık sisteminin ciddi bir ağırlığı olduğunu görüyoruz. Şirketlerimiz kredi alarak, bilançolarında daha çok borç taşıyarak işlerini yürütüyor. Halbuki sermaye piyasasıyla olması gereken ortaklık kültürü tabana yayılmış oluyor.”
SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da aynı konuya dikkat çekerek, “Yatırımcıları banka kredileri yerine sermaye piyasaları imkanlarını daha fazla kullanmaya davet ediyorum” dedi.

Tahkim Merkezi...
Uluslararası nitelikteki bir finans merkezinin, iyi bir hukuk zeminine ve güvenilir bir yargı sistemine dayanması gerektiğini vurgulayan Babacan, bu doğrultuda SPK Kanunu’nu yürürlüğe soktuklarını, İstanbul Tahkim Merkezi ile ilgili yasal düzenlemeyi de TBMM’ye gönderdiklerini belirtti.
Ali Babacan, “İstanbul Tahkim Merkezi, bir bakıma özel sektörün hızlı bir şekilde yönettiği bir yapıyı getirmiş olacak” dedi.

Haberin Devamı

İMKB’DEN BIST’E

* Temelleri 1984’te atılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın çaldığı gong ile 1986’da işleme açıldı.
* İlk Borsa Başkanı Muharrem Karslı, borsanın ilk yeri de Cağaloğlu’ydu. Daha sonra Karaköy’deki Erenhan’a geçildi.
* İlk yıllarında Ürdün’ün tahta sisteminin örnek alındığı İMKB’de 1989 dönüm noktası oldu, yabancı yatırımcılara borsada yatırım imkanı getirildi. 1990’da ise Körfez kriziyle iz bıraktı.
* 1993’te bilgisayarlı alım-satım işlemleri başladı. 1994’te seans sayısı 2’ye çıktı.
* 1995’te Tuncay Artun başkanlığındaki İMKB İstinye’deki binasına taşındı. 1997 yılı başında endekslerden 2 sıfır atıldı.
* 2001’de uzaktan erişim başladı. İnsanlar artık internete bağlı oldukları her yerden işlem yapabilir hale geldi. Aynı yıl ekonomik kriz nedeniyle borsadaki 35 şirket battı.
l 2007’de açılış seansına başlandı, kapanış saat 17.00’ye kadar uzatıldı. 2012’de ise seansın kapanışı 17.40 oldu.

Yazarlar