Ekonomi ‘Zimmet’ kalktı kredide bankacı rahat nefes aldı

‘Zimmet’ kalktı kredide bankacı rahat nefes aldı

10.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bankacılıkta kredileri temdit etme, ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama, yeniden yapılandırma işlemleri, zimmet suçu kapsamından çıkarıldı

‘Zimmet’ kalktı kredide bankacı rahat nefes aldı

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 687 sayılı yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında 2 Ocak’ta toplanan Bakanlar Kurulu’nca alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan kararnameye göre, bankacılıkta kredi ve ek kredi kullandırma gibi bazı işlemlerde yeniden yapılandırma zimmet suçu olmaktan çıkarıldı. Ayrıca FETÖ soruşturmaları çerçevesinde el konulan şirketlerin sadece tasfiyesi ile sorumlu olan TMSF’ye, bu şirketleri ve varlıklarını satma hakkı da tanındı. Yeni KHK ile getirilen bazı düzenlemeler şöyle:

Haberin Devamı

- Bankacılık mevzuatı ile bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama yahut sair yöntemlerle yeniden yapılandırma işlemleri zimmet suçunu oluşturmayacak.

- TMSF’ye devredilip kayyım atanmasına karar verilen şirketlerin müsaderesine karar verilmişse, ortaklık payları ve varlıkları satılabilecek. Daha önce sadece tasfiye edilen bu şirketlerin ortaklık ve payları kayyım tarafından satılabilecek. Gelir, Hazine’ye kalacak.

TV ve radyoya ayarlama

- Kapatılan özel radyo ve televizyonların 15 Temmuz itibarıyla sahip oldukları yayın lisansları, yayın hakları, frekans ve kanal kullanımı ile RTÜK nezdindeki izinleri Maliye Bakanlığı’nın talebiyle RTÜK tarafından ihya edilecek.

Haberin Devamı

TMSF, böylece özel radyo ve televizyonların bu haklarını da varlıklarıyla birlikte ya da ayrı ayrı satabilecek. Böylece FETÖ bağı nedeniyle el konulan televizyonların ve radyoların yayın hakları ile varlıkları satılabilecek.

- Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 149/A maddesi yürürlükten kaldırıldı. Bu madde, “yayınlar siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz” ifadesini içeriyordu.

RTÜK, bu madde uyarınca propaganda döneminde eşitliğe aykırı yapan televizyon ve radyolara ceza verebiliyordu. Düzenlemenin kaldırılmasıyla, özel televizyon ve radyolar, propaganda döneminde istediği adaya ve görüşe istediği şekilde yer verebilecek.

- Ticari araçlarda zorunlu tutulan kış lastiğine il ayarı yapıldı. KHK ile yolcu ve eşya taşıma işlerinde kullanılan araçlar için de kış lastiği zorunlu hale geldi.

Buna göre, Ulaştırma Bakanlığı yılın belirli dönemlerinde kış lastiğinin zorunlu olduğunu açıklayacak ya da bu yetkisini valiliklere devredecek. Böylece kış lastiği kullanma tarihleri illere göre değişebilecek.

Takmayana 625 TL ceza

Araçlar, bakanlık personeli, kolluk güçleri ve belediye yetkilileri tarafından denetlenecek. Kış lastiği takmayan aracın işletmecisine 625 TL ceza kesilecek.

Haberin Devamı

Bu miktarın azalmasına ya da iki katına çıkmasına Bakanlar Kurulu karar verebilecek. Ceza kesilen aracın, lastiğini değiştirebileceği servise kadar gitmesine izin verilecek.

- İşverenlere, İş Bulma Kurumu’na kayıtlı işsizlerden işe aldıkları her sigortalı için bu yılın sonuna kadar sigorta desteği verilecek.

Netleşme sağlandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Bankacılık Kanunu’ndaki “zimmet” düzenlemesine ilişkin, “Kredinin verildiği tarihte gerekli tedbirler alınmış ve bankacılık mevzuatına uygun bir kredi verilmişse bunun zimmet olmayacağı netleştirildi” dedi.

Akben, uzun süreden beri bankacılık sektöründe kredi kullandırılırken imza yetkisi olanlar arasında zimmet konusunda bir takım tereddütler olduğunu hatırlattı.

Bankacıların kredi verirken, “10-15 yıl sonra ne olacak?” diye korktukları bir durum olduğunu belirten Akben, şunları kaydetti:

“Kredi vermişsiniz, aradan 5-10 yıl geçmiş. Şirket, kredi verildiği tarihte iyi durumdaydı ama sonradan birtakım bozulmalar yaşanmış. Bu kredi neden verildi, zimmet olur mu olmaz mı tereddütleri oluşabiliyordu. Bu endişeleri ortadan kaldırmak için düzenleme yapıldı. Kredinin verildiği tarihte gerekli tedbirler alınmış ve bankacılık mevzuatına uygun bir kredi verilmişse bunun zimmet olmayacağı netleştirildi.”

Haberin Devamı

‘Stres unsuru ortadan kalkıyor’

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ise yapılan değişiklikle bankacılığın doğasına ve gerekliliklerine uygun hareket ederek kredi kullandıran bankacıların üzerindeki önemli bir stres unsurunun kalkacağını söyledi.