Ekonomi Zirve endişesi Avrupa'yı salladı

Zirve endişesi Avrupa'yı salladı

26.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği liderlerinin krizle mücadele konusunda kritik öneme sahip olan 28-29 Haziran’da Brüksel’de yapılacak zirvede somut adım atıp atamayacakları konusundaki soru işaretlerinin net yanıtlardan daha fazla olmayı sürdürmesi Avrupa piyasalarını salladı. Borsalar sert düştü.

Zirve endişesi Avrupayı salladı


Mali yardım için AB’nin kapısını resmen çalan İspanya’nın talep ettiği miktar konusundaki sessizlik olumsuz havayı körükledi. Yunanistan moral bozdu. İspanya, 100 milyar euro düzeyine kadar çıkma potansiyeli olan yardım için resmi başvurusunu Euro Bölgesi Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker’e gönderdiği mektupla yaptı.

Haberin Devamı


Koşullar haftaya netleşir
İspanya’nın nihai talebinin bankalar için gerekli gördüğü yardım ve olası olumsuz gelişmeler durumunda kullanılmak üzere talep edilecek “güvenlik tamponunun” kombinasyonundan oluşması öngörülüyor. Bankalar için İspanya’nın ihtiyaç duyabileceği miktar 62 milyar euro’ya işaret ediyor. Ancak güvenlik tamponuyla bunun Euro Bölgesi’nin İspanya’nın kullanımına sunduğu 100 milyar euro seviyesine ulaşması da olasılık dahilinde.


AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, yardım için devreye sokulacak yöntem ve koşulların önümüzdeki haftalarda netleşebileceğinin altını çizerek odaklanılacak ana noktalar arasında mali sektör reformları bulunacağını söyledi.


Almanya karşı...


Zirve öncesinde Almanya’dan gelen “krizle mücadelede kolay çözüm beklentilerine odaklanılmaması gerektiği” yönündeki açıklamalar da Euro Bölgesi’nin işini kolaylaştırır nitelikte değildi. Almanya, krize daha fazla para aktarılmasına net şekilde karşı çıkıyor ve asıl nedenler üzerine yoğunlaşılması gerektiğini savunuyor. Almanya’nın zirvedeki pozisyonunu değiştirip değiştirmeyeceği konusunda önemli bir sinyalin de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında yarın Paris’te yapılacak görüşmeden gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı


İki lider, büyümenin canlandırılması için yatırımların artırılması ve mali bütçe disiplininin sağlanması konusundaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışacak.


Bankacılık sektörü nedeniyle ciddi sıkıntı yaşayan İtalya’dan gelen sinyaller, Yunanistan’da piyasaların yine dibe vurması, Rum Kesimi’nin notunun bir kez daha düşürülmesi hemen ardından ülkeden gelen mali yardım isteği Euro Bölgesi’nin huzura ermesinin kısa vadede mümkün olmadığını ve AB Zirvesi’nden olumlu bir sonuç çıkmaması halinde durumun daha da kötüleşme potansiyelinin yüksek olduğunu net şekilde ortaya koyuyor.

Borsalar eksi yazdı
Ülke DEĞİŞİM
ADI (%)
Almanya 2.1
İngiltere 1.1
Fransa 2.2
İtalya 4.0
İspanya 3.7
Yunanistan 6.7

AB’de yardım kervanına Güney Kıbrıs da katıldı

Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya’nın ardından Güney Kıbrıs Rum Kesimi de Avrupa Birliği’nden yardım isteyen ülkeler listesine adını yazdırdı. Fitch’in not düşüşünün ardından gelen açıklamayla G. Kıbrıs batma tehlikesinden kurtulmak için Euro Bölgesi ülkelerinden yardım istediğini duyurdu. Yardımın büyüklüğü ile ilgili bir rakam açıklanmadı. Ülkenin borçları 6.4 milyar doları buluyor. Ülke en son Rusya’dan 2.5 milyar dolar düşük faizli kredi sağlamıştı. Avrupa cephesi son olarak İspanya kriziyle birlikte 125 milyar dolarlık bir paket hazırlığı yapmıştı. G. Kıbrıs 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığını devralmaya hazırlanıyor.