Ekonomi Zor duruma düşene, sigorta borcunda 36 taksit imkânı

Zor duruma düşene, sigorta borcunda 36 taksit imkânı

08.02.2009 - 00:05 | Son Güncellenme:

SGK, prim borçlarında yeni kolaylık getiriyor. 2 milyon liraya kadar borç olan 36 taksitte ödeyebilecek

Zor duruma düşene, sigorta borcunda 36 taksit imkânı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), borç aslı, gecikme cezası ve zammı toplamı 2 milyon TL’ye kadar olan borçların tecil ve taksitlendirilmesine ilişkin genelgeyi yayınladı. Buna göre, borçluların geçmişteki borçlarını ödeme konusundaki iyi niyetine bakılarak ve ‘çok zor duruma’ düştüğünün tespiti halinde, borçlarına maksimum 36 ay taksitlendirme yapılabilecek.
Tecil ve taksitlendirmede yetki il müdürlüklerinde olacak. Sosyal Güvenlik İl Müdürleri, söz konusu yetkilerini yardımcılarına veya merkez müdürlerine devredemeyecek. Görevde bulunmamaları halinde bu yetki vekilleri tarafından kullanılabilecek.

Haberin Devamı

Sınır 2 milyon TL
Tecil ve taksitlendirme işlemlerinde, sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları ayrı ayrı değerlendirilecek ve 2 milyon TL’lik sınır, her bir borç türü için geçerli olacak.
Başvurular iş yerlerinin işlem gördüğü Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılacak. Talep formuyla birlikte borçlularca, “çok zor durum” halinin tespitine ilişkin Mali Durum Bildirim Formu veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavirlerce Düzenlenen Çok Zor Durum Halinin Tespitine İlişkin Rapor ya da halka açık olan şirketlerin Sermaye Piyasası Kurulu’na sundukları en son bilanço verilecek.

‘Zor duruma’ tespit
Borçlunun “çok zor durum” halinin tespitinde, “Kasa Banka Kısa Vadeli Alacaklar/Kısa Vadeli Borçlar” formülü sonucu bulunacak oranın 2 ve altında olması halinde, bu durum “çok zor durum” hali olarak kabul edilecek.
Borcun eşit taksitlerle ödenmesi esas olacak. Ancak borçlularca kademeli ödeme planında ısrar edilmesi halinde, en fazla ilk altı taksit, eşit taksitlere bölünmüş ödeme planındaki taksit tutarının yüzde 50’sinden az olmamak kaydıyla kademeli olarak tecil ve taksitlendirilebilecek.
Borçluların 36 ayı aşan taksitlendirme talepleri ise kabul edilmeyecek.
Yetkili makamlarca borcun daha az bir sürede ödenebileceğine kanaat getirilmesi halinde bu sürelerden daha az süreli taksitlendirme işlemi yapılabilecek.

Haberin Devamı

Muayenelere on günlük süre sınırı
Sosyal Güvenlik Kurumu’na tabii hastalar, Sağlık Uygulama Tebliği gereğince, 1 Nisan’dan itibaren, 10 gün içinde aynı branşta birden fazla muayene olamayacak. Hastanelerin acil servislerine yapılacak başvurular ise bundan ayrı tutulacak.
SGK Başkanı Fatih Acar, aynı branşta aynı gün ya da birkaç gün içinde birden fazla hastanede muayene olanların, kurumun faturalarını gereksiz yere şişirdiğini belirtti.
Acar, 1 Nisan 2009’dan itibaren, aynı branşta 10 gün dolmadan hastaneye giden hastaların, bedeli kendi cebinden ödemek zorunda kalacağını açıkladı.

Ölmüş 222 hastaya reçete
Sağlık harcamaları denetiminin Ankara’da 14 hastanede, 34 müfettişle 3 aydır sürdüğünü, oluşturulan denetim formatının diğer illerde de uygulanacağını belirten Acar şunları söyledi:
“Yaptığımız denetimlerde inanılmaz suiistimallerle karşılaşıyoruz. Örneğin ölmüş 222 hastaya reçete yazılmış. 35 kutu yerine 54 kutu yazılarak devlete fatura edilmiş. 14 hastanede 1.1 milyon TL hak edilmeyen ödeme tespit ettik. 20’ye yakın farklı suiistimal olayıyla karşılaştık.”
ADANA AA