Ekonomi Ekonomiye güven arttı sanayi üretimi yükseldi

Ekonomiye güven arttı sanayi üretimi yükseldi

11.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sanayi üretimi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.2 arttı. Bakan Özlü “Sanayimiz, 15 Temmuz gibi ciddi bir hadisenin etkilerinden sadece bir ayda sıyrıldı” dedi

Ekonomiye güven arttı sanayi üretimi yükseldi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, dün açıklanan sanayi üretim verilerinin, ekonomik büyümenin Orta Vadeli Program öngörüleri ile uyumlu hareket ettiğini gösterdiğini belirterek, “Sanayimiz, 15 Temmuz gibi ciddi bir hadisenin etkilerinden sadece bir ay içinde sıyrılmayı başardı” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise ağustosta temmuza göre yüzde 9.4 arttı. Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.8 arttı. Ağustosta 127.9 hesaplanan söz konusu endeks, geçen yılın aynı ayında 124.5 seviyesinde bulunuyordu.

Haberin Devamı

Ekonomiye güven arttı sanayi üretimi yükseldi


Özlü, yaptığı açıklamada, sanayi üretiminin, temmuzda yaşanan düşüşün ardından tekrar normale döndüğünün altını çizdi. Özlü, “Sanayimiz, 15 Temmuz gibi ciddi bir hadisenin etkilerinden sadece bir ay içinde sıyrılmayı başarmıştır. Aylık bazda değişimlere bakıldığında sanayi üretimindeki artış beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. Özellikle sermaye malları ve dayanıklı tüketim malları üretimindeki ciddi artış, ekonomiye olan güvenin tekrar arttığının somut ve açık göstergesi” dedi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, ağustosta bir önceki aya göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10.8, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5.1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.8 arttı.

Olumlu sinyaller

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 32.6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. Özlü, Avrupa Birliği’ndeki ihracat pazarlarında yaşanan gelişmelerin dayanıklı tüketim malları üretimindeki artışa olumlu etkisi olduğuna değinerek, sanayi üretim verilerinin ekonomik büyümenin Orta Vadeli Program öngörüleri ile uyumlu hareket ettiğini gösterdiğini belirtti.

Özellikle yaşanan başarısız darbe girişimi, çevre ülkelerdeki karışıklıklar ile turizm sektöründeki sorunların büyüme hızını biraz yavaşlattığına dikkati çeken Özlü, üçüncü çeyreğin son ayı olan eylüle ait öncü göstergelerin, normalleşmenin hızla devam ettiğine ve ekonomik büyümeye yönelik olumlu sinyaller geldiğine işaret ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Büyüme hız kazanacak

Faruk Özlü, dördüncü çeyrek itibarıyla büyümenin tekrar hız kazanacağının altını çizerek, şunları kaydetti:
“Dördüncü çeyrekte, üretimdeki artış devam edecek ve sanayi sektörü ülke büyümesine katkıda bulunacaktır. Türkiye sanayisi bu başarıyı dünyada küresel faiz oranlarının artırılmasının konuşulmaya başlandığı, çevre ülkelerde karışıklığın arttığı, petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareket etmeye başladığı, Brexit gibi dünya ticaret çevrelerinde yapısal değişikliğe gidildiği bir dönemde yakalayacaktır. Türkiye dinamik, güçlü ve yatırımcıya bir çok fırsat sunan bir ekonomik yapıya sahiptir.”