Ekonomi Ekonomiyi bilmeden karamsarlık yayan var

Ekonomiyi bilmeden karamsarlık yayan var

08.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi konusunda karamsar bir hava yaratmaya yönelik girişimlere reel sektörden ve finans kesiminden tepki var.

Ekonomiyi  bilmeden karamsarlık yayan var

Bir bankacı konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Türk ekonomisinde kriz görüşlerine kesinlikle katılmıyorum. Bu görüşlerin birinci nedeni, sosyolojik. Biz Türkler hep bardağın boş tarafını görürüz. İkinci neden, otomatik reaksiyon gösteriliyor. Değişimi görmüyor... Mutlak değil, göreceli bakmalıyız. Kendi kategorimizdeki ülkelere bakın. Bizden düşük oranda büyüyorlar.”

‘Kim söylüyor, bakılmalı’

Öte yandan Anadolu Grubu CEO’su Tuncay Özilhan da özellikle ekonomi gibi hassas bir konuda kimin, ne dediğine bakılması gerektiğini söyledi. Özilhan, “Söyleyene, yorum yapana bakmak lazım. Yorumu yapan itibar edilir biriyse değeri var. İtibar edilir değilse değeri yok. Ekonomi gibi bir konuda insanların bunu ayırt etmesi gerekir” değerlendirmesini yaptı.

Moralleri bozmaya çalışana dikkat edelim

Haberin Devamı

Halkımız ekonomiyi gün içinde radyo, televizyon ve gazetelerde yayımlanan dolar, borsa ve faiz haberlerinden izler hale geldi. Ekonomideki büyüme, üretim ve yatırım haberleri genelde dikkate alınmıyor. Özellikle gün boyu radyo ve televizyonlarda dolar, borsa ve faiz haberlerine dayalı olumsuz değerlendirmeler ve aşırı karamsar yorumlar insanların ve sonuçta ekonominin moralini bozuyor. Gerçekleri saklamak, yanıltıcı değerlendirmeler yapmak, yanlışı doğru göstermek başkadır, olan bitene dayalı olarak felaket tellallığı yapmak başkadır. Yaşadığımız günlerdeki şartlar ekonomideki iyilikler ve iyiye yönelik gelişmeleri öne çıkararak halka, yatırımcılara ve işadamlarına moral vermeyi zorunlu kılıyor. (GÜNGÖR URAS)

Haberin Devamı

‘Her konuda uzman’ isimler!

Ekranda ekonomi eşittir borsa... Konuşulan yatırım oluyor. Dikkatimi çeken, bol miktarda borsa ve yatırım şirketi yetkilisi yorum yapıyor. Manipülasyona açık bir konu. Bir diğer nokta ekonomi üzerine konuşan öğretim üyeleri... O kadar çok üniversite ve öğretim üyesi var ki... Özel üniversiteler ‘her konuda uzman’ kadrolu bir televizyon ekibi oluşturuyor. Ekonomi baş köşede... Yapımcı hiç yorulmadan bu isimlere ulaşıyor ve ekrana çıkartıyor. Ne kadar sağlıklı yorum yaptıkları soru işareti taşıyor...(SİNA KOLOĞLU)