Gündem DEDAŞ: 6 ilde 260 milyon lira borç var

DEDAŞ: 6 ilde 260 milyon lira borç var

21.01.2015 - 19:11 | Son Güncellenme:

DEDAŞ ödenmeyen faturalar nedeniyle elektriği kesti. Belediyeler isyanda. Su tesislerinin elektriği kesildiği için çok sayıda ilçenin susuz kaldığı iddia ediliyor. Siverek İlçe Belediyesi de misilleme olarak DEDAŞ Siverek Başmühendisliği binasını ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürledi. DİSKİ ise DEDAŞ'ın bazı binalarının sularını kesti. DEDAŞ'tan yeni bir açıklama var. Açıklamada, belediyelerin 6 ilde 260 milyon lira borcu olduğu, DİSKİ'nin 45 abonesinin elektriğinin kesildiği ama çoğunda usülsüz şekilde elektrik bağlandığı belirtildi.

DEDAŞ: 6 ilde 260 milyon lira borç var

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'in kendilerinden hayali, şişirilmiş ve mükerer fatura karşılığında çıkardığı borç için ödeme istediğini kendilerinin de bunu kabul etmemesi nedeniyle bütün kenti susuz bırakmak için trafodan parça söktüğünü belirterek, "Trafonun parçasını gece bulduk ve çalıştırıyoruz. Şu anda trafoyu zabıta ve kendi görevlilerimiz ile kent susuz kalmasın diye koruyoruz. Ancak, DEAŞ kentin katı atık arıtma tesisinin elektriğini kesti, tesisi şimdilik Jeneratör enerjisi ile çalıştırıyoruz"dedi.

Haberin Devamı

DİSKİ GENEL MÜDÜRÜ: KRİZLE KARŞI KARŞIYAYIZ

DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, dünden bu yana Ergani, Dicle, Çermik, Hani, Silvan, Bismil ve Kocaköy ilçelerindeki yaklaşık 500 bin kişinin susuz kaldığını söyledi. Sarı, "Şu anda gerçekten bir kriz ile karşı karşıyayız. Haksız bir kriz ve sorumsuzca yapılan bir iş. Şu anda 7 ilçemizin tamamının içme suyu kesik. Maalesef orada her hangi bir önlem alamadık. Şu anda 7 ilçemizdeki 500 bin nüfus dünden beri susuz"dedi.

DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, DEDAŞ'ın her defasında doğru olmayan, hayali faturalarla ile kendilerinden para talep ettiğini ileri sürerek, "Bunu hiç bir zaman kabul etmedik. Daha önce 18 ve 20 milyonluk iki faturayı inceleyerek birini 3 milyon diğerini 3 milyon 700 bine anlaşarak taksit ile ödedik. Üzerinde anlaştığımız hiçbir borcumuz kalmadı. Ancak, yasa ile devir olunun ve sorumluluk alanımıza giren gerek ilçe ve gerek beldelerin geçmişteki problemleri üzerinde yine bütün çabamıza ve anlaşma taleplerimize rağmen hayali, yanlış ve mükerer faturalar gönderilerek bizden sürekli para talep edilmektedir. Bu haksız talepler bizi bugün bu noktaya getirmiştir"dedi.

Haberin Devamı

BİR KESİNTİ DE MARDİN'DE

MARDİN'de de Büyükşehir Belediyesi dahil tüm ilçe belediyelerine içme suyu sağlayan Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) pompaj istasyonuna giden elektrikler, belediye borçları yüzünden kesildi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, DEDAŞ'ın uygulamasına tepki gösterdi.

Elektrik kesintisine tepki göstermek ve kesinti ile birlikte yaşanacak su sıkıntısına dikkat çekmek amacıyla Mardin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerden yetkililerin katıldığı basın açıklaması yapıldı.

DEDAŞ'TAN AÇIKLAMA VAR

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (DİSKİ) ait atık su arıtma tesisinin elektriğinin kesilmesini ilişkin, "DİSKİ'ye ait 45 abonenin elektriğini borcundan dolayı kestik ancak kesinti yapılan yerlerin çoğunda usulsüz şekilde elektrik bağlandı" dedi.

Haberin Devamı

Karagüzel, borç tahsilatında son çare olarak kesinti yaptıklarını belirterek, 6 ilde borcunu ödemeyen belediyelere ait çok sayıda tesisin elektriğini kestiklerini kaydetti.

BATMAN BELEDİYESİ KREDİ ALIYOR

Batman Belediyesinin borcunu ödemek için İller Bankasından kredi talebinde bulunduğunu, bu girişimi nedeniyle bu belediyenin elektriğinin kesilmediğini ifade eden Karagüzel, diğer belediyelerin de aynı uygulamayı yapabileceğini bildirdi.

DİSKİ'nin kendilerine yaklaşık 90 milyon lira borcu bulunduğunu vurgulayan Karagüzel, "Arıtma tesislerinin borcu olmadığı iddia ediliyor. Arıtma tesislerine ait iki aboneleri var. 28016 nolu abonenin sadece 49 milyon lira borcu bulunuyor" dedi.

SUYUMUZ KESİLDİ

DİSKİ'nin kesinti yapılan tesislerde usulsüz bağlantı yapıldığını belirten Karagüzel, şöyle devam etti: "DİSKİ'ye ait 45 abonenin elektriğini borcundan dolayı kestik ancak kesinti yapılan yerlerin çoğunda usulsüz şekilde elektrik bağlandı. Dört hizmet binamızın suları kesildi, işletmelerimiz mühürlendi. 'Sayaç kontrolü yapıyoruz' diyerek sayaçlarımızı alıp götürdüler. Oysa biz de sayaç işi yapıyoruz. Bu durumda joker sayaç takıp suyu kesmemeleri gerekiyordu. 1 kuruş borcumuz olmadığı halde suyumuz kesildi ama borcu olanların ise elektrikleri var."

Haberin Devamı

BORÇ YOKSA KESMİYORUZ

Karagüzel, para kazanmak için elektriği kesmediklerini, ticari faaliyetlerinin devamı ve vatandaşın hizmet alabilmesi için kesinti yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Borcu olmayan tesisin elektriğini kesmiyoruz. Öyle olsa DİSKİ ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde başkanın ve genel müdür makamının elektriklerini keserdik" şeklinde konuştu.

Belediyelerin 6 ilde 260 milyon lira elektrik borcu bulunduğunu ifade eden Karagüzel, "Diyarbakır'daki tesislerde kesme işlemi yapacağımızı daha önce valiliğe bildirmiştik. Zamanlama konusunda bir kasıt yok" dedi.