Ekonomi Elektrikte neredeyse herkes ‘serbest’ oldu

Elektrikte neredeyse herkes ‘serbest’ oldu

02.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Aylık elektrik faturası 68 TL ve üzerinde gelenler artık serbest tüketici olup avantajlı fiyattan yararlanabilecek. Limit düşünce tüketicilerin yüzde 92.6’sı serbest oldu

Elektrikte neredeyse herkes ‘serbest’ oldu

Elektrikte serbest tüketici limitinin yıllık 2 bin kilovatsaate (kWh) düşmesiyle 3 milyon 661 bin elektrik abonesi daha serbest tüketici olma hakkını kazandı ve serbest tüketici hakkına sahip toplam abone sayısı 13 milyon 232 bin 593’e ulaştı.

Haberin Devamı

30 Kasım’da yapılan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kurul toplantısında alınan kararla serbest tüketici limiti 2018 için 2 bin kWh’a düşürüldü.

3.6 milyon kişi daha

Yeni belirlenen limite göre, yıllık elektrik tüketimi 2 bin kWh’ın üzerinde olan veya aylık elektrik faturası 68 TL ve üzerinde olan tüketiciler serbest tüketici olabilecek.

EPDK yetkililerinin verdiği bilgiye göre bu limit, elektrik tüketicilerinin yüzde 92.6’sini kapsıyor. Serbest tüketici limitinin 2 bin 400 kWh’dan 2 bin kWh’a düşürülmesi ile birlikte ilave olarak 3 milyon 661 bin 40 abone serbest tüketici niteliğine kavuştu ve Türkiye genelinde, yıllık tüketimi 2 bin kWh’dan fazla olan, yani serbest tüketici limitinin üzerinde bulunan abone ise 13 milyon 232 bin 593’e ulaştı.

Haberin Devamı

Serbest tüketici niteliğini haiz tüketicilere ait toplam sayaç sayısı da ekim ayı sonu itibarıyla 4 milyon 711 bin 967 oldu. Bu sayının 3 milyon 330 bin 562’sini mesken, 1 milyon 315 bin 585’ini ticarethane, 19 bin 32’sini sanayi, 6 bin 424’ünü aydınlatma ve bin 690’ını tarımsal sulama aboneleri ve 38 bin 674’ünü de diğer gruplar oluşturdu.

Avantajlı sözleşme...

Mevzuata göre serbest tüketicilere, üretim ve tedarik lisansı sahibi şirketler elektrik enerjisi satışı yapabiliyor. Serbest tüketici, tedarikçisini serbestçe belirleyerek imzaladığı ikili anlaşma kapsamında elektrik enerjisi satın alabiliyor.

Burada fiyatlama, tüketici ile satıcı arasıdaki anlaşmaya bağlı olarak limitleme olmadan gerçekleşiyor. Tüketiciler böylece çeşitli indirim ve avantajlardan yararlanabiliyor.

Nasıl serbest tüketici olunur?

Serbest tüketici olabilecek tüketim değerlerini karşılayan aboneler, EPDK’nın internet sitesinde de bulunan listeden lisanslı şirketleri görebiliyor. Mevcut perakende şirkete form doldurarak veren abone, burasıyla bağlantısını kesiyor. Elektriği kesilmeden, şartlarını beğendiği terakçiye geçen abone karşılıklı bir sözleşme imzalıyor. İndirim için serbest tüketici olan abonenin, yapacağı anlaşmayı iyi okuması gerekiyor. Önerilen indirim oranının; enerji bedeli üzerinden mi, enerji ve dağıtım bedeli üzerinden mi yoksa enerji, dağıtım, fon, pay ve vergiler toplamı üzerinden mi olacağı büyük önem taşıyor. Tüketici; belirsiz süreli ya da 1 yıl ve üzeri süreli sözleşmeden istediği zaman cayabiliyor. 1 yıldan kısa süreli anlaşmalardan ise 14 gün içinde cayılabiliyor. Serbest tüketici olabilmek için çok zaman dilimli ölçüm yapabilen elektronik sayaçlar şart.
Tüketiciler için uygun olmayan sayaçlar ise dağıtım şirketi tarafından bir ay içerisinde değiştiriliyor.