Gündem Elle beslemeye 38 bin TL ceza

Elle beslemeye 38 bin TL ceza

01.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muğla Dalyan’da caretta carettaların elle beslenmesi yasağının işlerini etkilediğini söyleyen tur teknesi sahipleri, “Turist kaplumbağalar için geliyor. Deniz ve kum her yerde var” dedi.

Elle beslemeye 38 bin TL ceza

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün de girişimleriyle 4 Ağustos 2012 tarihinde doğal yaşamı korumak için caretta carettaların elle beslenmesi ve mavi yengeç avlanması yasaklandı. Ancak, kanaldan yakaladıkları mavi yengeçlerle caretta carettaları besleyerek tura katılan turistlerin görmelerini sağlayan tekne turu acenteleri ve geçimini bu işten sağlayanlar, bir süre sonra bu yasağı delmeye başladı.

Şikâyet var
Valiliğin yasağına uyulmadığı yönündeki şikâyetlerin artması Ortaca Kaymakamlığı varolan yasağın daha sıkı bir şekilde uygulanmasını istedi. Kaymakamlığın bu tebliğatı üzerine caretta carettaları göstermek için tur düzenleyenler ile deniz kaplumbağalarını beslemek için mavi yengeç avlayanlar uyarıldı.
Yasağa uymayanlara 38 bin lira para cezası kesileceği bildirildi. Bu durum, hayvansever ve çevrecileri sevindirirken, tur teknesi acenteleri ve deniz kaplumbağası görme umuduyla gelen turistler ve bu işten geçimini sağlayanların da tepkisine neden oldu.

‘Onlar için geldik’
Dalyan’da tekne kaptanlığı yapan Cevdet Sunay, “Tutanı, satanı, pişireni, rehberi ve teknecileri de sayarsak bu işten yaklaşık 800 kişi ekmek yiyor. Deniz kaplumbağaları için beslemek veya görülebilmeleri için başka bir sistem düşünülebilir” derken rehber Salih Dağ, “Turist buraya sırf caretta caretta için geliyorl” dedi. Fethiye’den caretta carettaları görmek için Dalyan’a geldiğini belirten Rus turist Alisa Pavlov, “Caretta caretta görüp, yengeç yiyecektik. Bize yalan söylediler” diye konuştu.

‘Ticari değeri yüksek’
Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, şunları söyledi:
“Mavi yengeçler ticari değeri yüksek olan canlılar. Dünyada Dalyan gibi nadir olan bölgelerde yetiştiği için korunmalı ve üremelerine fırsat verilmelidir. Ayrıca caretta carettaların da elle beslenmesi doğru değil.”

Haberin Devamı

Neden yasaklandı?

İztuzu Plajı’nda bazı turistleri caretta carettaların ısırdığı şikâyetleri üzerine Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nden (DEKAMER) yardım istendi. Bunun üzerine bu tür saldırgan davranış gösteren ‘Ali Rıza’ adı verilen bir caretta caretta rehabilitasyona alınıp, tekrar doğal ortamına bırakıldı. Ancak, diğer caretta carettalarda da benzer saldırganlığın yaşanması sıkı önlemler alınmasını gerektirdi.

Yazarlar