Gündem Emek meydana çıktı!

Emek meydana çıktı!

02.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda meydanlarda toplanan emekçiler, taşıdıkları pankart ve attıkları sloganlarla daha eşit, adil ve sömürünün olmadığı bir dünya özlemini dile getirdi....

Emek meydana çıktı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının ana adresleri bu yıl İstanbul, İzmit, Adana ve Hatay’dı.

Haberin Devamı

- Türk-İş Genel Başkanlığınca 1 Mayıs dolayısıyla Hatay’da İtfaiye Meydanı’nda kutlama düzenlendi. Platformun önüne Zeytin Dalı Harekatı kapsamında hayatlarını kaybeden işçiler Mahmut Pakyürek, Şahin Elitaş ve Yasin Tanboğa’nın fotoğraflarıyla birlikte “İdlib’de şehit düşen işçilerimizi rahmetle anıyoruz” pankartı asıldı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, burada yaptığı konuşmada kısa bir zaman önce taşeron çalışanların kadroya geçtiğini ancak herkesin kadroya alınmadığını belirterek “20 yıldır geçici çalışan, mevsimlik çalışan işçiler var, onlar kadroya geçmedi. Bir an evvel geçmeyenleri kadroya geçirmek durumundasınız” dedi.

Emek meydana çıktı

‘Emek sermayeden büyük’

- Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) 1 Mayıs’ı yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla İzmit Demokrasi Meydanı’nda kutladı. Alana girişte, karton bardaklarda çorba ile İzmit’in simgesi pişmaniye dağıtıldı. Türk bayrakları ile Memur-Sen flamalarının dağıtıldığı kutlama alanına “Emperyalizme, kapitalizme, siyonizme hayır”, “Dünya beşten, emek sermayeden büyük”, yazılı pankartlar asıldı.

Haberin Devamı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kutlamada yaptığı konuşmada emekçilerin taleplerini şöyle sıraladı: “İstihdam, sadece kadrolu olsun. ‘İş güvencesi kırmızı çizgimizdir’ dedik ve demeye de devam ediyoruz. Kamuda bütün sözleşmeliler kadroya alınsın. Grev ve siyaset yasağı kalksın. Grevsiz toplu sözleşme çarpıklığına son verilsin. Alın terimiz, emeğimiz yok sayılmasın. Döner sermaye gelirleri kazananlar arasında bölüşülsün. Yemek ve yiyecek tutarları artırılsın. Ya kreş açılsın ya da kreş yardımı yapılsın. Anayasa’nın hükmü gereğince aile bütünlüğü sağlanamayan kamu görevlilerin aile bütünlüğü sağlansın.” Konuşmanın ardından Yalçın miting alanında bulunanlara kırmızı karanfil attı.

‘Ağır vergiler kambur’

- Hak-İş Konfederasyonu, 1 Mayıs’ı Türkiye genelinden katılımcılarla Adana’da mitingle kutladı. Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlamalara binlerce kişi katıldı. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, “Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet”, “Şehirlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz” pankartlarına yer verildi. Halk oyunları ekibi ve Çorum Belediyesi Mehter Takımı’nın gösterileriyle renklenen programda, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Hak-İş yöneticileri güvercin uçurdu ve alandakilere karanfil dağıttı. Arslan, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Kadroya geçemeyen bütün taşeron işçilerimizin haklarını elde etmesi ve sorunlarının çözümü yolunda mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Ağır vergi yükleri emekçinin sırtında çok büyük bir kambur. Bu yüzden ısrarla bir kez daha söylüyoruz ki ücretlerdeki ağır vergi yükü kaldırılmalı.” - DHA AA

‘Yaşasın sınıf dayanışması’

Ankara’da 1 Mayıs, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) oluşturduğu tertip komitesinin öncülüğünde aralarında CHP’nin de bulunduğu çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Tandoğan Meydanı’nda kutlandı.

Haberin Devamı

Emek meydana çıktı

Kutlamalar öncesi emniyet güçleri, yoğun güvenlik önlemi aldı. Meydana çıkan bütün yollar, bariyerler ve belediyeye ait hafriyat kamyonlarıyla kapatıldı.

Emek meydana çıktı

Grupların miting alanına alınması sırasında polisin, “pankartları sopalarla ve metal parçalarla içeri alamayız” uyarısı üzerine zaman zaman gerginlikler yaşandı. Yürüyüş boyunca, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İsyan, devrim, özgürlük” sloganları atıldı; “24 Haziran’da söz, yetki, karar için harekete geçin”, “Haziranda halk egemenliği için omuz omuza” dövizleri taşındı. “Homofobi hastalıktır” dövizleriyle LGBT’ler ve Türcülük karşıtı Vegan Hareket de Tandoğan’daki kutlamalarda yer aldı. 1 Mayıs’ta başkentte gerçekleştirilen etkinliklerde 4 bin 500 polis görev yaptı. - ANKARA Milliyet

Kadınlar önde yürüdü

- İzmir’de 1 Mayıs Konak ilçesi Alsancak Semti’ndeki Gündoğdu Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Kutlamaya katılan ev kadınları, “Görünmeyen emek, sesini yükselt” yazılı pankart açarken, katılımcılar üzerinde “Kadınlara yönelik ayrımcı politikalara hayır”, “Kadınız, sevgi ve barıştan yanayız” yazan pankartları taşıdı. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği üyeleri kostümleri, maske ve şapkalarıyla görsel şölen oluşturdu. CHP’den milletvekili adayı olmak için istifa eden DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko da DİSK kortejinin önünde yürüdü.

Emek meydana çıktı

Haberin Devamı

Şeker fabrikasına yürüdüler

- Eskişehir’de Türk-İş, 1 Mayıs’ı şeker fabrikası önünde düzenlenen etkinlikle kutladı. Çeşitli siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği kutlama Büyükşehir Belediyesi Opera Binası önünde başladı. CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı CHP’li Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Ataç’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 1500 kişi, Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası’na doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık sık sık “Şeker vatandır, vatan satılamaz” sloganları attı.

- Muğla’nın Menteşe ilçesindeki kutlamalarda en fazla ilgiyi yöresel kıyafetleriyle yürüyen kadınlar çekti. Muğla Büyükşehir Belediyesi Sosyo Kültürel Alanı’nda bir araya gelen işçiler, yerel sanatçıların verdiği konserler ile keyifli vakit geçirdi.

- Bolu’da yaklaşık 500 işçi, ellerinde Türk bayrağı ve flamalarla İzzet Baysal Caddesi’nde yürüdü. Yol-İş Sendikası üyeleri işçi ölümlerini protesto etmek amacıyla giysilerini çıkarıp yere yattı. İşçiler daha sonra yürüyüşlerine ayakkabısız olarak devam etti. Yürüyüş sırasında Bolu Belediyesi’nin yeni hizmet binasında çalışan işçiler, işlerini bırakıp yürüyüş yapanları izledi.

- Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Gebze Sendikalar Birliği öncülüğünde düzenlenen kutlamalarda binlerce işçi sloganlar atarak, Gebze Kent Meydanı’na yürüdü. Konuşmaların ardından alandakiler, çalınan şarkılar eşliğinde halay çekip, 1 Mayıs’ı kutladı.

Emeğin başkentinde coşku

- ‘Emeğin başkenti’ olarak bilinen Zonguldak’ta, 1 Mayıs’ı kutlamak isteyenler, polis tarafından güvenlik önlemi alınan noktada, üzerleri aranarak korteje alındı. İstasyon Caddesi’ni takiben Madenci Anıtı’na kadar yapılan yürüyüşe yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Türkiye Taşkömürü Kurumu ile özel maden ocaklarında çalışan madenciler, aileleriyle beraber yürüdü. Maden işçileri, “Maden işçisi yalnız değildir”, “Maden işçisi demokrasi bekçisi” sloganları attı.

‘Emeğin dilini konuşuyoruz’

- Balıkesir’in Bandırma ilçesinde İDO iskelesi önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişi, kortej oluşturarak 200 metre uzaklıktaki Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Bandırma Emek Platformu’nun düzenlediği kutlamalarda sık sık “Şeker vatandır, satılamaz” sloganları atıldı.

Petrol İş Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan platform adına yaptığı açıklamada, “Bizler, emeğiyle geçinmeye çalışan milyonlarız. Çocuklarımıza güvenli bir gelecek sağlamak istiyoruz. Ülkemiz, dilimiz, inancımız, görüşümüz, işyerlerimiz farklı olsa da bizler emeğin ortak dilini konuşup, onun en yüce değer olduğuna inanıyoruz” dedi.

206 bin kişi katıldı

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına, Türkiye genelinde 66 ilde toplam 100 etkinlikle 206 bin kişinin katıldığı belirtildi. l ANKARA Milliyet

Emek meydana çıktı

SP’den dikkat çeken pankart

Saadet Partisi Zonguldak İl Başkanlığı’nın kortejde açtığı, anarşizmin sembolü “a” harfleriyle yazılan “İşçiyi yaşat ki devlet yaşasın” pankartı dün sosyal medyada en çok paylaşılan fotoğraflardan biri oldu.

Emek meydana çıktı

Dünya coşkuyla kutladı

Emek meydana çıktı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dünyada da coşkuyla kutlandı; emekçiler meydanlara aktı. Rusya’nın başkenti Moskova’da Kızıl Meydan’da düzenlenen kutlamalara farklı işçi sendikalarının öncülüğünde binlerce kişi katıldı. Yürüyüşe katılanlar, ellerindeki bayrak, döviz ve balonlarla renkli görüntüler oluşturdu. Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki kutlamalara civar kentlerden gelen işçiler de katıldı. Filipinler’deki kutlamalara ise protestolar damga vurdu. Manila’da düzenlenen yürüyüşte, işçiler Filipinler Başkanı Rodrigo Duterte’nin seçim vaadi olan kısa dönemli istihdam sözleşmelerinin feshini içeren uygulamayı gerçekleştirilmemesini protesto etti. - DIŞ HABERLER servisi