Gayrimenkul Haberleri Arsa Nedir?

Arsa Nedir?

Son Güncellenme:

.

Arsa Nedir

Belediyelerce parsellenmiş, belediye sınırları içinde bulunan, üzerinde genellikle taşınmaz mal inşa edilebilen, yani imara ve yerleşime açık olan fakat tarım faaliyetlerine belli durumlarda izin verilmeyen toprak parçalarına arsa denir. İmarlı arsa ve imarsız arsa olmak üzere iki çeşidi vardır. Emlak Vergisi Kanunu'na göre her arazinin bir arsa olmayacağı fakat her arsanın bir arazi olduğu kabul edilmiştir.

Haberin Devamı

İmarlı arsa nedir?

Emlak Vergisi Kanunu'na göre bu arsaların üzerinde sadece yapı inşasına izin verilir. Zirai faaliyetler yapıldığı takdirde söz konusu alanın imarlı arsa olmayacağı belirtilmiştir. Arsa üzerinde gerek kamuya hizmet eden hastane, okul, devlet daireleri vs inşa edilebilir gerekse şahsa ait arazilerde yine şahsa ait ev veya apartmanlar yapılabilir.

İmarsız arsa nedir?

Bazı durumlarda bazı arsalar üzerinde de imara izin verilmez. İşte bu tip arsalara emlak dilinde imarsız arsa denir. Bu tip arsalar tarla olarak kullanılır. Üzerlerinde zirai faaliyetler yapılabilir.

Kamu arsası nedir?

Şahıslara değil kamuya ait olan arsalardır. Üzerlerinde kamu yararına olacak ve kamu tarafından ortak kullanılacak yapılar inşa edilir.

Ticari arsa nedir?

Arsa üzerinde yapılacak olan yapıların iktisadi bir amaca hizmet etmesi esastır. Alışveriş merkezleri, lokantalar, kafeler, mağazalar gibi.

Haberin Devamı

Arsa vergisi nedir?

Hukuken bir taşınmaz olarak nitelenen arsaların sahipleri bu arsalar için devlete vergi ödeme yükümlülüğü altında bulunurlar. Bu vergiye arsa vergisi denir.

Parsel sorgulama

Parsel sorgulama işlemleri parselsorgu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden yapılabilir.