Gayrimenkul Haberleri Finansal Kiralama Nedir?

Finansal Kiralama Nedir?

Son Güncellenme:

.

Finansal Kiralama Nedir

Finansal kiralama leasing olarak da bilinen kullanım hakkı ve mülkiyet hakkının ayrılması üzerine kurulan bir tür finansman yöntemidir. Finansal kiralama ile kiracı seçtiği yatırım malını, belirli bir sözleşme süresince kiralar ve kullanma bedelini öder. Kiraya konu olan yatırım malının mülkiyeti kiralayanda kalırken, kullanım hakları kiracıya aittir.

Haberin Devamı

Leasing nedir?

İşletmelerin yatırım mallarına ilişkin finansman yöntemlerinden biri olan leasing, işletmelerin sermayelerini verimli ve karlı bir şekilde kullanmalarını amaçlar. Yatırıma konu olan malın satın alınmak yerine, kiralanmak suretiyle kullanılması, sermayenin başka ihtiyaç ve kalemler için kullanılabilmesine olanak tanır. Kiralama süresi boyunca kiracı malı kullanır ve sözleşme süresi sonunda, mülkiyet kiralayana devredilir. Leasing ile amaçlanan bir mal üzerindeki kullanım ve mülkiyet hakkının ayrılarak tahsisidir. Böylece yatırımcı peşin ya da kısa vadeli satın almanın getirdiği finansal yükten kurtulmaktadır.

Finansal kiralama sözleşmesi

Kiralama sözleşmesi ile kiracı söz konu mal üzerinde zilyetliğine sahiptir. Sözleşmede belirlenen amaca uygun şekilde, kiracı her türlü hak ve faydayı elde edebilir. Kiracı kiralamaya konu olan malı sözleşme hükümlerine göre özenle kullanmak zorundadır. Sözleşmede aksi belirtilmediği müddetçe kiralanan malın bakımı ve korunmasından kiracı sorumludur. Mal üzerinde sözleşme süresince sigorta yapılması zorunludur. Kiralayan şirket sigorta ettirmek, kiracı ise sigorta primlerini ödemekle mükelleftir.

Haberin Devamı

Finansal kiralama kanunu

Leasingin nasıl yapılacağı ve tabi olduğu hükümler 6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring Ve Finansman Şirketleri Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kiralama Kanunu’na göre aksi belirtilmemiş ise kiralamaya konu olan mal 3. kişilere devir edilemez. Devir yetkisinin tanınması durumunda, sözleşme hükümleri devralan kiracı için de geçerlidir.