Püf Noktaları Halı Lekeleri ve En Basit Şekilde Çıkarma Yöntemleri

Halı Lekeleri ve En Basit Şekilde Çıkarma Yöntemleri

Son Güncellenme:

.

Halı Lekeleri ve En Basit Şekilde Çıkarma Yöntemleri

Yeni aldığınız ve en sevdiğiniz halınıza bir şeylerin döküldüğünü görmek oldukça tatsızdır. Hele bir de titiz biriyseniz, olayın gerçekleştiği anda birden dünyanız başınıza yıkılır, zamanı geri almak istersiniz. Ancak durumu bu kadar dramatik yaşamaya gerek yok. Bazı basit leke çıkarma yöntemleri ile halınız ilk günkü gibi pırıl pırıl kalabilir. Dilerseniz gelin bu püf noktalarına birlikte göz atalım...

Haberin Devamı

Mürekkep lekesine hiç zaman kaybetmeden müdahale edin

Halı Lekeleri ve En Basit Şekilde Çıkarma Yöntemleri

Eğer lekenin oluştuğu ana tanık olduysanız, hiç vakit kaybetmeden bir kağıt havlu yardımıyla, halının üzerine dökülen mürekkebi temizleyin ve havlunun lekeyi emmesini bekleyin. Bu ilk müdahale, halı lekelerinin derinlemesine işlemesini engeller. Daha sonra biraz beyaz ispirto ve su karışımı ile tampon hareketler yapıp, halınızı şampuanlayın.

Oje dökülmüş halınıza aseton uygulayın

Halı Lekeleri ve En Basit Şekilde Çıkarma Yöntemleri

Eğer halınıza oje döktüyseniz hemen paniğe kapılmayın. Önce halınız üzerine asetonlu bir bez yardımıyla nazikçe tampon hareketler uygulayın. Daha sonra halı şampuanının sadece köpüğünü kullanarak temizleyin. Eğer şampuanlı su ya da şampuan sıvısı kullanırsanız kirin daha çok yayılmasına neden olursunuz.

Meyve suyu lekesini halıyı ovmadan, nazikçe temizleyin

Halı Lekeleri ve En Basit Şekilde Çıkarma Yöntemleri

Halınıza dökülen meyve suyu, şurup, reçel gibi yapışkanlı lekeler temizlenmesi en inatçı lekeler arasındadır. Lekenin üzerine bastırmadan, nazikçe, deterjanlı nemli bir bez yardımıyla tampon yaparak halınızı temizleyin. Aksi takdirde halının; dokusuna, rengine, liflerine zarar verebileceğiniz gibi, lekenin de halıya daha fazla nüfus etmesine yol açarsınız. Eğer bu lekelerden iz kalırsa, tiner kullanmayı deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Süt, yoğurt lekesini temizlerken sıcak su yerine ılık su kullanın

Süt, yoğurt gibi gıdalar dökülmüş halınızı temizlerken, dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de sıcak su kullanılmamasıdır. Eğer halıyı sıcak suyla temizlemeye kalkarsanız, lekeyi çıkarayım derken iyice kalıcı hale getirirsiniz ve bu sefer kurtulmak hepten imkansızlaşır. Bunun yerine bu tarz lekeleri temizlerken ılık su kullanarak halınızı şampuanlayın. Daha sonra da amonyak eklenmiş su ile halınıza tampon yapın.

Salça ve yağ lekesini çıkarırken, dıştan merkeze kuralını uygulayın

Halı Lekeleri ve En Basit Şekilde Çıkarma Yöntemleri

Halınıza salça, sos, tereyağı gibi gıdalar döküldüyse bunların yayılmasını engellemek için, lekenin dış çevresinden, merkeze doğru silin. Böylece lekeyi daha fazla yaymadan, kolay bir şekilde çıkarabilirsiniz. Eğer leke hala geçmemişse, tiner veya perkloretilen malzemeyle halının üzerine tampon yapıp daha sonra halıyı güzelce şampuanlayın.

Çay lekesi üzerine sirke uygulayın

Özellikle çay lekesi, kurumadan temizlenmelidir. Yoksa lekenin çıkarılması epey güç hale gelir. Eğer halınıza çay döküldüyse bir kova ılık suyun içine, biraz sıvı deterjan ve dört kaşık beyaz sirke ekleyin. Lekenin üzerini bu karışımla fazla bastırmadan siler ve başka bir bezle de durularsanız halınız yeni gibi görünür.

Haberin Devamı

Yumurta lekesini çıkarmak için cam silme spreyini deneyin

Halı Lekeleri ve En Basit Şekilde Çıkarma Yöntemleri

Cam silme spreylerinin gücüne inanın ve özellikle halınıza dökülmüş yumurta lekeleri üzerinde bir deneyin. İnanılmaz leke çıkarma özelliğini görünce pişman olmayacaksınız. Lekeli kısma sadece ılık su dökün ve cam silme spreyini püskürterek, lekeyi iyice silin. İşe yaradığınız fark edeceksiniz.