Püf Noktaları Kış Aylarında Evinizi Sıcak Tutmanız İçin Uygulayabileceğiniz Basit Öneriler

Kış Aylarında Evinizi Sıcak Tutmanız İçin Uygulayabileceğiniz Basit Öneriler

Son Güncellenme:

.

Kış Aylarında Evinizi Sıcak Tutmanız İçin Uygulayabileceğiniz Basit Öneriler

Kış aylarında tasarruf yöntemleri hangileridir bilirseniz çok daha az fatura ödeyerek daha çok ısınabilirsiniz. Aynı zamanda daha kolay tasarruf edersiniz. Ülkemizin yüksek kesimlerinde kış ayları oldukça soğuk geçiyor. Özellikle kuzey ve doğu bölgelerinde hava sıcaklıkları kış boyu 0'ın altında seyrediyor. Kış soğuklarından daha az etkilenmek için birkaç basit uygulamayla hem enerji tasarrufu yapabilir, hem de evinizi daha sıcak tutabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yalıtım Yaptırmak Isı Kaybını Azaltıyor

Evlerde çatı, duvar, kapı ve pencerelerden yüksek oranda ısı kaybı meydana geliyor. Uzmanlar, etkili bir yalıtımla evinizdeki ısı kaybını %60'a kadar azaltabileceğinizi belirtiyor. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca çıkarılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre 50 m²'nin üzerinde alana sahip binalar için Enerji Kimlik Belgesi çıkarılması gerekiyor. Bu uygulamayla binalarda ısı yalıtımı yaptırmak artık bir yasal zorunluluk haline geliyor. Siz de yasal düzenlemelerde önerildiği şekilde ısı yalıtımı yaptırarak enerjiden tasarruf edebilir ve doğal gaz faturanızı düşürebilirsiniz. Apartmanda yaşıyorsanız, diğer ev sahipleriyle görüşerek apartmanınızın dış cephesine mantolama yaptırabilir; bu işlem sayesinde duvarlardan kaynaklanan ısı kaybını %35'e kadar düşürebilirsiniz. Evi kış koşullarından korumak için yapılması gerekenler arasında kendi başınıza kolaylıkla uygulayabileceğiniz yalıtım yöntemleri de bulunuyor. Örneğin yalnızca pencereleri ve dışarıya açılan kapıları izole ederek büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bunun için pencere süngerleri, cam fitilleri veya silikon izolasyon malzemeleri kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sıcaklığı İdeal Düzeyde Tutmak İçin Kombiyi Doğru Kullanmak Gerekiyor

Zorlu kış koşulları nedeniyle havalar soğudukça kombinin derecesi yükseltiliyor, uyurken ve evden çıkarken de kombi tamamen kapatılıyor. Fakat bilinenin aksine kombinin sürekli açılıp kapanması enerji tasarrufu sağlamıyor. Aksine, kombi yeniden başlatıldığında ayarlanan sıcaklığa gelebilmek için normalden daha fazla enerji harcıyor ve bu durum doğal gaz faturalarına yansıyor. Tasarruf yapmak ve evinizin sıcaklığını korumak için kombinizi gün boyu kısık ayarda tutmalısınız. Ayrıca kombinizin yıllık bakımlarını ve peteklerin temizliğini yaptırarak kombinizin daha verimli çalışmasını da sağlayabilirsiniz.

Evdeki Eşyaların Konumu Isı Dağılımını Etkiliyor

Radyatörlerden yayılan ısının eve eşit bir şekilde yayılabilmesi için kalorifer peteklerinin önünün mümkün olduğunca açık olması gerekiyor. Peteklerin önüne konan mobilyalar, radyatör ızgaralarının üzerini kapatan perdeler ısı dağılımını engelleyebiliyor. Ayrıca kaloriferin bulunduğu duvarlar da ısının büyük bir bölümünün kaybolmasına neden oluyor. Bunu önlemek için radyatörlerin arkasına alüminyum levhalar yerleştirerek ısının evin iç kısmına yansıtılmasını sağlayabilirsiniz. Güneşli günlerde perdelerinizi açık tutmak güneşten faydalanmak açısından iyi bir yöntem olabilir fakat hava kararmaya başladığında pencerelerden kaybedilen ısı miktarı artacaktır. Bu nedenle akşam saatlerinde perdeleri kaloriferin üzerini örtmeyecek şekilde kapatmalısınız.