Mimarlık Galataport AGLM Ara Güler Müzesi + Leica Showroom + Monochrome Brasserie

Galataport AGLM Ara Güler Müzesi + Leica Showroom + Monochrome Brasserie

26.06.2023 - 04:35 | Son Güncellenme:

Ara Güler Müzesi, Monochrome ve Leica markalarının ortak mekanı olarak Wangan tarafından tasarlanan ve Red Dot Design Awards 2023’de “Best of The Best Interior Design” ödülünün sahibi olan AGLM, şehrin yeni kültür-sanat merkezi Galataport'un bünyesinde yer alıyor.

Galataport AGLM Ara Güler Müzesi + Leica Showroom + Monochrome Brasserie

Bir müze, kafe ve fotoğraf makinesi mağazasının 435 metrekarelik alanda birlikte çalışması gibi zorlu bir tasarım ihtiyacına yanıt arayan Wangan’ın projedeki ana tasarım kararı, bu farklı fonksiyonları ayrı ayrı ele almak yerine, deneyim hikayesini markaların ortak noktaları üzerine kurgulamak olmuş.

Haberin Devamı

Galataport AGLM Ara Güler Müzesi + Leica Showroom + Monochrome Brasserie

Mekanın ortasına üç boyutlu bir desenle kaplanarak yerleştirilen ve Monochrome’un mutfak alanını içinde barındıran ana kütle, üç markanın ortak noktası olan fotoğrafçılığın ve fotoğraf makinesinin temel öğelerinden olan diyafram açıklığının (apertür) geleneksel formundan esinlenilerek tasarlanmış. Yüzeyinde Leica’nın vitrin ünitelerinin ve Ara Güler Müzesi’ne ait sergi panolarının yer aldığı bu kütle, üç boyutlu yapısı sayesinde üzerinde yaratılan ışık oyunlarıyla içeriden olduğu kadar dış mekandan da dikkat çekerek projenin en baskın öğelerinden biri haline gelmiş. Yapısal olarak iç içe olsalar da mekanlar arasındaki farkı, iddialı ve kontrast bir duruş ile ifade etmek isteyen Wangan, Ara Güler Müzesi’ne ait alanlarda, siyah-beyaz tonları doğal taş ve metal gibi sert malzemeler ve keskin hatlarla kullanırken Monochrome’a ait alanlarda amber rengi sıcaklığındaki tonları ahşap gibi yumuşak malzemelerle yuvarlatılmış hatlarla bir araya getirmiş.

1/13

2/13

3/13

4/13

5/13

6/13

7/13

8/13

9/13

10/13

11/13

12/13

13/13