Mimarlık Yetiştir, kopar, ye!

Yetiştir, kopar, ye!

25.07.2021 - 18:06 | Son Güncellenme:

Balkonlar, teraslar sebze bahçelerine dönüşüyor. Dalından koparıp sofranızı renklendirecek yiyecekleri balkonlara kuracağınız sebze bahçelerinde yetiştirmek mümkün…

Yetiştir, kopar, ye

Balkonunuzda dalından koparıp yemek masalarınızı renklendirecek meyve ve sebze yetiştirmek ister miydiniz? Balkonlara, teraslara kurabileceğiniz sebze bahçeleriyle bu mümkün… Salgınla birlikte evlere kapandığımız süreçte en dinlendirici uğraşlardan biri bitkilerle ilgilenmek, sebzemeyve yetiştirmek oldu. Yaşamını şehirde sürdürüp toprakla uğraşmak isteyenler, uygun toprak şartlarını, bitki bakım tekniklerini sağlayarak evlerinin balkonlarını sebze bahçesine dönüştürüyor. Aynı zamanda doğal ürün tüketme isteğiyle birlikte çoğu kişi de sebze, meyvesini kendisi yetiştirmek istiyor. Evde yenilebilir bitkisini kendisi yetiştirmek isteyenler ise en çok çilek, domates, biber, salatalık, soğan, marul ve nane, biberiye, fesleğen gibi otlara ilgi gösteriyor. Balkonlarda sebze bahçesi yaparken toprağa, rüzgâra, güneşe, saksı büyüklüğüne, suya dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Yanı sıra yenilebilir bitkilerin yetiştirilmesinin balkon, bahçe, terasla bütünleşmede rol oynadığı ifade ediliyor. Cem Botanik yöneticisi Ayşe Şirin, tohumlarını kendi ellerinizle attığınız, büyümesini takip ettiğiniz, sonra da dalından koparıp yediğiniz sebzelerin tadının hiçbir yerde olmadığını dile getiriyor. Sebze bahçesi kurarken iyi bir program yapılması gerektiğini söyleyen Şirin, “Bahçeden yararlanacak kişi sayısı, sevilen sebzelerin seçimine kadar her nokta düşünülmeli. Toprak yumuşak, su tutma kapasitesi yüksek, besin değeri zengin olmalı. Rüzgâr ve bol güneşten korunmalı. Sebzeler sabah ya da akşam sulanmalı” diyor.

Haberin Devamı

Biberden fesleğene

Salgının stresinden uzaklaşmak, evlerde geçirdiği vaktini keyif aldığı hobilerle değerlendirmek isteyenlerin sayısı artıyor. Çiçeklerin yanı sıra evlerde sebze-meyve yetiştiriciliğine ilgi sürüyor. Fakat evde sebze-meyve yetiştirmek için pek çok noktaya dikkat etmekte fayda var. Bacteco Tarım Danışmanı Harun Karakuş, balkonlarda yetiştirmek için en çok biber, maydanoz, soğan, çilek, domates ve fesleğen gibi bitkilerin tercih edildiğini söylüyor. Evde kendi olanaklarıyla bitki yetiştirmek isteyenlere öneride bulunan Karakuş, öncelikle bitkileri ve yetiştirilecek sebze, meyvelerin tanınması gerektiğini ifade ediyor. Çünkü, her bitkinin kendine özgü iklim, toprak özellikleri bulunuyor. Yetiştirilecek bitkiler için gerekli ortam ve koşulların sağlanması da önemli. Kökleri ve yaprakları için uygun ışığın sağlanması, mekânın düzeni, uygun saksı kullanımı, güneş sevmeyen bitkilerse şemsiye ya da tente kullanılması gibi noktalar öncelikle dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Toprak ise verimli, drene edilmiş ve besin elementleri bakımından zengin olmalı.

Haberin Devamı

Yetiştir, kopar, ye

Sabırlı olun...

Karakuş, şöyle anlatıyor: “Her yaşta zevkle yapabileceğiniz bu hobiye, yetiştirmek istediğiniz bitki, sebze ya da meyvelere zaman ayırın, sabırlı olun. Büyümelerinin her aşamasını gözlemlemek ve ortam koşullarının devamlılığını sağlamak oldukça önemli. Bakım setleri ve ürünleri, bitki yetiştirirken yaşadığınız sorunlara gözle görülür çözümler sunuyor. Formüllerinde bulunan maddeler ve vitaminler sayesinde, bitkilerin besin ihtiyacı da karşılanıyor.”

‘Doğa en güzel uğraş’

Bu yıl herkesin yaşam alanlarını daha konforlu hale getirdiğini belirten Ayşe Şirin, “Bahçeleri, balkonları mobilyalar, aksesuarlarla güzelleştirmek için çaba gösterdik. Doğa en güzel uğraşlardan biri” diyor. Bu dönemde sebze bahçesinin yanı sıra, büyük saksıları havuz haline dönüştürenlerin nilüfer çiçeği yetiştirdiği de belirtiliyor. Çatı katlarında oturanların ise iklime uygun bitki ve ağaç dikerek çatı bahçeleri kurduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Balkona sebze bahçesi

Her bitkinin kendine özgü iklim, toprak ve yetiştiricilik özellikleri öne çıkıyor. Tarım danışmanı Harun Karakuş, balkonda sebze bahçesi yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:

  • Saksı büyüklüğü yeterli olmalı.
  • Toprak seçimine özen gösterilmeli.
  • Sulama düzenine ve gün ışığı almasına dikkat edilmeli.
  • Potasyum, kalsiyum gibi bitkinin ihtiyacı olan besin elementleri mutlaka sunulmalı