Mimarlık Z kuşağı evini seçti

Z kuşağı evini seçti

23.06.2021 - 15:35 | Son Güncellenme:

İstanbul’un küçük semti Bomonti, kendi sınırından şehri aşarak markalaşmaya devam ediyor. Kendine özgü dokusunun yeni bir kimlikle harmanladığı semtin en yeni konukları ise Z kuşağı oluyor.

Z kuşağı evini seçti

O’nun popülerliği yapılarından değil ruhundan geliyor! Bomonti, Ankara’dan sonra bu kadar grinin yakıştığı bu küçük semt; yakın, sıcak bir dost gibi… Entelektüel kimliği oldukça güçlü olan semtin, son 15-20 yıldır hikayesi yeniden yazılıyor. Asıl dokusunun içindeki fabrika ve atölyelerin yerini rezidanslar alırken, değişen çehresi kendi içinde kozmopolit bir bölge oluşturuyor. Dışarıdan uzanan rezidanslarıyla gösterişli bir tavrı olsa da, içeride komşuluk kültürüyle harmanlanan birkaç mahallesiyle Bomonti’nin mütevazılığı sizi karşılıyor. İstanbul’un bu küçük semtinin son yıllardaki değişimi aslında yeni ile eskinin ortak bir kültür oluşturması konusunda da güzel bir örnek sunuyor. Canlılığını koruyan sanat, kültür ve eğlence hayatı yanı sıra; yeni mekanlar, markalar, restoranlar, üçüncü nesil kahveciler, kendine özgü kafeleriyle bölge kültürü eskinin üzerine ekleyerek gelişiyor.

Haberin Devamı

BAŞLADIĞI YERDE BÜYÜYOR

Her dönemin yaşam için popüler alanı olmayı başaran Bomonti’de beyaz yakalıların yanı sıra son dönemde Z kuşağının artan ilgisi göze çarpıyor. Özellikle Mimar Sinan Üniversitesi’nin bir kampus alanının semtte yer alması ve tek başına bölgede büyük fark yaratan Bomontiada’nın etkisi; bu kuşağı da semte çağırıyor… Kim derdi ki, 1800’lü yılların son deminde Feriköy’de Bomonti Bira Fabrikası’nın kurulmasıyla başlayan hikaye, yine aynı yerde büyüyecek! Orijinal yapısı korunarak yeniden bölgeye kazandırılan bu yapı, özellikle pandemi öncesinde İstanbul’un önemli bir kültür/eğlence merkezi olarak hızla yol aldı.

Özellikle kiralama talebinin yüksek olduğu bölgede, Keller Williams Türkiye’nin Şişli Bölge Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilere göre Z kuşağı olarak nitelenen 2000 ve hemen öncesi doğumlu olan genç jenerasyonun Bomonti’de bir araya geldiği görülüyor. Rezidanslara ilgi ise genellikle beyaz yakalı çalışanlar ile yabancılardan geliyor. Eski binalarda kira fiyatlarının 2.500- 4.500 lira bandında olduğu semtin yeni yapılarında ise genellikle 1+1 konut üretimi dikkat çekiyor. Burada ise fiyatlar 3.500 liradan başlayarak konut genişliği ve şerefiyesiyle birlikte 15 bin liraya kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

ÖZGÜN KÜLTÜRÜ VAR

Bomonti, İstanbul’un rakımlı, tepeli görüntüsünün bir izdüşümünü de sağlıyor. Aşağıdan yukarıya doğru rezidanslar yükselirken, içerde düz sokakları bulunuyor. Bu görüntü, yeni çehresini tanıtırken, mahallelerini özellikli kılıyor. Aynı zamanda yaşayanlarının, sokaklarının hayvan sever kimliğiyle tanındığı mahalleler, bitişik nizam yapı alanıyla adeta o dayanışmayı gösterir halde bulunuyor. Bu butik bölge, aynı zamanda İstanbul’da Şişli ilçesinin dinamiklerinde önemli bir halkayı oluşturuyor. Bir taraftan Nişantaşı hattı, diğer taraftan yeni bir yaşam merkezi olarak Sarıyer’le sınır çizen Ayazağa ve tabii Beyoğlu ile paylaşımı olan Bomonti ilçede kültürleri perçinliyor. Coldwell Banker Bomonti uzmanlarına göre, Bomontiada semti taçlandırdı ancak buranın kendi özgün kültürü popülerliğinde her zaman ağır basıyor.

Haberin Devamı

 

DEĞERİNİ İKİYE KATLADI

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, bölge piyasasıyla ilgili bizlere bir değerlendirme yaptı: “Bomonti, kentin merkezinde, 2010’lu yılların başından itibaren yeni konut projeleri ile günün ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikli bir konut stoku ile dönüşüm yaşayan bir bölge… Semtteki nitelikli konut projelerinin satış fiyatlarının metrekare bazında 2016’da yaklaşık 18 bin lira / 20 bin lira mertebelerinde olduğu mevcutta ise yaklaşık 25 bin lira / 30 bin lira seviyelerine yükseldiği söylenebilir. Son 5 yılda satış fiyatlarında ortalama yaklaşık yüzde 40, kiralarda ise yaklaşık yüzde 60 oranında artış olduğu görülüyor.”