29.03.2021 - 11:34 | Son Güncellenme:
Mimarlığın gösteriş ve heybetten uzak, içindeki yaşam döngüsünü sessizce destekleme becerisine sahip, hayata açık ve özgürlükleri artıran nitelikte olması gerektiğine inanan iki mimarın 30 yılı aşkın süredir sürdürülebilir nitelikte ve sosyal sorumluluk bilinciyle tasarladıkları yapılar, meslek yaşamlarını Pritzker Ödülü ile onurlandırmalarını sağladı. Anne Locaton ve Jean-Philippe Vassal, mimarlık eğitimlerini École Nationale Supérieure d'Architecture et de Paysage de Bordeaux'da tamamladı. Ardından Lacaton Bordeaux Montaigne Üniversitesi'nde Kentsel Planlama Yüksek Lisansı’na devam ederken, Vassal bir kentsel planlama projesi için Batı Afrika Nijer'e taşındı; Lacaton da sık sık Vassal'ı ziyaret etti. Bu süreçte ülkenin alçakgönüllülüğünden ve kendi kaynaklarını koruma becerisinden derinden etkilenmeleri bugünkü sosyal adalet duygusu yüksek mimari anlayışlarının temelini oluşturdu. 1987 yılında mimari stüdyoları Lacaton & Vassal'ı kuran iki mimar "asla yıkma" ilkesine bağlı kalarak basit, ekonomik ve sürdürülebilir eklemelerle mevcut yapı stoğuna saygı duyarak iyileştirmeye yönelik bir mimari yaklaşımla meslek yaşamları boyunca pek çok sosyal konut, kültür ve eğitim yapısına, kamusal alan ve kentsel tasarım projelerine imza attı.
İkiliye Pritzker’i kazandıran önemli projeleri arasında Latapie House, Cap Ferret House, House in Bordeaux, École Nationale Supérieure d’Architecture de Nantes, Saint-Nazaire Sosyal Konutları, Tour Bois le Prêtre Dönüşüm Projesi, Palais de Tokyo Çağdaş Yaratı Alanı, OurcqJaurès Öğrenci Konutları ve Sosyal Konutlar, FRAC Nord-Pas de Calais, Çok Amaçlı Tiyatro, Grand Parc Sosyal Konutları Dönüşüm Projesi, Chêne-Bourg Konut ve Ofis Binası bulunuyor. Alejandro Aravena’nın başkanlığında Barry Bergdoll, Deborah Berke, Stephen Breyer, André Aranha Corrêa do Lago, Kazuyo Sejima, Wang Shu, Benedetta Tagliabue, Martha Thorne ve Manuela Lucá-Dazio’dan oluşan jüri, Lacaton ve Vassal’a Pritzker Ödülü’nü kazandıran nedenleri şu sözlerle açıkladı: “Sadece modernizmin mirasını yenileyen bir mimari yaklaşım tanımlamakla kalmadılar, aynı zamanda mimarlık mesleğine de yeni bir tanım önerdiler.
Günümüzün aciliyet taşıyan iklimsel ve ekolojik konularını öncelikli tutan, özellikle kentsel konut alanında hızlı sosyal ve ekonomik yanıtlar veren çalışmaları birçok kişinin yaşamını iyileştirerek modernist umutları ve hayalleri yeniden canlandırdı. Bunu, biçimi kadar inancı da güçlü, estetiğinde olduğu kadar etiğinde de şeffaflık sunan güçlü bir mekan ve malzeme duygusu ile başardılar.”
Milliyet Mimarlık Eki'ni indirmek için tıklayın.