Son Güncellenme:
Coğrafi bir terim olarak taraça ve seki gibi isimlerle de bilinen teras, bir yapının yerden yüksekte kalan, dış mekanda yer alan kullanılabilir alanları tanımlar.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile binalardaki çatı ve teras uygulamaları düzenlenmiştir. Yönetmeliğe göre çatı piyesine sahip olan, bağımsız bölümün en son kattaki hududunun asgari %25’ine kadar olmak koşulu ile bağımsız bölümlere teras yapılabilir. Ancak bağımsız bölümlerdeki terasların birbirine olan uzaklıkları asgari 4 metre ve saçaklardan itibaren derinliği ise asgari 3 metre olmalıdır.
%33 eğime sahip olarak inşa edilen mevcut çatı tasarımlarından farklı olarak çatının kapladığı alanın fonksiyonel olarak değerlendirilmesini amaçlayan teras çatılar %1.5 eğim ile inşa edilir. Teras çatılarda yapılacak uygulamalar imar yönetmelikleri ile belirlenmiştir. Yönetmeliğe göre gerekli mercilerden izin alınmak şartı ile teras çatılara peyzaj düzenlemesi, su deposu ya da iniş pisti yapılabilir. Teras çatıların yalnızca ortak alan olarak kullanılmaları mümkündür. Teras çatılara getirilen diğer bir zorunluluk ısı ve yalıtım uygulamalarıdır. Ayrıca çatı kenarlarından maksimum 1 metrelik korkulukların yapılması gerekir.Ortak kullanıma sahip teras çatılarda bahçe düzenlemesi yapılabilir. Bahçe yapılması durumunda, binada yaşayanların ortak kullanımına yönelik olarak wc, depo vb. amaçlar için kapalı mekanlar yapılabilir. Ancak kapalı mekanın toplam teras yüz ölçümünün maksimum %10’u büyüklüğünde olması ve 20 metrekareyi aşmaması gerekir.