Gündem Emniyet’te ‘Çektar’ alarmı

Emniyet’te ‘Çektar’ alarmı

19.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başlatılan soruşturmada eylemi ‘Çektar’ kod adlı PKK’lının gerçekleştirdiği düşünülüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ‘Çektar’la ilgili 12 Aralık’ta tüm birimlere uyarı mesajı gönderdiği ortaya çıktı

Emniyet’te ‘Çektar’ alarmı

Kayseri’de 14 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan PKK saldırısı sonrası başlatılan soruşturmada, eylemi ‘Çektar’ kod adlı bir PKK’lının gerçekleştirdiği yönünde bulgulara ulaşıldı. Şanlıurfa Eyyubiye’den çalındıktan sonra cuma 04.44’te şehirden ayrıldığı anlaşılan aracın sahibi 05.30’da polise giderek aracının çalındığını anlattı. Polis, kamera görüntüleri incelemeye alındı. Aracın TAG otoyolunu kullanarak Adana istikâmetine gittiği anlaşıldı. Şanlıurfa’da çalınan bir araca, güzergâhında olmayan Kırıkkale’de sahte ikiz plaka hazırlandı. Bu plaka ve bomba düzeneği büyük hızla getirilerek araca yerleştirildi. Teröristlerin hızlı hareket etmesi de ayrıca inceleniyor.
Aynı kişi mi?
PKK içinde sıkça kullanılan bir kod adı olan ‘Çektar’la ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 12 Aralık günü tüm birimlerine uyarı mesajı gönderdiği ortaya çıktı. Beşiktaş saldırısı sonrası Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi, açık kimliği tespit edilemeyen ve Çektar kod adını kullanan bir PKK’lının önümüzdeki günlerde metropollerde eylem yapabileceği bilgisini verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü, PKK’lının örgütün kış üslenmesine katılmadığını ve iyi araba kullandığını yazısında paylaştı. Bilgilendirmede adı geçen Çektar ile Kayseri’deki eylemi gerçekleştirdiği iddia edilen Çektar’ın aynı kişi olup olmadığı araştırılıyor. DHA’nın haberine göre, emniyet, teröristin Suriyeli olabileceği üzerinde duruyor. Yetkililer, teröristin parmak izinin alındığını ‘sünnetli olduğunu’ belirterek, kimliğinin belirlenmesi yolunda önemli bulgulara ulaştıklarını ifade etti.

MİT’in uyarısı


MİT’in de geçen ekimde Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bombalı araçlarla ilgili istihbarat gönderdiği öğrenildi. MİT Müsteşarlığı’nın Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda, PKK’nın sözde üst yönetimince Ekim 2016 içinde 60 örgüt mensubunun eylemler gerçekleştirmek için Türkiye’ye gönderdiği bilgisini aktardı. Bilgilendirmenin, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce ilgili birimlere gönderildiği kaydedildi.

STK’lar akın etti

Kayseri’nin farklı yerlerinden gelen gruplar Cumhuriyet Meydanı’nda gösteri yaptı, havanın eksi 10 dereceye gerilediği saatlerde valilik önünde ateş yakarak ısındı. Vatandaşlar araçlarıyla meydanda konvoy oluşturdu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından olayın meydana geldiği Talas Bulvarı üzerindeki tahrip olan otobüs durağı ile yolda asfaltla çalışması yapıldıktan sonra, durağa 3 bayrak asıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “Vatandaş olarak bizlerin görevi bizi teslim almak isteyen teröre karşı tek yürek olmaktır” dedi.

15 kişi gözaltında

Askerlerin bulunduğu halk otobüsünün sol tarafına yanaştırılan bir araçla düzenlenen bombalı saldırı sırasında genellikle sol taraftaki ikili koltuklarda oturan veya ayakta duranların şehit olduğu ifade edildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin patlama noktasına 500 metre uzaklıkta olması yaralılara müdahale edilmesini sağladı ve daha fazla can kaybının önüne geçildi.

Üzerinden Mehmet Oluk adına düzenlenmiş sahte nüfus cüzdanı ve sürücü belgesi çıkan teröriste yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle 15 kişi gözaltına alındı. Olay yeri ekiplerince, patlamanın olduğu alanda yerde bulunan cep telefonları da tek tek incelenerek teröriste ait olması muhtemel sim kartının bulunmasına çalışıldı.

200 kg. bomba

Saldırıda kullanılan bombanın İstanbul Beşiktaş’daki gibi fabrikasyon bomba olduğu ancak gücünün daha düşük olduğunun değerlendirildiği ifade edildi. Polis yetkilileri, olay yerindeki asfaltta ki tahribattan, bombanın 150-200 kilo dolayında olduğu değerlendirmesini yaptı. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 13’ü yoğun bakımda tutulan 40 yaralı asker tedavi görüyor. Yedi yaralı askerin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

Yazarlar