Gündem En çok ziyaret edilen müzeler

En çok ziyaret edilen müzeler

12.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnsanı zamanda yolculuğa çıkaran tarihi müzelerin yanı sıra teknolojiden müziğe, oyuncaktan uzaya herkesin ilgisine göre binlerce müze var. Dünyada en çok ziyaretçi çekenlerin başında Çin Ulusal, Hava ve Uzay, Louvre müzeleri geliyor. 417 müzenin bulunduğu Türkiye’de ise Mevlana, Topkapı Sarayı, Ayasofya müzeleri ilk sırada yer alıyor

En çok ziyaret  edilen müzeler

Tarihi ve kültürel mirası en iyi yansıtan müzeler, milyonlarca ziyaretçiyi çekme güçleriyle turizmin önemli ayaklarından biri. Son yıllarda tarihi eserlerin sergilendiği müzelerin yanı sıra uzay, insan vücudu, balmumu heykeli, çocuk, oyuncak, posta, müzik, teknoloji gibi tematik müzelerin oluşturulmasıyla müze sayısında hızlı bir artış yaşandı. UNESCO verilerine göre dünyada 1975’te 22 bin müze varken bu sayı günümüzde 55 bine ulaştı. Çoğunluğu ABD, Çin ve Avrupa ülkelerinde yer alan bu müzelerin ünü dünyanın her yerine yayıldığı için turistler tarafından oldukça ilgi görüyor.
Gezginlere dünyada ve Türkiye’de gidilecek farklı rotalar hakkında bilgi veren seyahat platformu Yoldasin.com’un Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Eda Özsoy, 2016’da dünyanın en çok ziyaret edilen müzeleriyle ilgili bilgi verdi. En çok ziyaretçi çeken ilk 10 müze şöyle:
Turizmin can damarı
Çin Ulusal Müzesi: Başkent Pekin’deki Çin Ulusal Müzesi, 7 milyon 550 bin ziyaretçi sayısıyla ilk sırada. Bu unvanı Paris’teki Louvre Müzesi’nden alan müze, Tiananmen Meydanı’nın doğusunda bulunuyor. 200 bin metrekare büyüklüğündeki kapalı alanıyla misafirlerini ağırlayan müzede, Çin tarihi ve kültüründen Buda heykellerine kadar birçok eser var. 1959’da açılan müzenin renovasyon çalışmaları 4 yıl sürdü. 2011’de tekrar açılan müze, dünyanın en büyük modern müzeleri arasında yerini aldı.
Ulusal Hava ve Uzay Müzesi: 7,5 milyon ziyaretçi çeken müze, ABD’nin başkenti Washington’da yer alıyor. 2015’e göre ziyaretçi sayısında yüzde 8.7’lik bir artış yaşanan müzede dünyanın en büyük hava ve uzay aracı koleksiyonu bulunuyor. 1976’dan bu yana hizmet veren müzenin iki binasında binlerce ürün sergileniyor. Havacılık, gezegen bilimleri ve uzay keşifleri konularıyla ilgili sergiler vitrinlerde görülebiliyor. Müzede ayrıca konferansların yanı sıra eğitim programları ve aktiviteler de yapılıyor.
Louvre Müzesi: 7 milyon 400 bin ziyaretçi ağırlayan Louvre Müzesi, Paris’in Eyfel Kulesi’nden sonra gelen önemli simgesi. Ülke turizmine büyük katkı sağlayan müze, dünyanın birçok noktasından ziyaretçi ağırlıyor. Ancak geçtiğimiz yıl terör nedeniyle müzenin ziyaretçi sayısında 2015’e oranla yaklaşık 1 milyon 300 bin azalma oldu. David, Rembrandt, Rubens ve Da Vinci gibi dünyaca ünlü ressamların eserlerinin yer aldığı müzenin tamamını gezmek için 2-3 gün yeterli olmayabilir.
Amerikan doğa tarihi müzesi: Washington, bir önemli müzeye daha ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl 7 milyon 100 bin kişinin ziyaret ettiği The National Museum of Natural History, 2015’e oranla yüzde 2.9’luk artışla dördüncü sırada yer aldı. Müzede yaşanılan gezegenin hikâyesi, yaşamın keşfiyle ilgili araştırmalar, aktiviteler sergileniyor. 18 futbol sahasından daha geniş bir alana yayılan müze, dünyanın en büyük doğal tarih koleksiyonuna sahip.
Metropolitan Sanat Müzesi: ABD New York’ta yer alan müze, 2016’da 6 milyon 700 bin ziyaretçi ağırladı. 1870’de kurulan müzede, dünyanın önde gelen ressamları ve heykeltıraşlarına ait eserler sergileniyor. 2 milyonun üzerinde eserin bulunduğu müzede, Paul Cezanne’dan Gustav Klimt’e, Greco’dan Rauschenberg’e kadar birçok ünlü sanatçının eserleri görülebiliyor.

Tematiğe ilgi çok

Dünyada en çok ziyaret edilen müzeler arasında 6. sırada Londra’daki British Museum yer alıyor. Müzeyi 6 milyon 420 bin gezgin ziyaret etti. 7. sırada Çin’deki Şangay Bilim ve Teknoloji Müzesi geliyor. Müzenin ziyaretçi sayısı 2016’da 6 milyon 316 bine ulaştı. Bu müzeyi 6 milyon 263 bin ziyaretçiyle Londra’daki Ulusal Galeri, 6 milyon 67 bin ziyaretçiyle İtalya Roma’daki Vatikan Müzeleri, 5 milyon 839 ziyaretçiyle de Londra’daki Tate Modern takip etti.

Türkiye’de 417 müze var

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2016 Kültür Miras verilerine göre Türkiye’de 193’ü Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, 224’ü özel olmak üzere toplam 417 müze var. 2016’da 8 milyon 40 bin 90 kişinin ziyaret ettiği bu müzeler arasından en çok ziyaret edilenler şöyle:

Mevlana Müzesi: Yeşil kubbesiyle Konya’nın simgesi olan müze, hoşgörü ve barışın temsilcisi Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesini kapsıyor. Müzede, Mevleviliğe ait eserler, el yazması kitaplar, sekiz telli keman sergileniyor. Müzeyi 2 milyon 429 bin kişi ziyaret etti.

Topkapı Sarayı müzesi: 400 yıl Osmanlı İmparatorluğu’nun idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılan müze, Osmanlı’nın saray yaşamını gözlemlemek isteyenlerin uğrak noktası. Cumhuriyet’in ilk müzesi olan Topkapı Sarayı Müzesi, mimari yapıları, koleksiyonları ve 300 bin arşiv belgesiyle dünyanın en büyük saray-müzelerinden biri. 1 milyon 463 bin kişinin ziyaret ettiği müzede Harem, Hazine, Kutsal Emanetler de görülebiliyor.
Ayasofya Müzesi: Bizans tarafından M.S. 324’te kilise olarak inşa edilen Ayasofya, 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiyle camiye çevrildi ve 482 yıl cami olarak kullanıldı. 1935’te ise müze olarak kapıları ziyarete açıldı. Tasvirli mozaikler, Osmanlı döneminde eklenen minber, mihrap, vaaz kürsüleri, kütüphanenin yer aldığı müzeyi 1 milyon 436 bin kişi ziyaret etti.
Hierapolis Örenyeri: Denizli Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti’nde Heykeller ve Lahitler, Küçük Buluntular, Büyük Buluntular salonlarında birçok eser var. Müzeyi 974 bin 508 kişi ziyaret etti.
Efes Müzesi: İzmir Selçuk’taki Efes Antik Kenti, 9000 yıl boyunca önemli bir liman kenti oldu. 2015’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Efes’te Celsius Kütüphanesi, Yamaç Evler, Tiyatro, Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı, Yedi Uyuyanlar görülebiliyor. Efes’in 2016’daki ziyaretçi sayısı 899 bin 21’e ulaştı.

Turizm, yaralarını ne kadar sarabildi?
Abbas Güçlü - Yakamoz


Zor bir sezon geçirdik. Batık krediler, beklenenin çok üzerinde arttı. Turizme kullandırılan krediler içinde ‘Geri dönüşü sorumlu-Takipteki krediler’ olarak tanımlanan ‘Batık kredi’ oranı yüzde 2.2’den yüzde 2.7’ye yükseldi.
Peki, pozitif yönde bir gelişme söz konusu mu? İşte o biraz da içinde bulunduğumuz dönemdeki performansımıza bağlı!.
Gelecek sezon için kararlar veriliyor ve biz hâlâ seyrediyoruz!
Uluslararası ilişkilere, biraz da bu çerçeveden bakmalı ve gerekeni yapmalıyız!..
Sonbahar ve yılbaşı turları
Sonbahar kimileri için mevsimlerin en güzeli.
Ne fazla serin ne de sıcak. Özellikle şehir turları ve alan gezilerinde, tercih nedeni. Ama çok daha önemlisi, sarı yaz! Sarının her tonunu gördüğünüz muhteşem bir dönem. Orman gezileri için tam zamanı...
Bu arada yılbaşı rezervasyonu için sakın geç kalmayın, birkaç hafta sonra hem istediğiniz mekanlarda yer bulamayabilirsiniz hem de fiyatlar şişik hale gelebilir!..
Ekonomik otel
Yatırımcıların, ağırlıklı olarak 3 yıldızlı otel projelerini tercih ettiği gözleniyormuş. Bir dönemin en fazla talep gören butik otellere yatırım talebi ise yavaşlamış.
Neden? Çünkü özellikle yerli turistlerin eğilimi bu yönde. Hemen her konuda olduğu gibi artık her şeyin ekonomik olanı aranıyor!..
Yelkende var mıyız?
Üç tarafı denizlerle çevrili ender ülkelerden biriyiz. Peki, denizlerimizden ne kadar yararlanıyoruz?
Tatil ve turizmin yanı sıra deniz sporları başta olmak üzere, denizciliğin her alanında hangi düzeydeyiz? Örneğin, yat ve yelkencilikte neredeyiz? Keşke biraz da bu konulara kafa yorsak ama nerdeee...

Çıldır Gölü’nde kızak keyfi

En çok ziyaret  edilen müzeler


Karın ilk düştüğü, Türkiye’nin en soğuk illerinden Kars’ta kendi tatil öyküsünü yazmak isteyenler için Jolly, her cuma Uçaklı Butik Kars & Çıldır Gölü Kızak Turu düzenliyor.
Sarıkamış’taki şehitlikte başlayan turda Ermenistan sınırını belirleyen Arpaçay’ın yanında kurulan Ani ziyaret edilecek. Büyük Katedral, Resimli Kilise, Selçuklu Sarayı, Menuçehr Camii’nin görülebileceği turda gezginleri, Doğu Anadolu’nun en yüksek gölü olan Çıldır Gölü’nde kar kızaklarıyla kızak turu bekliyor.
Kars Kalesi, 12 Havariler Kilisesi olarak da bilinen Kümbet Camisi, Namık Kemal’in bir dönem yaşadığı evin de görüleceği tur, Erzurum’a geçilerek devam edecek. 2 gece 3 gün süren turların en yakın tarihi 17 Kasım. Turun başlangıç fiyatı ise 827 TL.

Turizm filmleri yarışacak

En çok ziyaret  edilen müzeler


Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü ve Anatolia Akademi’nin düzenlediği Turizm Reklam Filmleri ve Turizm Belgesel Filmleri Yarışması’na başvurular, 31 Ocak 2018 tarihine kadar devam ediyor.
Yarışmada turizme farklı bir bakışla bakan ve kurmaca olmayan belgesel filmler ile turistik tanıtım amaçlı kurgulanmış yaratıcı reklam filmleri senaryoları değerlendirilecek. Her iki dalda birinci olanları beş yıldızlı otelde iki kişilik her şey dahil tatil ödülü bekliyor. İkinci ve üçüncülere ise plaket verilecek.

GEZ... ÇEK... YAZ...

‘Kondor gibi uçtum’

En çok ziyaret  edilen müzeler


Nilgün Karakaş: Açtım kollarımı ve bu güzelliğin üzerinde bir kondor gibi uçtuğumu hayal ettim. Kondor, İnkalar için 3 kutsal hayvandan en önemlisi. Diğerleri yılan ve puma. İmparator Pachacutec Güneş Tanrısı İnti’ye daha yakın olmak ve gücünü göstermek için inşa ettirmiş burayı. Dağın tepesinde, fay hattının üzerinde, yağmur ormanlarının arasında. Peki, nasıl ayakta kaldı Machu Picchu 1400’lerden beri? Çünkü taşlar ona göre, arada sıva olmadan, anahtar kilit yöntemiyle dizildi. Depreme dayanıklı olsun diye kaidesi daha geniş, yukarı doğru daralan şekilde inşa ettiler. Yağmurlarda çökmesin diye de özel drenaj sistemleri ayarlamışlar. Doğasına mı, mimarisine mi, matematiğine mi hayran kalayım bilmiyorum.

‘En uzun ikizler’

En çok ziyaret  edilen müzeler


Aslı Ertem: Petronas, Malezya’nın petrol ve doğalgaz şirketinin ismi. Bu kuleler de şirketin yönetim binası olarak kullanılıyor. İçerisinde KLCC Suria Alışveriş Merkezi, galeri, müze, sinema salonları da bulunmakta. Kuleleri birbirine bağlayan Skybridge adlı köprüye 85 Ringgit karşılığında çıkıp Kuala Lumpur manzarası izlemek de mümkün. 452 metre yüksekliğindeki kuleler, 2004’e kadar dünyanın en yüksek binalarıydı. Ta ki Taipei 101’e kadar. Ama hâlâ en yüksek ikiz kuleler olarak Petronas, birincilik bayrağını kimseye kaptırmamış. Kulelerin ön kısmında bulunan KLCC Park, sabahın erken saatlerinde ve akşam yürüyüş yapan, koşan, fotoğraf
çektiren insanlarla dolu.
Kuala Lumpur’un gündüz sıcağında kimseleri göremezsiniz buralarda. Yine Akşam saatlerinde Suria KLCC önünde bulunan havuzda, müzik eşliğinde su ve lazer gösterisi kaçırılmaması gereken yegane şey bu şehirde.

Yazarlar