Gaziantep ‘EN İYİ FISTIK’ YARIŞMASI YAPILDI

‘EN İYİ FISTIK’ YARIŞMASI YAPILDI

03.09.2014 - 15:34 | Son Güncellenme:

.

‘EN İYİ FISTIK’ YARIŞMASI YAPILDI

Gaziantep’te gerçekleştirilen ‘Fıstık Festivali’ kapsamında düzenlenen fıstık yarışması ile en iyi fıstıklar seçildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Fıstık Festivali kapsamında ‘en iyi fıstık’ yarışması yapıldı. Fıstık yetiştiricilerinin ürünlerini inceleyen jüri, yılın en iyi fıstıklarını belirledi.
GATEM Fıstıkçılar Sitesi’nde düzenlenen ‘en iyi fıstık’ yarışmasının bu yıl 8.’si yapıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel hale dönüştürülen, birçok kurum ve kuruluş tarafından desteklenen ‘en iyi fıstık’ yarışması yoğun bir katılım ile gerçekleşti.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ‘en iyi fıstık’ yarışması; Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Fıstıkçılar Odası, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Nizip Ticaret Borsası, Antepfıstığı Tanıtım Derneği, Ziraat Odası ve Gaziantep ilçe belediyelerinin desteği ile yapıldı.
Etkilik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Etkinlikte sahne alan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Folklor Ekibi ve Urfa Sıra Gecesi Ekibi, katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı.
Etkinlik kapsamında fıstık çuvalı dikme yarışması yapıldı. Fıstık çuvallarını en hızlı şekilde diken Şerif Kaplan ödüllendirildi.
Etkinlikte 2014 yılının ‘fıstık ağası’ da belirlendi. En yüksek teklifi veren ‘çavuş’ lakaplı Ahmet Karakuş yılın fıstık ağası olarak seçildi.
‘En iyi fıstık’ yarışmasına 48 çiftçi katıldı. Fıstıklar, yarışma komisyonu tarafından belirlenen jüri üyelerince değerlendirildi. İrilik, çıtlama oranı albeni ve kemik kabuğunun ayrılma direnci olmak üzere 4 kategoride değerlendirilen fıstıkların bölgesel birincileri belirlendi.
Yarışmaya Nizip-Karkamış grubundan katılan Hasan Kılıç, Araban-Yavuzeli grubundan katılan Fevzi Özkan ve Gaziantep merkez ilçe grubu adına katılan Cumali Yiğit birincilik elde etti. Birinciler, etkinliğe katılan protokol üyeleri tarafından ödüllendirildi.
Fıstığın Gaziantep ve bölgeye sağladığı katkıya dikkat çeken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şunları söyledi:
“Fıstık, bizim için çok özel. Yakındoğu’nun en önemli üretim alanlarında gözüküyor. Türkmenistan, İran nereye bakarsanız bakın anavatanı biziz. Gaziantep olmasa, Gaziantep fıstığı olmaz, fıstık da bu kadar lezzetli olmaz. Biz bu konuda da iddialıyız. Bu kendiliğinden olmuyor. Akşamdan sabaha da fıstıkçı olunmuyor. Büyük bir medeniyet var. Tarih boyunca gelen bir birikim var. Dedelerimizden bize kalan büyük bir miras var. Bize düşen şey de şehrimizle örtüşmüş, hakikaten besin kaynağı, lezzet kaynağı; bugün baktığımız zaman mutfak kültürümüzün içerisinde önemli yeri olan fıstık, bizim başımızın tacı ve sonuna kadar sahip çıkacağız.”
Etkinlikte söz alan Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise şöyle konuştu:
“Antepfıstığı 27 ilde yetişmektedir. Bunun yüzde 90’ı Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Siirt ve Kahramanmaraş olmak üzere rekoltenin en büyük çoğunluğu buralarda. Antepfıstığının 100’de yüzünün işlendiği yer Gaziantep’tir. Antepfıstığı şehrin adıyla anılmasından dolayı çok özel ve ayrı önemi var.
Bu yıl için 90-100 bin bir rekolte söz konusu. Geçtiğimiz yıl 50-60 bin ton vardı. Bu yıl bir önceki yıla göre daha farklı ama önümüzdeki yıllarda bunun son 5 yıl içinde önümüzdeki 5 yıl içerisinde 300 bin tonlara çıkacağı öngörülmekte. Bunu gerek il ve ilçe müdürlüklerimizle birlikte bütün yetkililer ile birlikte Tarım Bakanlığımızın da öngörüsüyle henüz netleşmemekle birlikte 300 bin tonlara çıkacaktır.”
Etkinlik toplu hatıra fotoğrafının çekimi ile sona erdi.