Gündem En rütbeli darbeci yargı önünde

En rütbeli darbeci yargı önünde

08.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Malatya’da 28’i tutuklu 78 sanığın yargılandığı darbe davasına dünkü duruşmayla devam edildi. Dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti hakim karşısına çıkarken, bazı tutuklularsa duruşmaya SEGBİS’le katıldı

En rütbeli darbeci yargı önünde

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görevli 28’i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması dün yapıldı.
Darbe girişimiyle ilgili tutuklanan ve Düzce T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti ile 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun’un da aralarında bulunduğu sanıklar, duruşma için Malatya’ya götürüldü. Duruşmanın yapılacağı Yakınca Spor Salonu çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Jandarmanın öncü araçları eşliğinde cezaevi araçlarıyla spor salonuna kelepçeli getirilen Huduti ve Angun ile 19 tutuklu sanık, jandarma eşliğinde salona alındı.
SEGBİS’le bağlandılar
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Yakınca Spor Salonu’nda gerçekleştirilen duruşmaya tutuklu yargılanan eski 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık, eski 2. Ordu Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, eski 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili ile bazı subaylar ve astsubaylar SEGBİS ile bağlandı.
Duruşmada Mahkeme Başkanı Vedat Koç, iddianame özetini okuyarak, sanıklara isnat edilen suçlamaları ve istenen cezaları açıkladı. Kimlik tespitinin ardından mahkeme heyeti müştekileri dinledi.
Darbe girişimine tepki göstermek için gittiği 2. Ordu Komutanlığı’nda darbecilerin açtığı ateşle yaralanan Enes Gün sanıklardan şikâyetçi olduğunu ve davaya katılmak istediğini söyledi, “Kamyon üzerindeyken bize doğru ateş edildiğini, kulağımın yanından 5-6 kez mermi geçtiğini hissettim. Bunun üzerine kamyon üzerinde olan ağabeyimi kamyonun içerisine itekledim. Aramızda 70-80 metre mesafe varken askeri kıyafet giyen 2 kişinin bana doğru ateş ettiğini gördüm. Yanlarında 3’üncü bir kişi daha vardı o da ateş etti mi emin değilim. Ben kamyonun kasasındayken elimde silah yoktu, hatta elimde taş, sopa benzeri bir şey de yoktu. Sadece vatanımı savunmak üzere oraya gittim. Karşı taraftan bana doğru açılan ateş savunma amaçlı değildi. Sol karın boşluğumdan vurulduğumu hissettim ve aşağı düştüm” dedi.
Enes Gün’ün babası Abdullah Gün de oğlunun yaralanmasına neden olanlardan şikâyetçi olduğunu söyledi.
‘Utanmadan gelmişler’
Duruşmaya verilen arada açıklamalarda bulunan Enes Gün, “Kendini satmakla kalmamış vatanı da satmayı düşünen teröristlerle karşılaşma günüydü bugün. Ben çok şaşırdım bugün çünkü aileleri, kendileri bile utanmadan buraya gelmişler. Kendileriyle beraber vatanı da satan insanlar bugün karşımda. Sanki onlar değil de ben satmışım, sanki onlar değil de ben ateş etmişim gibi davranıyorlar. Bunlar teröristten beter insanlar. Çünkü terörist sadece ateş edip şehit edip gidiyor. Bunlar kendi namusunu da satmış, vatanını da satmış, geçmişini, atalarını satmış insanlar. İnsan da değil benim gözümde. Ben sonuna kadar şikâyetçiyim” diye konuştu.

Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığı ve
7. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görevli 28’i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada sanıklar için sıkı güvenlik önlemleri alındı.

‘Kaçanlar vatan hainidir’

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, Mahkeme Başkanı Vedat Koç, Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanlığının davaya müdahil olma talebine ilişkin dilekçenin mahkemeye sunulduğunu bildirdi. Başkan Koç, mahkeme heyetinin ara kararında talebi değerlendireceğini kaydetti. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, salonda bulunan tutuksuz yargılanan erler savunma yaptı. Tutuksuz sanıklardan er Soner K, savunmasında, albayın talimatı olduğu için nizamiyeden araç çıkardığını anlattı. Kendisinden aracın anahtarını alan Yüzbaşı Kemal Keskin’in kaldırımda oturdukları sırada “Havada drone var, ateş edin” emrini verdiğini öne süren Soner K. havaya doğru 2-3 el ateş ettikten sonra ateş ‘kes’ emri verildiğini belirterek “Nizamiye dışından bize ateş edilmeye başlandı. Ben dışarıda polis olduğunu söyleyince Kemal yüzbaşı ‘Onlar bizim düşmanımız, bizi öldürmek istiyorlar, ateş edeceksiniz’ dedi. Hatta ben ateş etmeyince ‘Benim kurşunumla mı ölmek istiyorsunuz, ateş edeceksiniz’ demesi üzerine ben yine ateş etmedim” ifadesini kullandı.
‘Şehit olacaksınız’
Daha sonra karargah binasına doğru kaçtıklarını ve bu sırada İbrahim isimli bir binbaşı tarafından kendilerine “Şehit olacaksınız merak etmeyin. Kaçanlar vatan hainidir. Siz de kaçanlar gibi kaçarsanız vatan haini olursunuz” dediğini söyledi.
Bu arada, duruşmanın görüldüğü Yakınca Spor Salonu’nun yakınında toplanan bir grup, ellerinde Türk bayraklarıyla “Vatandaş burada, darbeciler nerede”, “Şehitler ölmez vatan bölünmez” diye sloganlar atarak darbeci askerleri protesto etti.

‘Bu kadar plan çöpe gidemez’

Duruşmada tutuksuz yargılanan onbaşı Adem Can G. de, savunma yaptı. Muhafız bölüğünde askerlik görevini yaptığını anlatan Adem Can G., darbe girişimi olmasaydı 16 Temmuz’da izne ayrılacağını söyledi.
Tatbikat nedeniyle 10 erle nizamiyeye gittiklerini belirten Adem Can G., şunları kaydetti: “Nizamiyeye vardığımız sırada 22.00-22.30 sıralarında orada bizi takım komutanı olan Hüseyin Çakıcı üsteğmen ile Kemal Keskin yüzbaşı karşıladı. Daha sonra nizamiyeye Malatya Valisi geldi. İçeri giriş izni verilmeyince buradan ayrıldı. Bu sırada nizamiyeye doğru jandarma aracına Kemal Keskin ve Hüseyin Çakıcı ateş etti. Sonra Tuğgeneraller Serdar Paşa ve Zeki Paşa geldi. ‘Başaramayacağız’ şeklinde sözler söyledi. Kemal yüzbaşı ise ‘Bu kadar plan, proje çöpe gidemez. teslim olmayacağız, bu kahpe düzeni
bozacağız” diye cevap verdi.”