En AB'den haberler

AB'den haberler

22.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

AB'den haberler

ABden haberler



CIA'in Avrupa versiyonu reddedildi
Avrupa Birliği İçişleri ve Adalet Bakanları Avusturya'nın AB içinde, CIA tarzı bir teşkilat oluşturma fikrine karşı çıktı. İrlanda'nın başı çektiği AB ülkeleri Adalet ve İçişleri bakanları sadece kâğıt üzerinde kalacak yeni bir teşkilat oluşturmak yerine Avrupa Birliği'nin polis teşkilatı şeklinde görev yapan Europol'ün görevlerinin ve imtiyazlarının artırılmasını önerdi. Avusturya, adı Avrupa Bilgi Teşkilatı (EIA) olacak ve terörizmle mücadele ile tüm Avrupa ülkelerinin güvenliği için çalışacak CIA tarzı bir teşkilat kurulması yönünde bir talepte bulunmuştu. Avusturya'nın bu önerisini Irak savaşı örnek göstererek bir gereklilik olduğunu açıklamıştı. Avusturya İçişleri Bakanı Ernst Strasser oluşturulacak teşkilatın zaman içinde genişletmeyi planladıklarını ve Avrupa'da anahtar bölgelerde tüm Avrupa'nın güvenliğini sağlayacak bir sistemi bölgeye oturtmak istediklerini açıklamıştı.

Pasaportta biyometrik kimlik güvenliği
Avrupa Komisyonu birlik üyesi ülkeler arasında seyahatler sırasında karşılaşılan sorunları çözmek, güvenliği artırmak için pasaportlarda biyometrik kimlik kullanımını önerdi. Komisyonun pasaportların ardından vize ve yurtdışında yaşama izinleri için de aynı öneriyi getirmesi bekleniyor. Vize ve yaşama izinleri için yapılan ayarlamalarda yüz ve parmak izi olmak üzere iki koşul getiriliyor. Pasaportlar için ise sadece yüzden biyometrik görüntü yeterli. Çarşamba günü komisyona sunulan öneri halen komisyonda tartışılıyor. Standartlar AB üye ülkeleri arasındaki geçişlerde geçerli olacak ve 2000'de artırılan güvenliğin üst düzeye taşınmasını içeriyor. Konu daha önce de AB gündemine alınmış ve 12 Aralık'ta pasaportlara biyometrik kimlik yerleştirilmesi yönünde olumlu bir karara varılmıştı. Ancak bu karar sonrasında herhangi bir gelişme yaşanmamıştı.

AB'de ihracat mallarına hızlı dolaşım kolaylığı
Avrupa Komisyonu üye ülkeler arasındaki ticaretin daha hızlı ve pratik hale gelmesi ve bürokratik engellerin ticaretin hızını kesmemesi için yeni bir çalışma başlattı. Çalışmalarda AB üyesi ülkelerde, ticaret hakları ve satılan malların karşılıklı tanınması için üye ülkelerden herhangi birindeki yasal prosedürü yerine getirmesi yeterli olacak. Buna göre bir ülkede yasal kurallara uyan herhangi bir mal AB ülkelerinin herbirindeki prosedürleri tek tek yerine getirmek zorunda kalmadan satılabilecek. Sistemin teknik ve bürokratik işlemleri engelleyeceği tahmin ediliyor.

Rekabeti de artıracak
Avrupa Komisyonu İç Pazardan Sorumlu Direktörü Frits Bolkestein, 'karşılıklı tanıma' ilkesinin AB pazarında yapılan ticarette karşılaşılan bürokrasiyi ortadan kaldıracağını, müşterilere daha fazla seçenek sunacağını, pazardakai rekabeti artıracağını ve fiyatların düşmesine de yardımcı olacağını söylüyor.

İngiltere kapılarını yabancı işçiye açıyor
İngiltere, AB'ye bu yıl katılacak olan 10 aday ülkeye işgücü kapıların açmaya hazırlanıyor. İngiliz Hükümetinden yapılan açıklamada mayıs ayında birliğe katılacak 10 ülkenin vatandaşlarına AB ülkeleri arasında dolaşım serbestliği getirileceği bildirildi. Bilindiği gibi AB üyesi bazı ülkeler moratoryum ilan ederek yeni katılacak aday ülke vatandaşlarına 7 yıldan önce serbest dolaşım izni verilmemesini istemişti. Bu moratoryumun ardından İngiltere ve İrlanda birliğe katılacak ülkelere kapılarını açık tutacağını açıklayan ilk iki ülke oldu. Serbest dolaşım izninin kötüye kullanılmasından korkan İngiliz Hükümeti adına konuşan Başbakan Tony Balir ise sisteme bazı kontroller getirmesi ve tam olarak nasıl işleyeceği konularında ileriki günlerde bir açıklama yapacağını söyledi. Ticaret ve Endüstri Bakanlığı adına açıklama yapan Patricia Hewitt ise İngiltere'ye gelip çalışmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu belirtti. Karar, ülkeye çalışmak için geleceklere hiçbir kısıtlama getirilmemesi yönünde hükümeti suçlayan muhalif kanadı ile İngiliz basını tarafından da yoğun eleştirilere neden oldu.



BUSINESS