En Bush da, Demokrat aday Kerry de 'Kafatası ve Kemikler' üyesi

Bush da, Demokrat aday Kerry de 'Kafatası ve Kemikler' üyesi

14.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD'de, Başkanlık koltuğuna, üç dönemdir, Yale mezunları oturuyor. Daha da dikkat çekici olanı, şu sıralar başkanlık için yarışan Bush ve Demokrat aday Kerry'nin yanı sıra adaylıktan çekilen diğer iki isim de bu üniversitedeki gizli öğrenci cemiyeti 'Kafatası ve Kemikler' üyesi. Merkezinin adı 'Mezar' olan cemiyet üyelerinin başkanlık yarışı, seçimler ile ilgili bir dizi komplo teorisi geliştirilmesine neden oluyor

Bush da, Demokrat aday Kerry de Kafatası ve Kemikler üyesi

Başkanlık koltuğuna üç dönemdir Yale mezunları oturuyor

Bush da, Demokrat aday Kerry de 'Kafatası ve Kemikler' üyesi

ABD'de, Başkanlık koltuğuna, üç dönemdir, Yale mezunları oturuyor. Daha da dikkat çekici olanı, şu sıralar başkanlık için yarışan Bush ve Demokrat aday Kerry'nin yanı sıra adaylıktan çekilen diğer iki isim de bu üniversitedeki gizli öğrenci cemiyeti 'Kafatası ve Kemikler' üyesi. Merkezinin adı 'Mezar' olan cemiyet üyelerinin başkanlık yarışı, seçimler ile ilgili bir dizi komplo teorisi geliştirilmesine neden oluyor

SERKAN ARMAN

1988 yılından bu yana ABD'yi üç Yale mezunu yönetti. Baba George Bush'la başlayan, Bill Clinton'la devam eden ve George W. Bush'la süren seri; John Kerry'nin yarışı kazanması halinde bir geleneğe bile dönüşebilir. Oysaki ABD'de daha önce iki aynı üniversite mezunu dahi arka arkaya ABD Başkanlığı yapmamıştı.
Durum böyle olunca, başkanlık yarışının Irak, ekonomi ve terörizm gibi 'rutin' konularının yanına bir de 'elitizm' tartışması eklendi. Tartışmanın çok daha farklı boyutları var. Komplo teorilerine kulak tıkamayan ABD'li seçmenler, Yale mezunu başkanlar serisinde adı geçen iki isim (Baba ve oğul Bush) ile Demokrat başkan adayı Kerry'nin yanı sıra; başkanlık yarışından çekilen diğer iki ismin de, Yale'deki gizemli cemiyet 'Skull and Bones' (Kafatası ve Kemikler) üyesi olmasının 'ne anlama geldiğini' tartışıyor.

Mezar'dan yönetiliyor
Başkanlık için yarışacak Bush ve Senatör John Kerry ile yarıştan çekilen Demokrat adaylar Vali Howard Dean ve Senatör Joseph Lieberman'ın, 1960'lı yıllarda öğrenim gördükleri Yale Üniversitesi, dünyanın en gizli ve güçlü öğrenci cemiyetini de bünyesinde barındırıyor. 'Kafatası ve Kemikler' adlı bu gizli cemiyetin Connecticut'taki Yale kampüsünde bulunan penceresiz merkezine Tomb (Mezar) adı veriliyor. Yale Üniversitesi'ndeki bu gizli cemiyet, seçkin ve köklü ailelerin ileride çok önemli konumlara gelecek çocuklarını bir araya getiriyor.
Bush'un ve Kerry'nin de Yale yıllarında girdikleri cemiyetin merkezi olan Mezar'ın içinde neler olup bittiği hakkında pek bir şey bilinmiyor. Bu konuda 'Mezar'ın kapısı çalındığında açılmaz çünkü kapıyı çalmak durumundaysanız zaten istenmiyorsunuz demektir' şeklinde espriler yapılıyor. Üye öğrenciler bazı toplantılara Mezar'ın çatısına inen topluluğa ait helikopterle ulaşıyor.

Yaşayan 800 civarında üyesi var
Kafatası ve Kemikler, adının da hissettirdiği gibi sıradan bir sosyal aktivite topluluğu olmaktan çok uzak. 1832 yılında kurulan topluluk o günden bu yana yılda sadece 15 üniversite öğrencisiyle temasa geçip bünyesine alıyor. Dünyayı yönettiği yönünde birçok komplo teorisine konu olan topluluğun üye listesinde Rockefeller, Bush, Ford, Heinz, Goodyear, Dodge gibi isimler olduğu iddia ediliyor.
Bush ailesinin 'Kafatası ve Kemikler' üyeliği ise neredeyse babadan oğula geçer bir hal almış. George Bush'un babası gibi dedesi Prescott Bush da topluluk üyesiymiş. Topluluk hakkında bir kitap yazan Alexandra Robbins, cemiyetin 'kutsal emanetleri' arasında Hitler'in gümüş yemek takımı koleksiyonundan Kızılderili Şefi Geronimo'ya ait olduğu ileri sürülen bir kafatasına kadar çok sayıda eşyanın bulunduğunu belirtiyor. Topluluğun finans, politika, askeriye ve haber alma teşkilatlarının kilit noktalarına yerleşmiş 800 civarında üyesi olduğu söyleniyor.

Sır saklamayana kanlı bıçak hatırlatması
Kafatası ve Kemikler'in çoğu ritüelinin ölüm saplantısı üzerine kurulu olduğu düşünülüyor. Yeni üyelerin kabul seromonisinde tekrarladıkları sözler ölüm merkezli düşünce yapısı hakkında ipuçları veriyor: 'Cellat eşittir ölüm, Şeytan eşittir ölüm, Ölüm eşittir ölüm.'
Cemiyet hakkında bilinenler çok net değil. Çok az şey bilinmesinin nedeni sır saklamada çok hassas olunması. Yeni üye, Mezar'ın bodrumundaki bir tabuta yatarak uzun seanslar boyunca kendisini diğer 14 kişiye anlatıyor. Tabuta girmek, gençlerin 'barbar dünyaya' gözlerini yumması ve seçkinler arasında yeniden doğmasını simgeliyor. Finansal açıdan çok güçlü olan topluluk üyelerinin sırları satmak gibi bir yola gitmesi beklenmiyor. Mezar'da cam bir kavanoz içinde kanlı bir bıçak sergilendiği ve sır saklamak konusunda yeteneksiz olanlara gerekli hatırlatmanın bu yolla yapıldığı söyleniyor.

Bush, cemiyetten 10 arkadaşını yönetime aldı
Amerikan NBC televizyonunun ünlü 'Meet the Press' programına farklı zamanlarda konuk olan Kerry ve Bush, 'Kafatası ve Kemikler' ile ilgili sorular karşısında sıkıntılı anlar yaşadı. Programa ağustos ayında katılan John Kerry, Kafatası ve Kemikler üyeliğinin ne anlama geldiği yönündeki soruyu, "Fazla bir anlama gelmiyor, çünkü sır" diyerek geçiştirirken, George Bush, şubat ayında aynı yöndeki bir soru karşısında, "O kadar gizli ki bir şey söyleyemem" demişti. Programı yöneten Tim Russert'ın 'Komplo teorisyenleri deliye dönecek' demesi üzerine, ABD Başkanı gülerek "Eminim öyle olacaklardır" cevabını vermişti. 'Bonesmen' adı verilen topluluk üyelerinin mezuniyet sonrası birbirini yakın bir şekilde kolladıkları biliniyor.
Cemiyetin kitabını yazan Robbins'e göre George Bush, Başkan seçildikten sonra cemiyet üyesi 10 kişiyi yönetimine aldı. Bunlar arasında ABD'nin SPK muadili kuruluşu SEC'in Başkanı William H. Donaldson, Adalet Bakan Yardımcısı Robert McCallum, İç Güvenlik Ofisi Danışmanı Edward McNally'nin adları geçiyor. Washington Post'un, Bush ile Kerry arasındaki yarışı izlemek için Bonesman olan Dana Milbank'ı görevlendirmesi de 'ironik bir yaklaşım' olarak kabul ediliyor.