En 'Göz'den 'iz'den tanıyorlar

'Göz'den 'iz'den tanıyorlar

24.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Son terör saldırıları dikkatleri 'özel güvenlik' sektörüne çevirdi. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Türkiye'de toplam 11 bin 741 kuruluş özel güvenlik hizmeti alıyor. Firmalar, 'elemanlı koruma'nın yanı sıra binalara, yangın algılama ve ihbar sistemleri, personel takip, x - ray kontrol, demirbaş izleme, araç kontrol, elektronik ürün gözetleme, kapalı devre televizyon ve geçiş - tur - çevre kontrol sistemleri kuruyorlar

Gözden izden tanıyorlar





Özel güvenlik konusu ve özel güvenlik teşkilatlarının Türkiye'de 15 - 20 yıllık geçmişi var. Gelişen ekonomik ve ticari hayatla birlikte, özel güvenlik sektörü de gittikçe daha fazla ihtiyaç duyulan, büyüyen ve yaygınlaşan bir sektör haline geldi. Bugün, toplam 11 bin 741 kuruluşta, 106 bin 940 kişilik bir güvenlik ordusu var. Çoğu yabancı sermayeli büyük firmaların hakim olduğu Türkiye güvenlik pazarının, dünya güvenlik pazarındaki payı binde 1 - 2 civarında.
Güvenlik elemanlı ve elektronik güvenlik hizmetlerinin dışında nakit taşımacılığı (Car In Transit) silahlı elemanların koruduğu zırhlı araçlarla nakit ve değerli mücevherlerin transferi şeklinde gerçekleşiyor.
'Guarding' diye tanımlanan elemanlı güvenlik sisteminde güvenlik görevlileri firmalara, alışveriş merkezlerine, fabrikalara, iş merkezlerine, sitelere kontrol ve koruma görevi yapıyorlar. Yılda 100 milyon euro ciro yapan elemanlı güvenlik pazarında hizmet veren yaklaşık 400 firmada 36 binin üzerinde güvenlik elemanı çalışıyor. Bu pazarda çalışanların bu konuda eğitimi yok ama tecrübe ve bilgi birikimi var. Çünkü asker ve polis emeklileri bu sektörde hizmet veriyorlar. Yakın korumalarda silah taşıma izni olmadığı için Türkiye'de fazla uygulama alanı bulmuyor.

Hırsızlar satış artırdı
Genellikle firmalara entegre olarak kurulan elektronik güvenlik sistemleri ise otopark kontrolü, kamera kontrol, yangın ve alarm sistemleri, kartlı geçiş, IT security, biyometrik gibi sistemlerden oluşuyor.
Elektronik güvenlik sektörünün 80 - 90 milyon dolarlık bir pazar olduğu tahmin ediliyor. Kriz öncesine göre yaklaşık yüzde 30 daralmış durumda. Sadece elektronik güvenlik pazarında iş yapan bine yakın firma var. Elektronik güvenlik sektörünün lokomotifi inşaat ve finans sektörleri. Kurumsal çözümlerin satışlarında düşüş var. Çünkü yeni yatırımlara girilmiyor. Güvenliğin kullandığı teknoloji zamanla daha çok gelişiyor ve karmaşıklaşıyor. Bu nedenle sektörde şirket içi eğitim oldukça yoğun. Bu arada hırsızlık olaylarının artışı ile alarm sistemlerinin satışlarında da artış olduğu belirtiliyor.

Danışmanlık da yapılıyor
Bu alanda şu sistemler bulunuyor: Yangın algılama ve ihbar sistemleri, personel takip, x - ray kontrol sistemleri, demirbaş izleme ve araç kontrol sistemleri, elektronik ürün gözetleme sistemleri, kapalı devre televizyon (CCTV) sistemleri, geçiş - tur - çevre kontrol sistemleri.
Güvenlik firmaları sadece güvenlik sistemini kurmakla kalmıyor, danışmanlık yani risk analizi de yapıyorlar. Firmanın risk faktörleri ortaya konuyor ve korunması için gerekli sistemin ne olabileceği saptanıyor. Sonra projelendirme aşamasında butik güvenlik projesi oluşturuluyor. Elektronik altyapı oluşturulmasının ardından montaj, uygulama ve satış sonrası teknik destek sağlanıyor. Kurulan sistem güvenlik firmasının merkezine bağlanıyor ve herhangi bir alarmın devreye girmesi durumunda, sistem merkezi uyarıyor.

2 milyon dolara kadar çıkıyor
Küçük ofislerde basit güvenlik sistemlerinin kuruluşu 2 bin dolara çıkıyor. Ancak havalimanları gibi tesislerde 2 milyon dolarlara kadar ulaşabiliyor. Türkiye'deki işçilik ve mühendislik giderleri çok düşük düzeyde. Entegre sistemler kurulduğunda sadece teknik aletlere değil aynı zamanda yazılımlar için de ücret ödeniyor. İris tanıma sistemleri 10 bin dolar gibi fiyatlardan başlarken, yüz tanıma sistemleri kurulabilmesi için ise en az 15 - 20 bin doları gözden çıkarmak gerekiyor. Elemanlı güvenlik hizmetlerinde kişi başına ödeme 800 milyon lira ile 1.5 milyar lira arasında değişiyor.

600 elemanı var
KİT'lere, sanayi tesislerine ve ticari kuruluşlara güvenlik servisi veren Securverdi, İstanbul'daki 3 bin 500 metrekare kapalı alanlı yerleşik yönetim ve operasyon binasında, 600 çalışanı ve 40 aracı ile faaliyet gösteriyor. Securverdi'nin aralarında BAT, Coca Cola, Citibank, ABN AMRO Bank, DeBeers, Cargill, Mc Donalds da bulunan Yüzden fazla müşterisi var. Güvenlik elemanı hizmetleri (guarding) ile nakit taşıma (CIT), kasalama, nakit proses, ATM / EDM ve kapıdan kapıya değerli kargo taşıma yapıyor. Elemanların ortalama maliyeti 800 milyon ile 1.5 milyar lira arasında değişiyor.

Zincir mağazalarla çalışıyor
10 yıldır güvenlik sektöründe faaliyet gösteren Sensormatik Türkiye, perakende pazarında hırsızlıklara karşı sistem satışı yaparken, endüstriyel pazarda da havalimanı, iş merkezi ve cezaevlerine kapalı devre TV, kartlı geçiş kontrol, yangın, biyometrik gibi sistemlerin tam entegrasyonu kuruyor. 2003 yılı cirosu 10 milyon dolar civarında olan Sensormatik'te bu cironun yüzde 10 - 15'lik bölümünü kamu kurum ve kuruluşları oluşturuyor. DHMİ, Emniyet Güçleri, Adalet Bakanlığı ve TSK'nın çeşitli birimlerine güvenlik sistemleri kuran firma İş Bankası, AHL, Adana, Esenboğa, Dalaman ve Adnan Menderes Hava Limanları, EGS Business Park ve Anıtkabir'de çalışmalar yaptı. Zincir mağazalar da en önemli müşterileri arasında. Özellikli ürünleri şunlar: Intellex dijital kayıt sistemi, UltraMax pedestal sistemi, Dome kameralar, RFID SensorSmart elektronik ürün gözetimi ve biyometrik sistemler.

Ekip, emeklilerden...
15 yıldır güvenlik sektöründe yer alan Dak Güvenlik bekçi çalıştıran firmadan sitelere, alış veriş merkezlerinden hukuku bürolarına, endüstriyel tesislerden konser ve fuarlara kadar birçok yerde geçici ve sürekli hizmet veriyor. Firmanın operasyon departmanında asker emeklileri ve eski polisler yer alıyor. Alarm izleme sistemine kayıtlı bin aboneleri bulunan Dak Güvenlik, 2 bin 500 güvenlik görevlisi ile 300 firmaya hizmet veriyor.

'Müşteri ne istiyorsa...'
Beş yıllık bir firma olan Ergosis'in ürünleri ABD tabanlı. Ağırlıklı Ankara ve İstanbul'da çalışan firmanın Siirt'e kadar projeleri var. Koçbank, Finansbank, Akbank, Adli Tıp Kriminal Büro, Bakanlıklar ve Ordu'da bilgi işlem ve yüksek güvenlik gerektiren yerlerde güvenlik sistemi hizmeti veren Ergosis, ağırlıklı olarak biyometrik güvenlik sistemleri üzerinde çalışıyor. Yüz civarında müşterisi bulunan Ergosis'in Halkla İlişkiler Koordinatörü Nesil Güneş "Nasıl bir sistem kurulacağı müşterilerimizin hayal gücüne kalmış" diyor. Firmada iris tanıma sistemleri 10 bin dolardan, parmak izi tanıma bin 300 dolardan, el tanıma 2 bin - 2 bin 500 dolardan, yüz tanıma 15 - 20 bin dolardan başlıyor,

530 müşterisi var
STFA Holding bünyesinde 1987'de kurulan Euroserve'nin 2003 yılı cirosu 35 trilyon civarında. Firma gözetim hizmeti adı altında fiziki gözetim ve denetim, sistem tasarımı, danışmanlık hizmetleri, gözetim ve denetim ekipmanlarının temini, kurulması ve işletilmesi servisleri veriyor. Firmanın 220 müşterisi var. 530 farklı noktada 4 bine yakın personeli ile servis veriyor.

11 bin 741 kuruluşta özel güvenlik var


'Kurumsal çözüm satışında düşüş oldu'
Güvenlik Hizmetleri ve Gözetim Organizasyon Derneği'nin (GÜSOD), 21 firmayı temsil eden 47 üyesi var. Bu firmalar 19 bin 650 güvenlik elemanları ile pazarın yüzde 54'ünü oluşturuyorlar. Üç yıl önce Avrupa Güvenlik Konfederasyonu'na (COESS) üye olan GÜSOD'un Başkanı İskender Targaç, sinagoglardaki patlamalarla ilgili olarak, "Eğer iyi bir güvenlik sistemi olmasaydı daha çok kayıp olurdu" diyor. Targaç, sektördeki durumu anlatırken de şöyle konuşuyor:
Kurumsal çözümlerin satışlarında düşüş olduğunu söyleyen Güvenlik Sanayicileri ve İşadamları Derneği (GESİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Olpak da "Beş yıl önce 10 firma vardı ama yılda 30 tane nitelikli ihale çıkardı. Bugün 30 - 40 firma var ama 5 tane nitelikli ihale ancak çıkıyor" diye konuşuyor.

Biyometrik sistemler kullanılıyor
Maliyeti çok yüksek olan 'biyometrik'te temel uygulamalar, parmak izi, yüz, iris, el, ses gibi izlerden kişilerin belirlenmesine dayanıyor.
Sesle tanımlama Türkiye'de kullanılmıyor. Çok yüksek maliyetlere sahip biyometrik uygulamalarda notebook'lar için kullanılan küçük iris, parmak izi tanıma sistemlerinin fiyatları 150 - 250 dolar arasında değişiyor. Biyometrik sistemler Türkiye'de bankalarda ve yüksek güvenlik gerektiren bakanlık ve ordu birimlerinin dışında cezaevlerinde de kullanılıyor. Türkiye'de iris sistemini kullanan bankalar var. Yurtdışında kredi kartı ya da ATM kartı yerine parmak izi tanıma sistemleri kullanılıyor. Ayrıca notebook'larda iris ya da parmak izi tanıma sistemleri mouse'un üzerine yerleştiriliyor.



BUSINESS