En Haydi Bill! Harca artık şu paranı...

Haydi Bill! Harca artık şu paranı...

29.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mıcrosoft'un 52.8 milyar dolar nakit parası var. Ama borsada heyecan vermiyor. Analistler, hisselerin üzerindeki ölü toprağını atmak için şirketin sahibi Bill Gates'in ses getirecek bir alım yapılması gerektiği görüşünde birleşiyor

Haydi Bill Harca  artık şu paranı...




ABD finans dünyası son günlerde şu sorunun yanıtını aramakla meşgul: 52.8 milyar dolar ile ne yapılır? Analistlerin kafasını kurcalayan bu para, Microsoft'un patronu Bill Gates'in elindeki nakiti ifade ediyor.
Gates ve şirketin CEO'su Steve Ballmer'ın bu parayla yeni bir yatırım yapmak istedikleri yönünde hergün yeni bir spekülasyon çıkıyor.
Örneğin geçen hafta, Microsoft'un, Comcast'ın teklifiyle satışı gündeme gelen Walt Disney'e daha cazip bir teklif sunacağı yönünde bir dedikodu çıktı.
Bu dedikoduların temelinde ise Microsoft hisselerinin borsada dinamik bir performans gösterememesi yatıyor. Yatırımcılar, şirketin uzun vadede sunduğu kar beklentisinin sadece yüzde 10 olmasından hoşnut değil.

Soruşturmalardan korktu
Uzun bir süredir, rakibi Sun Microsystems'le süren davasından ve Avrupa Birliği'nde geçirdiği soruşturmadan başını kaldıramayan şirket, kendisini riske atacak bir yatırım yapmak istemiyor.
Ancak, gerek Wall Street, gerekse hissedarları, Microsoft'tan yeni bir atılım bekliyor. Önceki gün Goldman Sachs'ın konferansında konuşan Microsoft Mali İşler Direktörü John Connors, şirketin sözkonusu bütçeye ilişkin planlarını temmuz ayında açıklayacağını kaydetti. Bu açıklama bile hisse fiyatlarında küçük de olsa bir yükseliş için yetti.

'Hissedarlara dağıtsın'
CNN'in web sitesinde yapılan bir ankette, yatırımcılara, "Microsoft 52.8 milyar dolarla ne yapmalı?" diye soruldu. Oy kullanan 16 bin kişinin yüzde 35'i bu paranın hissedarlara dağıtılmasını istedi.
Yüzde 19'u hızlı büyüyen bir firmaya yatırım yapılmasını, yüzde 17'si Walt Disney'in satın alınmasını istedi. Oy kullananların yüzde 7'si Microsoft'un rakip bir yazılım firmasını almasını, yüzde 22'si ise borsada yatırım yapması yönünde oy kullandı.
Borsa analistleri ise Microsoft'un en kısa zamanda, hissedarlarını ve yatırımcıları şaşırtacak hatta şok edecek bir harekette bulunması gerektiğini belirtiyorlar.



BUSINESS