En Holdingler iyimser! Ama...

Holdingler iyimser! Ama...

21.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Holdingler, 2004 yılına 'iyimser' tahminlerle giriyor. Savaş ve teröre rağmen Türkiye'nin 'ayakta kalması' onları gelecek yıl için de ümitlendiriyor. Bu nedenle hepsinin önemli yatırım kararları var. Ancak Türkiye'nin 2004'te, jeopolitik, siyasi, makro ekonomik ve borç döndürme ile ilgili risklerine de dikkat çekiyorlar

Holdingler iyimser Ama...





2003'ün hesapları kapatılıyor. Kazançlar da kayıplar da geride kaldı artık. Şimdi, yeni bir başlangıç zamanı. Tüm hesaplar 2004 için. Holdingler de 2003'ten çıkardıkları 'derslerle' 2004'e hazırlandılar. Türkiye'nin zor dönemeçleri çok da aksamadan geçtiğine inanıyorlar. Ama... Endişelerinden tümüyle kurtulmuş da değiller. Çünkü 'son viraj' hâlâ alınmadı.

Koç ve Sabancı
Gündem özelleştirme

Koç ve Sabancı Grubu'nun 2004 gündemlerinde özelleştirme var. Türk Telekom ve Milli Piyango özelleştirmesi için beraber hareket edecekler. Koç cephesinde yatırım gündemi yoğun. Tat, Tariş ortaklığı ile Manisa'da 10 milyon dolara rakı fabrikası kuracak. Ford Otosan, 1.5 milyar euro'luk ihracat hedefliyor. Migros yeni mağazalarla büyümesini sürdürecek. Beko, 2004'te üretimini 7 milyon adete çıkarmayı planlıyor. Arçelik de toplam kapasitesini 8.2 milyon adede çıkaracak.
Sabancı, enerji, kimya, teknoloji, telekomünikasyon ve gıdada 'ciddi büyüme' içinde olacak. Grup, Tekel'den Tüpraş'a, Türk Telekom'dan Şeker Fabrikaları'na ve Milli Piyango'ya özelleştirmesine kadar bir çok konu ile ilgileniyor.

Büyüme sürecek
2004'ün daha olumlu bir yıl olacağı beklentisini taşıdıklarını söyleyen Doğan Holding CEO'su Tufan Darbaz, "Ekonomik anlamda daha iyi bir Türkiye düşünüyoruz. Büyüme devam edecek" dedi. Darbaz, olumlu beklentilere rağmen, yaşanabilecek olası sorunları ise şöyle değerlendiriyor: "Konjonktürel yapıdan kaynaklanacak ve umarız ki küçük çaplı kalacak bir takım sorunlar olacaktır. Ancak 2004 yılında bizi bekleyecek sorunların en önemlisi, AB için müzakere tarihi almaktır. Bu meselenin başarıyla halledilmesinin önünde de en önemli sorun olarak Kıbrıs bulunmaktadır." Darbaz'a göre, 2004, bankacılık, telekomünikasyon ve perakende için çok hareketli bir yıl olacak. Bu sektörlere yabancı sermaye girecek. Dikkatlerini Milli Piyango'nun özelleştirilmesi üzerine yoğunlaştıracaklarını belirten Darbaz, şöyle devam etti: "Bu özelleştirme, faaliyetlerimizle tam bir örtüşme olanağı sağlıyor. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu ihaleye birlikte gireceğimiz yabancı yatırımcılarla görüşme halindeyiz. Yılın ilk yarısında ihale konsorsiyumu kurmuş olmak istiyoruz."

Doğan Holding
HEDEFLER
Türkiye için
Büyüme: % 10
Enflasyon (TÜFE): % 11.5
Dolar 1.735.000 TL
Euro: 2.055.975 TL
Holding için
Büyüme: % 10


Eczacıbaşı Holding
Fırsatlar yılı
Eczacıbaşı Holding'e göre Türkiye, geleceğe umutla bakacağı bir ortamda. Ancak tüm iyimser yaklaşımına rağmen Eczacıbaşı Holding yetkilileri jeopolitik, siyasi, makro ekonomik ve borç döndürme konuları ile ilgili risklere de dikkat çekiyor.
Eczacıbaşı Grubu bu risklere rağmen 2004'ü 'fırsatlar yılı' olarak görüyor. Faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde büyüme beklentisi içinde. 100 milyon dolarlık yatırım hedefliyor. Yenileme, modernizasyon ve kapasite artırıcı yatırımlarının yanı sıra en büyük projesi inşaatına başlanan İstanbul Kanyon yatırımı.

HEDEFLER
Türkiye için
Büyüme: % 5
Enflasyon (TÜFE): % 16
Dolar 1.790.000 TL
Euro: 2.150.000 TL
Holding için
Büyüme: % 13
Ciro: 1.8 milyar $

Zorlu Holding
Yatırımlar sürecek
Zorlu Grubu'na göre 2004'te bütçe istikrarının sağlanması ve özelleştirmenin öncelikli olarak ele alınması gerekiyor. Grubun 2004 yılı planları ise şöyle: "2004 yılı Zorlu Grubu için, elde edilen başarıları geliştirme ve sindirme dönemi olacaktır. Finans, elektronik, beyaz eşya, tekstil, enerji olarak faaliyet gösterdiğimiz beş farklı sektörde hedeflerimiz doğrultusunda ilerleyeceğiz. Zorlu know how'ının değer katacağı her yeni yatırım, grubun hedefleri içinde yer alabilir. 2004 yılı hedeflenen yatırım tutarı 150 milyon dolar."

HEDEFLER
Türkiye için
Büyüme: % 3.5
Enflasyon (TÜFE): % 12
Dolar 1.725.000 TL
Euro: 2.150.000 TL
Holding için
Büyüme: % 30
Ciro: 3.2 milyar $

Yaşar Holding
Yeni işlere girecek
Yaşar Topluluğu'nun 2004'e ilişkin genel değerlendirmesi, iyileşme trendinin 'tedrici' olarak devam edeceği yolunda. Yaşar Grubu CEO'su Hasan Denizkurdu, ekonomide yaşanan asıl değişimin, enflasyonsuz bir ekonomide büyüme ve istihdamın olduğunu, topluluk şirketlerinin, bu trende uygun olarak yeniden yapılandırıldığını belirtiyor. 2004 yılında esas faaliyet alanlarında büyümeyi hedefleyen Yaşar Topluluğu çikolata ve bisküvi işine girecek. Topluluğun yeni işleri arasında Irak'a 7 milyon dolarlık su satışı ile Mısır ve Rusya'daki üretim yatırımı yer alacak.

HEDEFLER
Türkiye için
Büyüme: % 5
Enflasyon (TÜFE): % 12
Dolar 1.710.000 TL
Holding için
Büyüme: % 20
Ciro: 1.8 milyar $

Borusan Holding
İhracatını artıracak
Borusan Genel Müdürü Agâh Uğur, "2004'te Türkiye'yi bekleyen fırsatlar, muhtemel risklere göre daha ağır basıyor" diyor.
2004'ün muhtemel sorunlarını, "Siyasi istikrarın bozulması, AB sürecinde problemler yaşamamız, yeterli üretken yatırım yapılmasını teşvik edici ortam yaratamamaktan dolayı işsizlik ve sürdürülebilir büyüme sorunlarına neşter vurulamaması ve terörün istikrarı bozacak boyutlara ulaşması" şeklinde özetleyen Uğur, Borusan'ın geleceğe bakışını da 'ümitli ancak gerçekçi' olarak tanımlıyor.
Uğur'un holdingin 2004 stratejisi ile ilgili verdiği bilgiler de şöyle:
"Borusan'ın uluslararası boyutunu büyütme stratejimiz doğrultusunda 2004'te yatırımlarımızı sürdürecek, ciromuz içinde ihracatın payını artıracağız. 2004'te mevcut sektörlerdeki yatırımlarımızı sürdürmeyi planlıyoruz. Ayırdığımız yatırım bütçesi 40 milyon doların üzerinde. Telekom sektörünün liberalleşmesi, lojistik sektöründeki büyüme trendi ve çelik sektöründeki olağan yatırımlarımız başlıca yatırım alanlarımız olacak."

HEDEFLER
Türkiye için
Büyüme: % 5'in üzerinde
Enflasyon (TÜFE): % 15
Holding için
Büyüme: % 20
Ciro: 1.2 milyar $


BUSINESS