En Üç TÜBİTAK'lının şirketi, Avrupa yollarında

Üç TÜBİTAK'lının şirketi, Avrupa yollarında

14.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

TÜBİTAK'ta çalışan üç araştırmacının, Vakıf Risk'ten risk sermayesi sağlayarak kurduğu INOVA AŞ, test ve tanı ekipmanı üretimine geçti. Şimdi de Avrupa ve ABD'ye açılıyor

Üç TÜBİTAKlının şirketi, Avrupa yollarında



Üç TÜBİTAKlının şirketi, Avrupa yollarında


Hayati Ekren, Muzaffer Taylan ve Zehra Sayers... Üçü de TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde (MAM) farklı bölümlerde çalışan araştırmacılardı. MAM'a bağlı Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü ile Malzeme ve Kimya Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde çalışan ve birbirlerinden farklı konularda uzmanlaşmış bu üç araştırmacı, TÜBİTAK ve MAM yönetiminin araştırmacıların şirket kurması için yaptığı teşviklerin de etkisi ile şirket kurmaya karar verdiler.
Yönetimin cesaretlendirici tavrı sayesinde Ar - Ge şirketi kuran araştırmacıların zamanlarının belli bir bölümünü bu şirket faaliyetlerine ayırabilmelerine olanak sağlandı. INOVA Biyoteknoloji'nin temelleri de bu sayede 1998 yılında atıldı.
Şirketlerinin kuruluş ve VakıfRisk ile ortaklığa giden süreci konuştuğumuz ortaklar, şöyle dedi:
"MAM Teknoparkı'nda uygun koşullarla ofis, laboratuvar alanı kiralanabilmesi gibi olanaklardan yararlandık. INOVA Ltd. olarak geliştirdiğimiz ilk ürün metalik nanopartiküller oldu. (1 nanometre; 1 metrenin milyarda biri uzunluğundaki ölçü). Geliştirdiğimiz bu yöntem ile ancak elektron mikroskobu ile görülebilen ve çapları 5 - 10 nanometre olan altın küreler ürettik. Bu kürelere, çeşitli hastalık etkenlerini (virüs, bakteri vb.) tanıyıp onlarla etkileşebilen antikor molekülleri bağlanıyor ve tanı testleri olarak kullanılıyor. Ürettiğimiz ilk altın nanopartikülleri, yine aynı dönemde TÜBİTAK MAM bünyesinde faaliyet gösteren Biomar AŞ'ye sattık."
Bu aşamada işi büyütmek isteyen ortaklar, sermaye arayışına girmiş. Kasım 1998'de VakıfRisk Sermayesi Yatırım Ortaklığı ile tanışmışlar. İki ay süre ile birlikte yeni ortaklık üzerinde çalışma yapılmış. Vakıf Risk, şirkete yatırım konusunda karardan önce şirketi incelemiş. 1999'un ilk günlerine kadar süren çalışma sonucunda, başlangıç için gerekli yatırım sermayesini en alt düzeyde tutabilmek için İzmir Ege Serbest Bölge'de bir anonim şirket kurulmasına karar verilmiş. Böyle INOVA Biyoteknoloji AŞ ortaya çıkmış.

Yüksek teknoloji kullanıyor
INOVA Biyoteknoloji, vücut dışı tıbbi amaçlı tanı testlerinin üretimi için araştırmalarını tamamlayarak Ağustos 2000'de Hepatit B, Hepatit C, HIV ve gebelik testleri üretimine başlamış. Gebelik testi kendi kendine uygulanabilen özellikte. Hepatit B, Hepatit C ve HIV testleri ise serum örneklerinde hastalık etkeni virüsleri tespit eden türde testler.
TÜBİTAK'lı ortaklar insan vücudundaki kemiklerin yüzde 60 - 70 gibi bir bölümünü oluşturan "hidroksilapati" mineralini (kemiklerin seramik bölümü) sentetik olarak üretmeyi başarmışlar. Bu ürün, kemik kusurlarının giderilmesi amacı ile kullanılıyor. Sentetik üretimi sayesinde; kemik dolgularının kişinin kendi kemiklerinden parçalar alınarak doldurulmasında karşılaşılan güçlükler ile başkalarından alınan kemik parçalarından gelebilecek hastalık risklerinin önüne geçiliyor.

Hedefleri Avrupa ve ABD pazarı
Risk semayesine, 'ekibe katılabilen doğru bir oyuncu tarafından sağlanıyorsa; evet, risk sermayesini öneriyoruz" diyen ortaklar, INOVA Biyoteknoloji'de kalite güvence sisteminin Avrupa standartlarında olduğunu göstermiş. Öncelikli hedefleri ürünlerinin Avrupa'da eşdeğerlerine oranla tercih edilir olduğunu göstermek. 2003 sonuna kadar da gerekli izinleri alarak, ABD pazarında da söz sahibi olmak.

BUSINESS