En Vehbi Koç'un kurduğu 75 yaşındaki Otokoç'u bir delikanlı yönetiyor

Vehbi Koç'un kurduğu 75 yaşındaki Otokoç'u bir delikanlı yönetiyor

24.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Otokoç, Vehbi Koç'un 75 yıl önce kurduğu ilk otomotiv şirketi. Rahmi Koç'un da ilk işbaşı yaptığı şirket. 'Mega bayi' şeklinde yeniden yapılanan ve birçok ödül kazanan Otokoç'un başında şimdi 36 yaşındaki Cenk çimen var

Vehbi Koçun kurduğu 75 yaşındaki Otokoçu bir delikanlı yönetiyor





Otokoç, Vehbi Koç'un kurduğu (1928) ilk otomotiv şirketi. Rahmi Koç'un holdingte işe başladığı ilk şirket. 75 yıllık tarihi olan bu şirketi, şimdi 36 yaşındaki Cenk Çimen yönetiyor. Tabii bugün artık Vehbi Koç'un kurduğu noktada değil. Büyüdü, gelişti, son iki yıl içinde yeniden yapılandı. Topluluğun altı bölgesel şirketini çatısı altında birleşti ve Otokoç bir 'mega bayi' haline geldi.
Otomotivde, Bureau Veritas Quality İnternational'dan ISO 9001 = 2000 kalite belgesi alan ilk şirket oldu. 2002'de Ford Avrupa'dan The Chairmans's Award ödülünü aldı. TÜSİAD Kalder Ulusal Kalite Ödülü yarışmasında da 'Mükemmelikte Yetkinlik Belgesi'ni kazandı.
Genel Müdür Cenk Çimen, Otokoç'un profesyonel yapısı ile Amerika'daki 'mega bayi' oluşumlarına da örnek olduğunu anlatıyor. Çimen 'Mega Bayi' yapılanmasının, Amerika ve Avrupa'da örneklerine rastlanan, çok büyük otomotiv perakendecileri olduğunu, sadece otomotiv ile ilgili çözümleri değil, otomotiv dışı çözümleri de; yani aksesuvar, finans, sigorta, yedek parça gibi hizmetleri tek çatı altında topladıklarını anlatıyor.

İlk arabası Tofaş 131
Genç Genel Müdür Cenk Çimen'in kendisi de araba tutkunu. "İlk arabam Tofaş 131 Şahin'di. Yeni ehliyet almıştım, liseye gidiyordum. Sadece birkaç kişide araba vardı, bayağı bir sükseliydi. Ondan sonra çok arabam oldu. Ford'da çalışmaya başladığımda da Ford Escort 5 kapılı ithal bir araba satın aldım. En sevdiğim arabam buydu. Şirket araba tahsis edince, bu aracı eşime verdim. Şu anda Ford Focus kullanıyorum ve son derece memnunum" diyor.
İlk Formula 1'in mükemmel bir organizasyon ve şov olduğunu anlatan Çimen, yarışları kaçırmıyor. Ford'da çalışmasına rağmen Ferrari'nin ve dolayısıyla Micheal Schumaer'in hayranı ve taraftarı olan Çimen'in başında bulunduğu Otokoç'un bir işi de Rahmi Koç'un bazı klasik araçlarının bakımını yapmak. Çimen'e 'geleceğin otomobilini nasıl hayal ettiğini soruyoruz: "Daha işlevsel, daha çok teknolojik özelliği taşıyan, daha kolay ulaşılabilir, çevreye duyarlı, alternatif yakıt özelliklerini içinde barındıran, daha güvenli..."



BUSINESS