En Yeni Zelanda'nın 'Yıldız' ailesi

Yeni Zelanda'nın 'Yıldız' ailesi

08.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Önce Metin Yıldız gitti Yeni Zelanda'ya. Bulaşıkçılık, garsonluk yaptı. Sonra 'Mecca' ismiyle kafeterya açtı. Daha sonra gelen akrabaları yeni Mecca'lar açtı ve ortaya bir zincir çıktı. Yıldız ailesinin girişimi Yeni Zelanda basınında yer aldı. Başbakan Mecca'ya gelerek kahve içti

Yeni Zelandanın Yıldız ailesi



Yeni Zelandanın Yıldız ailesi


Bu ne bir işadamının, ne de bir iş kadınının öyküsü. Bu, girişimci bir ailenin öyküsü. 'Girişimci aile olur mu demeyin. Olmuş. İstanbullu Yıldız Ailesi'nin 18 ferdi, Yeni Zelanda'ya giderek neredeyse yeme içme sektörünü ele geçirmiş.
Bugün ona yakın kafeterya ve lokanta işleten aile, Yeni Zelanda basınında da konu olmuş.
Olaylar şöyle gelişiyor; Önce Metin Yıldız, Türkçe öğretmenliğinden mezun olur olmaz, Yeni Zelanda'nın yolunu tutuyor. O dönem Türklerin sayısı yok denecek kadar az, restorancılık işi de pek yaygın değil.
İşe bulaşılıkçılıkla başlayan Metin Yıldız garsonlukla devam ediyor. 1995 yılına gelindiğinde ise kendi işinin patronu olmaya karar veren Yıldız, "Mecca" adlı ilk kafeteryasını açıyor.
Kısa bir süre sonra bu kez kuzeni Ali Yıldız Yeni Zelanda'ya gidiyor. Gider gitmez Mecca'da çalışmaya başlayan Ali Yıldız'ın gidişinde zihinsel özürlü kardeşi ile ilgili planları da etkili oluyor. Ali Yıldız, "Orada daha iyi eğitim alabileceğini düşündüm. Benden sonra eşim, annem, babam ve kardeşlerim de bu ülkeye geldi" diyor.

Yeni Zelanda'nın Mr. Mecca'sı
Bir süre kuzeninin kafeteryasında çalışan Ali Yıldız, ikinci Mecca'nın sahibi oluyor. Art arda açılan kafeteryalarla Yıldız ailesinin sahip olduğu Mecca sayısı zamanla yediye çıkıyor.
Kurucu Metin Yıldız için basında "Mr. Mecca" başlığıyla haberler çıkıyor. Abisi Hüseyin Yıldız ile "Akdeniz" adında bir de restoran açtıklarını belirten Ali Yıldız'ın ablası Gülten Yıldız da "Sofra" isimli bir restoran açıyor. Mecca zinciri ve Akdeniz yılda 1 milyon 200 bin euro ciro yapıyor.

Başbakanın ziyareti
Ali Yıldız, başına gelen ilginç bir anısını da şöyle anlatıyor:
"Bir gün bir telefon geldi. Yeni Zelanda Başbakanı Hellen Clark olduğunu söylediler. Çok şaşırdım. Telefonda bana, 'Ali Bey, bugün Belediye Başkanı ile bir toplantımız var. Hava güzel olduğu için ofiste değil, bir kafeteryada, açık havada toplantı yapmayı uygun gördük. Sizin için bir mahsuru yoksa, Mecca'ya gelmeyi düşünüyoruz. Müşterilerinizi rahatsız eder miyiz?" diye sordu. Ben de tabii dedim. Ancak Türkiye ile kıyaslayınca çok şaşırdım. Geldiler Türk kahvesi içip, hesaplarını da ödeyip gittiler."

En iyi müşterileri Anzakların torunları
Yeni Zelanda'nın Auckland bölgesinde bulunan Mecca'nın tam karşısında Anzak Anıtı bulunduğunu belirten Ali Yıldız anlatıyor:
"Yeni Zelanda halkı Çanakkale Savaşı'ndan dolayı Türklere sempati duyuyor. Birçoğu her yıl Türkiye'ye gelerek anma törenlerine katılıyor. Bize gelenler Anzakların çocukları, torunları. 'Dedelerimiz zamanında savaşmış, bugünse biz bir araya gelip kahve içip sohbet edebiliyoruz' diyorlar. Aramızda müşteri ilişkisinden çok dostluklar oluşuyor."

3.7milyon nüfuslu ülke
Ekonomisi çiçekçilik, tarım ve hayvancılığa dayanan Yeni Zelanda 3,7 milyon nüfusa sahip bir ülke. Nüfusun çoğunluğu başkent Wellington, Christhurch ve Duredin şehirlerinden oluşan Auckland bölgesinde yaşıyor.

Sayılarla Yeni Zelanda (2001 sonu itibariyle):
Nüfus(milyon)3.73
GSYİH(milyon dolar)50.5
Kişi Başına GSYİH (dolar)13.100
İhracat(milyon dolar)13.726
İthalat(milyon dolar)13.347
Enflasyon (%)2.6




BUSINESS