03.01.2018 01:30 | Son Güncelleme: 03.01.2018-1:28
İSTANBUL Milliyet

Enfeksiyona karşı roka

Kış hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı uzmanların tavsiyesi bol sebze. Bağışıklık sistemini güçlendiren sebzelerin başında da havuç, brokoli, maydanoz, roka ve tere geliyor

Kış mevsiminde hastalıklardan sağlıklı beslenerek korunmanın mümkün olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Enfeksiyonlara karşı özellikle A ve C vitamininden zengin turunçgiller, nar, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka ve tere başta olmak üzere vücudumuz için çok değerli” dedi.

Lifli besinler

Meyve, sebze ve lifli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden Örnek’in önerileri şöyle: “Bol lif içeren meyve ve sebzelerin kırmızı, mor, turuncu, yeşil renkleri ne kadar iyi antioksidanlar içerdiklerinin kanıtıdır. Yoğurt, kefir gibi probiyotikler de vücut direncimizi artırır. Enfeksiyonlara karşı bazı bitki çaylarını tüketmenin de faydası var. Her gün 2-3 fincan ıhlamur, zencefil, adaçayı, kuşburnu ya da ekinezya çayı bakterilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. 

Omega-3 yağ asidi de bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir. Omega-3 en fazla balıkta, semizotu ve cevizde bulunur. Kış mevsiminde bol bol çorba tüketimi önemli. Turşunun da bağırsaklardaki yararlı bakterileri artırma gibi çok faydalı bir özelliği var. Vücudun günde ortalama 10 bardak (2 litre) suya ihtiyacı vardır. Su ihtiyacı idrarın renginden de anlaşılabilir. Koyu sarı ise su ihtiyacı karşılanmamış demektir. Su tüketimi, birçok faydasıyla birlikte metabolizmayı hızlandırmaya da yardımcı olur.”

Bu habere ifade bırak
  • 0Mutluyum
  • 0Şaşkınım
  • 0Kararsızım
  • 0Kızgınım
  • 0Üzgünüm
Toplam Oy0