Ekonomi Enflasyon artışı genele yayılıyor

Enflasyon artışı genele yayılıyor

06.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, mayıs ayında enflasyondaki yükselişin alt gruplar geneline yayıldığı belirtilerek, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonlarının yükseldiği, ana eğilimlerinin ise yüksek seviyesini koruduğu bildirildi.

Enflasyon artışı genele yayılıyor

Raporda, mayısta tüketici fiyatlarının yüzde 1.62 arttığı, yıllık enflasyonun ise 1.3 puan yükselerek yüzde 12.15’e ulaştığı anımsatıldı.

Haberin Devamı

Enflasyondaki yükselişin alt gruplar geneline yayıldığına işaret edilen raporda, yıllık tüketici enflasyonuna katkının gıdada 0.49 puan, enerjide 0.38 puan, temel mal grubunda 0.21 puan, altında 0.13 puan ve hizmette 0.08 puan arttığı, alkol-tütün grubunun katkısında ise önemli bir değişim izlenmediği vurgulandı.

Raporda, mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamaları incelendiğinde, enflasyon ana eğiliminde yataya yakın bir seyir gözlendiği aktarılarak, “Bu dönemde ana eğilim hizmet grubunda bir miktar yükselirken, temel mal grubunda giyim fiyat gelişmelerine bağlı olarak sınırlı bir oranda gerilemiştir. Giyim dışı çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde ise yükseliş gözlenmiştir. Sonuç olarak, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları yükselmiş, ana eğilimleri ise yüksek seviyesini korumuştur” denildi.