Ekonomi Enflasyon beklentiyi aştı, Merkez’den ‘sinyal’ geldi

Enflasyon beklentiyi aştı, Merkez’den ‘sinyal’ geldi

04.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tüketici fiyatları ağustosta aylık bazda yüzde 2.30, yıllık bazda ise yüzde 17.90 artarak beklentileri aştı. Verinin ardından Merkez Bankası eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında parasal duruşun yeniden şekillendirileceğini duyurdu.

Enflasyon beklentiyi aştı, Merkez’den ‘sinyal’ geldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta aylık bazda yüzde 2.30, yıllık bazda ise yüzde 17.90 arttı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise ağustosta yüzde 6.60 artarken, yıllık artış yüzde 32.13 oldu. Reuters’ın anketine göre TÜFE’de ağustos ayında son enerji zamları, gıda fiyatları ve TL’deki değer kaybının etkisiyle yüzde 2.23 artış bekleniyordu. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması ise yüzde 2.15 olmuştu.

Haberin Devamı

Enflasyon verisi öncesi 6.69 seviyesinde olan dolar/TL verinin ardından 6.7425’e kadar yükselse de sonrasında 6.65 seviyesinin altına geriledi ancak dalgalanma devam etti.

Verilerin ardından Merkez Bankası yapılan duyuruda, enflasyon görünümüne ilişkin gelişmelerin fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret ettiğini belirtilerek, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkinin verileceği kaydedildi.

Duyuruda, daha önce yapılan iletişimle de uyumlu olmak üzere, 13 Eylül’deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında parasal duruşun yeniden şekillendirileceği ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bütün araçların kullanılmaya devam edileceği bildirildi.

Enflasyon beklentiyi aştı, Merkez’den ‘sinyal’ geldi
Giyimde düşüş var

Aylık en yüksek artış yüzde 5.85 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda olurken, ana harcama grupları itibarıyla ağustosta ev eşyasında yüzde 4.56, ulaştırmada yüzde 4.45, konutta yüzde 3.85 artış gerçekleşti. Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 1.59 ile giyim ve ayakkabı oldu. Yıllık bazda en yüksek artış, yüzde 27.13 ile ulaştırma grubunda görüldü.

Haberin Devamı

EKONOMİSTLER NE DİYOR?

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, alt gruplarda en büyük katkıları 0.8 puanla ulaştırma, 0.6 puanla konut (elektrik, gaz, su fiyatları vs.) ve 0.4 puanla ev eşyasının yaptığını hesaplarken, TL’deki değer kaybının yansıması ile çekirdek enflasyonun yükseldiğini, yıllık ÜFE’de gelinen seviyelerin ise önümüzdeki aylarda üretici fiyatlarından tüketici fiyatlarına baskının süreceğine işaret ettiğini belirtti.

Kömürcüoğlu, “TL’deki değer kaybının tüketici fiyatlarına yansıması, üretici fiyatları kaynaklı baskı ve elektrik-doğal gaz fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 21’e çekiyoruz” dedi.

Gözler 13 Eylül’de

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, son verilerle TÜFE’de ağustos aylarının artış rekorunun kırıldığını belirterek, “Gıda fiyatları enflasyonu sınırlı artırıcı yönde etkide bulunurken, gıda dışı diğer gruplarda kurlara bağlı fiyat artışlarının yüksek olması daha etkili oldu” dedi.

Haberin Devamı

Bürümcekçi, Merkez’in 13 Eylül’deki PPK toplantısında ortodoks olmayan politikalara dönüş yerine politika faizini artırmasının daha doğru olacağını ifade etti.

Yazarlar