Ekonomi Enflasyon tepetaklak

Enflasyon tepetaklak

04.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gıda, giyim ve ulaştırma kalemlerinin öncülüğünde 2016 yılının ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştiren enflasyon haziranda yüzde 0.27 gerileyerek yüzde 10.90’a indi

Enflasyon tepetaklak

Enflasyon haziran ayında yüzde 0.27 gerileyerek 2016 yılının ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Tüketici fiyatları haziranda gıda, giyim ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde, artış beklentilerine karşın gerilerken, enflasyon yıllık bazda ise dokuz yılın zirvesi olan yüzde 11.87’den düşüşünü ikinci ayda da sürdürdü ve yüzde 10.90’a geriledi.nflasyon haziran ayında yüzde 0.27 gerileyerek 2016 yılının ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Analistler, enflasyonun baz etkisiyle temmuzda da düşüşünü devam ettirebileceğini ve yıllık bazda tek haneye geri dönebileceğini tahmin ediyor. Yıllık TÜFE, bu yılın şubat ayında, Nisan 2012’den bu yana ilk kez çift haneye yükselmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre haziran ayında ana harcama grupları itibariyle aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1.25 ile giyim ve ayakkabı oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.06, ulaştırmada yüzde 0.84, haberleşmede yüzde 0.39 ve eğlence ve kültürde yüzde 0.14 düşüş gerçekleşti. Gıda kalemindeki düşüş tek başına enflasyonu 24 baz puan aşağı çekti. Bu kalemler enflasyondaki düşüşte belirleyici oldu.

Enflasyon tepetaklak
Aylık en yüksek artış ise yüzde 1.05 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Lokanta ve otellerde yüzde 1.03, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.52, ev eşyasında yüzde 0.48 ve konutta yüzde 0.31 artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

‘Devamı gelecek’

Enflasyonda beklentilerin üzerinde düşüş ve döviz kurunda istikrar sağlanması ardından ise piyasanın gözü Merkez Bankası’na (TCMB) çevrildi. Yılbaşından bugüne 375 baz puan bir sıkılaştırma uygulayan bankanın ay sonunda gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve 1 Ağustos’ta gerçekleştireceği yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nun önemi arttı.

Reuters’a göre, piyasalar bu dönemde TCMB’nin kapsamlı bir gevşeme adımı uygulamayacağına kesin gözüyle bakıyor ancak para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanılan geç likidite penceresinde sağlanan fonlama yapısında küçük değişiklikler yapılıp yapılmayacağı yakından izleniyor.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, yıllık artış hızının yüzde 10’nun altında kalmasının mümkün olacağını ifade etti. Elvan, gıda fiyatlarındaki düşüşün manşet enflasyonu 24 baz puan aşağı çektiğine vurgu yaparak alınan tedbirlerin gıda fiyatlarına olumlu etkisinin görülmeye başlandığını, etkinin önümüzdeki aylarda da devam etmesinin beklendiğini söyledi.

ANALİSTLER NE DİYOR?

‘Tek hane zor’

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, enflasyonun geçen yıla göre düşük gelmesinde, beklendiği gibi gıda fiyatlarındaki düzeltme ve enerji fiyatlarındaki gerilemenin etkili olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bürümcekçi, manşet enflasyonun baz etkilerini dikkate alınca sigaradaki otomatik vergi ayarlamasının durdurulmasının da yardımıyla temmuzda yüzde 10’un hafif altına gerilemesini beklediğine değinerek, “Ağustos-kasım döneminde tekrar yükselmesi ve aralıkta belirgin gerilemesi yani dalgalı seyri söz konusu görünmektedir. Ancak yılı tek hanede kapatmasını halen zor görmekteyiz” dedi.

Lokomotif gıda

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz da enflasyonun gerilemesindeki ana etmenin gıda fiyatlarındaki yüzde 1.2’lik aylık düşüşü olduğunu belirterek, bu sene başında enflasyonun çift hanelere ulaşmasının nedenleri arasında; vergi düzenlemelerinin, petrol fiyatlarının varil başına 60 doalra yaklaşmasının, Türk Lirası’nın sepet bazında yaklaşık yüzde 20 değer kaybetmesinin ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın öne çıktığını anımsattı.

Yılmaz, yine baz etkisiyle istatistiksel açıdan kasım ayına kadar enflasyonun sınırlı şekilde yükselmesini beklediğine kaydederek, buna karşın aralık ayında keskin bir düşüşle yılı yüzde 9 - 9.5 civarında tek hanelerde bitirme ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Merkez ihtiyatlı

QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, yıllık enflasyonun temmuzda da düşüşünü gıda ve enerji fiyatlarındaki düşüş öncülüğünde sürdüreceğini temmuzda yıllık enflasyonda tek hanenin olasılık dahilinde olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Merkez Bankası enflasyon görünümü konusunda ihtiyatlı. Bunun yanı sıra güçlü PMI verileri de bir kez daha şu an için büyüme görünümünün para politikasında gevşemeye ihtiyaç duyulmadığını gösteriyor. Enflasyon verilerinin TCMB açısından bir sürpriz içerip içermediğini bilmiyoruz ancak bankanın para politikasında hatırı sayılır bir değişim kısa vadede beklemiyoruz. TCMB’nin ufak değişiklikler yapıp yapmayacağını ise zamanla göreceğiz.”