Ekonomi Enflasyon tuş oldu

Enflasyon tuş oldu

06.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gıda ve giyim fiyatlarındaki düşüşün öncülüğünde ağustosta enflasyon yüzde 0.29 geriledi. Yıllık enflasyon da yüzde 8.79’dan yüzde 8.05’e indi

Enflasyon tuş oldu

Enflasyon ağustos ayında gıda ve giyimin öncülüğünde yüzde 0.29 gerilerken yıllık enflasyon da yüzde 8.79’dan yüzde 8.05’e indi. Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) yüzde 0.29 gerileme son 7 yılın en düşük ağustos enflasyonu... Enflasyon aylık bazda ise 14 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Enflasyonun beklentilerin üzerinde düşmesi Merkez Bankası’nın 6 aydır üst üste devam ettirdiği koridorun üst bandındaki faiz indirimlerine devam etmesi için de elini kuvvetlendirdi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan enflasyon verilerine ilişkin, “Çekirdek enflasyon göstergeleri olan H ve I endekslerinde 2016 yılı şubat ayından itibaren gözlemlenen düşüş eğilimi ağustos ayında da devam etmiştir. Bu durum Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz oranlarında indirim yapma ihtimalini artırmaktadır” dedi.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise aylık yüzde 0.08, yıllık yüzde 3.03 oldu. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, AA’ya, aylık enflasyonun piyasa beklentilerinden daha iyimser olduğunu ve yıllık enflasyonda beklenen düşüşün belirgin şekilde gerçekleştiğini kaydetti.

Enflasyondaki iyimser tabloda, gıda fiyatlarının etkisinin büyük olmakla birlikte ulaşılan seviyeleri göz önüne alarak yıl sonu tahminlerini yüzde 8.5’ten yüzde 8.2’ye çektiklerini belirten Tokalı, “Orta vadede devam eden riskler nedeniyle 2017 tahminimizi yüzde 8’de tutuyoruz” dedi.

Merkez rahatladı

Tokalı, gıda enflasyonunda yavaşlama ve giyim fiyatlarındaki mevsimsel düşüşün, beklentilerin altında kalan aylık enflasyon oranında etkili unsurlar olarak görüldüğünü söyledi.

Reuters ise İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu’nun, “Enflasyonda gerilemenin olması sıradaki toplantıda Merkez Bankası’nın faiz indiriminde elini destekliyor, ancak çekirdek enflasyonun halen yüksek olması faiz indiriminde ihtiyatlı davranmayı gerektiriyor... Bu bağlamda küresel risk iştahında büyük bir değişim olmadığı takdirde TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık indirime gideceğini düşünüyoruz” yorumunu aktardı.

En büyük düşüş taze fasulyede

TÜFE’de aylık olarak en yüksek artış yüzde 3.44 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu. Aylık en fazla düşüş gösteren grup da yüzde 4.69 ile giyim ve ayakkabı olarak açıklandı. Tüketici fiyatları bazında ağustosta en yüksek fiyat artışı yüzde 18.77 ile spor müsabakalarına giriş ücretinde meydana geldi. En fazla fiyat düşüşü ise yüzde 19.38 ile taze fasulyede görüldü. Dolar/TL, ağustos ayı enflasyon verisinin ardından 2.94’ün üzerinde dengelendi.

Yazarlar