Diyarbakır ENGELLİLERİN MAAŞ İNCELEMESİ, ENGELLİLERİ TEDİRGİN ETTİ

ENGELLİLERİN MAAŞ İNCELEMESİ, ENGELLİLERİ TEDİRGİN ETTİ

25.11.2014 - 11:46 | Son Güncellenme:

.

ENGELLİLERİN MAAŞ İNCELEMESİ, ENGELLİLERİ TEDİRGİN ETTİ

Türkiye Sakatlar Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Mihdat Kavmaz, yapılacak düzenlemenin ardından binlerce engellinin aylığının kesileceği uyarısında bulundu.
1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 2022 sayılı yasa kapsamında maaş alan engellilerin maaşlarının incelenmesi engellileri tedirgin etti. Konuyla ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Sakatlar Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Mihdat Kavmaz, bir çok engellinin maaşının kesilebileceğini söyledi. Yapılacak inceleme sonuçlarına göre evde bakım aylığı ödenen binlerce engellinin 2022 engelli aylıkları kesilmesinin engellileri mağdur edeceğini vurgulayan Kavmaz, engelliler için daha fazla fırsatlar sunmanın yolları araştırılması gerekirken engelliye ödenen maaş hebasının yapılması kabul edilemez olduğunu bildirdi.
Maaş incelemesinin engellileri bağımsız yaşamdan koparmak, bakıma muhtaç engelliyi ailesine mahkum etmek, bakıma muhtaç engelliye çocuk muamelesi çekmek olduğunu aktaran Kavmaz, "Daha önce hem 2022 kapsamında maaş alan hem de evde bakıcılara hem de bireylerin şartları düzelmeye başlamıştı. Bir çokları da aldıkları maaş ile evlenmişti. Maddi durumu çok iyi olmasa da bu şekilde maddi durumlarının bu aylıklarla iyileştirilmesi onlara güven vermiş" dedi.
Kavmaz, evde bakım aylıkları muhtaçlık hesaplamasına dahil edilirse, evde bakım aylığı alıyorken en az dört kişinin hanede yaşıyor olması ve evde bakım aylığından başka gelir olmaması zorunluluğunun getireceğini ifade etti. Engelli bireyin sosyal yaşamını, evlilik hayallerini, bağımsız yaşamını yok olabileceğini uyarısını yapan Kavmaz, evde bakım aylığı ödenen bakıma muhtaç engelli, kalabalık ailede kalmaya mahkum olacağını dile getirdi.

Yazarlar