Ekonomi Engelsiz ulaşım!

Engelsiz ulaşım!

16.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Görme engelliler artık kimseden yardım almadan seyahat edebilecek. Turkcell ve Gaziantep Belediyesi’nin işbirliğiyle hayata geçirilen Hayal Ortağım projesiyle, engelliler otobüse binerken, durakta, alışverişte cepten sesli uyarı alacaklar

Engelsiz ulaşım

Görme engellilere yönelik projelere bir yenisi eklendi. Turkcell ve Young Guru Academy’nin (YGA) geliştirdiği Hayal Ortağım, Gaziantep’te yeni özellikleriyle görme engellilerin kullanımına sunuldu.

Hayal Ortağım ile görme engelliler uygulama içerisinde geliştirilen ‘Ulaşım’ özelliğini Gaziantep’te kullanabilecek ve pilot uygulamanın geçerli olduğu otobüslerde engellere takılmadan seyahat edebilecek. İstanbul’dan sonra Gaziantep’te ‘beacon’ teknolojisi ile hayata geçirilen Hayal Ortağım ‘Yol Arkadaşım AVM’ özelliği ile de görme engelliler alışveriş merkezlerinde yardıma ihtiyaç duymadan dolaşıp alışveriş yapabilecek.

‘Ulaşım’ özelliği, görme engellilerin duraklarda ve otobüslerde kimseden yardım almadan engelsiz seyahat edebilmesine imkan sağlıyor. Özellik durakta kullanıldığında, görme engelli yolcu hangi durakta olduğunu, bulunduğu duraktan geçen otobüslerin listesini ve kaç dakika sonra otobüsünün durakta olacağını öğrenebiliyor.

Beklediği otobüsün durağa geldiği bilgisine sesli bir uyarıyla ulaşabiliyor. Araç duraklara yaklaşırken, otobüs şoförüne de duraktan bir görme engellinin otobüse bineceği uyarısı gidiyor. Görme engelli kullanıcı, yolculuk sırasında, hangi duraklardan geçtiğini öğrenebiliyor ve inmek istediği durağa yaklaştığında sesli bildirim alıyor.

Diğer illere örnek oldu

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Hayal Ortağım’ı akıllı şehir yaklaşımıyla birleştirdiklerini ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaparak ulaşım özelliğini eklediklerini söyledi. Terzioğlu, “Bu özellikle Gaziantep’te evinden çıkan görme engelli bireyler, akıllı duraklar ve otobüsler sayesinde rahatça şehir içerisinde dolaşabilecek. Hayal Ortağım’ın diğer özelliklerinden faydalanarak sesli yönlendirmelerle AVM’lerde kolayca gezebilecek, sesli betimlemeyle vizyon filmlerini görsel ayrıntıları kaçırmadan izleyebilecekler. Bu tür işbirliklerinin ülkemizin geneline yayılmasını ve Gaziantep’in engelleri kaldırmada tüm illerimize örnek olmasını umuyorum” diye konuştu.

Mobil iletişim dünyasının elinde engellerin aşılmasına yardımcı olmak için gelecekte çok daha zengin bir teknolojik altyapı olacağına da işaret eden Terzioğlu, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve yapay zeka uygulamalarına dikkat çekti. Terzioğlu, “Bu teknolojileri özellikle mobil iletişimin imkanlarıyla birleştirdiğimiz zaman hayatlarını en çok değiştirebileceğimiz grupların başında engelliler geliyor. Biz de Hayal Ortağım’ın şimdiye kadar sağladığı başarı ve yarattığı fark ile yetinmiyor her zaman yeni hedeflere doğru ilerliyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘New York şehrinde bile yok’

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, Turkcell işbirliğiyle Gaziantep’i görme engelliler için de akıllı şehir haline getirmek üzere önemli bir adım attıklarını belirterek, “Engelsiz şehir Gaziantep vizyonumuz çerçevesinde, toplu ulaşımı, alışveriş merkezlerimizi, sinemalarımızı görme engelliler için daha erişilebilir hale getiriyoruz. Hayal Ortağım’ın sağladığı imkanlar ve hayata geçirdiğimiz ‘Ulaşım’ özelliği bugün New York’ta bile uygulanmayan bir model. Bütün engeller aşılana kadar çalışacağız” diye konuştu.