Gündem Enkazda eşyalarını arıyorlar

Enkazda eşyalarını arıyorlar

16.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şırnak’ta, hendek kazıp barikat kuran PKK’lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için başlatılan operasyonlar nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Kente dönen aileler enkaz ve moloz yığınları arasında kullanabilecekleri eşyalarını aradı

Enkazda  eşyalarını  arıyorlar

Şırnak’ta, 8 aydır uygulanan sokağa çıkma yasağının önceki gün kaldırılmasıyla kente dönüşler başladı. Döndükleri kentte evleri yerine moloz yığınları görenler, bunların arasında dolaşarak kullanabilecekleri eşyalarını aradı. Dicle Mahallesi’nde bulunan 3 katlı evinin tamamen yıkıldığını belirten 2 çocuk annesi Hikmet İlçi adlı kadın, Silopi’deki çocuklarının yanına sığındığını, yasağın kalkmasıyla birlikte döndüğünü söyledi. İlçi, “Evim yıkıldı. Bir iğne bile almadım içeriden. Yatak, yorgan, dolap, buzdolabı hepsi yandı. 3 katlı evim yıkıldı. İçine girebileceğim bir evim bile yok” dedi.
‘Bahçeden tanıdım’
Bahçelievler Mahallesi’nde yaşadığını anlatan 11 çocuk annesi ve bir ayağı protez olan 64 yaşındaki Halime Utaç ise evini, yanında bulunan evler ve önündeki bahçeden tanıdığını belirtti. Şırnak merkeze yakın kömür ocaklarının olduğu bölgede 1992 yılında mayına basması sonucu sağ ayağı bilekten koptuğu için protezle yaşamak zorunda kalan Utaç, 11 çocuğuyla birlikte yaşadıkları 3 katlı ve 4 daireden oluşan evlerinden tek bir taşının dahi kalmadığını söyledi. Evinin yapımında kullandığı tahta parçalarını toplayarak, kiraladığı tek gözlü eve götürmeye çalışan Utaç, “13 kişilik bir aileydik. Sokaklarda ve çadırlarda yaşıyoruz. Hiç bir gelirimiz yok. 5 çocuğum okula gidiyor. Biri Batman’da okuyor. Ne bursu var, ne yurt çıktı. O da oralarda perişan durumda” diye konuştu.
Camiler ibadete açıldı
Öte yandan PKK’lı teröristlerin saldırılarıyla kullanılamaz hale gelen Nuh Nebi, Yeni, Hazreti Bilal, Alihan Tatar camileri ve Ulu Cami için yıkım kararı verilirken, 10 caminin onarım çalışmaları sürüyor. Çalışmaların tamamlandığı camiler ise ibadete açıldı. Vatandaşlar, 246 gün aradan sonra camileri doldurarak namaz kıldı.