Gündem Ermenek faciasında cezalar artırıldı

Ermenek faciasında cezalar artırıldı

18.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstinaf mahkemesi, Ermenek’te 18 maden işçisinin ölümüyle ilgili verilen cezaları az buldu. İşverenin de aralarında bulunduğu sanıkların cezası 19 yıla kadar yükseltildi

Ermenek faciasında cezalar artırıldı

Karaman Ermenek’te Has Şekerler Madencilik’e ait kömür ocağında 28 Ekim 2014’te su basması sonucu mahsur kalan 18 işçi hayatını kaybetmişti. Faciayla ilgili davada 2’si tutuklu 16 kişi yargılanmıştı. Sanıklardan Has Şekerler Madencilik şirketinin sahibi Saffet Uyar 13 yıl 9 ay, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi teknik nezaretçisi tutuklu Ali Kurt 13 yıl 9 ay, ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi’nin o dönemki müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aralarında ocakta çalışan mühendis ve iş güvenlik uzmanlarının bulunduğu 4 sanığa ise 3 ila 18 yıl arasında hapis cezası verilmişti.

‘Bilinçli taksir’...

Yerel mahkemedeki yargılama sonrasında itiraz üzerine dosya bu kez Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12’nci Ceza Dairesi’ne gitti. ‘İstinaf mahkemesi’ olarak da bilinen bölge adliye mahkemesi, yargılama sonrasında dikkat çeken bir karara imza attı. ‘Olası kast’tan yapılan yargılamayı ‘bilinçli taksir’ olarak değiştiren istinaf mahkemesi, bazı sanıklara verilen cezaları da az buldu. Böylece sanıkların cezaları yükseldi.

Örnek karar

İstinaf mahkemesinin kararıyla Saffet Uyar ve Ali Kurt’un aldığı 13’er yıl 9’ar ay hapis cezası, 19’ar yıl 3’er ay hapis cezasına çıkarıldı. Abdullah Özbey’in aldığı 11 yıl 3 ay hapis cezası da 19 yıl 3 aya yükseltildi. Firari sanık Yavuz Özsoy’un 18 yıl 9 ay hapis cezası 21 yıla, Cemile Karaca’nın 6 yıl 8 ay hapis cezası da 14 yıla çıkarıldı.

Yazarlar