Gündem Ermeni cemaatinde ‘VASİ’ tartışması

Ermeni cemaatinde ‘VASİ’ tartışması

17.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alzheimer hastası olan ve yıllardır yoğun bakımda bulunan Ermeni Patriği Mutafyan’a vasi tayin edilmesi istendi. Ancak cemaatten bazı isimler ise, ‘ulvi makama zarar verir’ diyerek karşı çıkıyor

Ermeni cemaatinde  ‘VASİ’ tartışması

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan’ın alzheimer hastası ve yıllardır yoğun bakımda olması nedeniyle bu göreve 8 yılı aşkın süredir Aram Ateşyan vekalet ediyor. Ancak vekaleten yapılan görevin patriklik makamına uygun olmadığını düşünen Ermeni cemaatinden bazı isimler, patriklik seçimlerinin bir an önce yapılarak, yeni patriğin seçilmesini istiyor. Tartışmalar cemaat içinde sürerken, Ermeni cemaatinin 4 üyesi Mutafyan’a vasi tayin edilmesi için İstanbul 4. Sulh Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

Ermeni cemaatinden Tatyos Bebek, Artin Mezedur, Nazaret Binatlı ve Harut Özer tarafından Avukat Arin Manca aracılığı ile yapılan başvuruda Mutafyan’ın, sağlık sorunları nedeniyle, 9 yıldır temyiz kudretini kaybettiği belirtilerek vasi talebinde bulunuldu.


‘Tıbben mümkün değil’

Patriklik seçimlerinin yapılması için uzun süredir girişimlerde bulunan Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu şunları söyledi: “Vasi talebinin ardından, “Sayın Mutafyan’ın bilinci kapalı ve eski sağlığına kavuşması tıbben mümkün değil. Kendisinin sağlık durumuyla yakından ilgileniyorum. Raporlar ortada. Patriklik seçimi vakit kaybetmeksizin yapılmalı. Şayet mahkemeden sayın Mutafyan’a vasi tayin edilmesi yönünde karar çıkarsa, bu durum patriğimizin sağlık sorunları nedeniyle akli melekelerini yitirdiğini ve iş göremez durumda olduğunu hukuken de kanıtlar. Vasi davasını açan kişiler ikinci davayı açıp seçim talebinde bulunabilirler.”

Haberin Devamı

Vasi talebi için mahkemeye başvuran isimlerden Tatyos Bebek ise şunları söyledi: “Patriğimiz cemaat içerisinde çok sevilen biriydi. Ancak kendisinin yıllardır devam eden hastalığı nedeniyle vasi girişiminde bulunmayı uygun gördük. Aslında bu girişim bizden önce düşünülüp, hastane yönetimi veya patrikhane tarafından yapılabilirdi. Ortada hukuksal bir durum var. Sorunları ilmek ilmek halletmeye çalışıyoruz. Toplumumuz içerisinde bazı sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Vasi tayinin ardından başka girişimlerin de olacağını biliyoruz. Bizi ‘Patriklik ulvi makam bu davranışınız, makama zarar verir’ diye eleştirenler var. Ancak Mutafyan’ın sağlık durmunun düzelmesi mümkün değil. Vasi kararından sonra seçimlerle ilgili gelişmeler netlik kazanır.”


Duruşma şubat ayında

Vasi talebinde bulunanların avukatı Arin Manca, “Başvuru yapanlar sayın Mutafyan’ın akrabaları değil, cemaatten insanlar. Patriğin uzun süredir hasta olduğundan bahsedip, Mutafyan’ın haklarının nasıl savunul§acağını sordular. Vasi tayin edilmesinin her türlü hakkının savunulması anlamına geleceği üzerinde üzerinde fikir yürütüldü. İstanbul 4.Sulh Mahkemesi’ne gerekli başvuruyu yaptık. Şubat ayında duruşma görülecek” dedi.