Dünya Esad karşıtları buluştu

Esad karşıtları buluştu

18.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de Beşar Esad yönetimine karşı olan ülkeler, Almanya’nın Bonn kentinde biraraya geldi.

Esad karşıtları buluştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı “Suriye’nin dostları” toplantısının ardından, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile ortak basın toplantısı düzenledi. Gabriel, Astana’da Türkiye, Rusya ve İran’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen Suriye görüşmelerinde alınan kararlardan memnuniyet duyduklarını bildirdi.
Bir grup dışişleri bakanı ile Suriye konusunu değerlendirme imkanı bulduklarını belirten Gabriel, Astana ve New York’taki görüşmelerin de önemli olduğunu, BM’nin çatısı altında gelecek hafta Cenevre’de yapılacak müzakereler öncesinde yeni bir siyasi sürece girildiğini düşündüklerini ifade etti. Gabriel, “Olaya gerçekçi bakmamız lazım. Ateşkes ihlal edilebilir ve kırılgan durumda. İnsani açıdan da durum felaket. Yine de Astana’da Türkiye ile Rusya’nın yaptığı görüşmelerde insani konuların ön plana çıkartılmasından ve ateşkes kararından memnuniyet duyduk. Ancak yardım görevlileri işgal altındaki yerlere aylardan beri ulaşamıyor. Bu durum kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Şam rejiminin tek başına görüşmelere yanaşmayacağını savunan Gabriel, “Bu nedenle Rusya’nın bu görüşmelere destek olarak kazanılması önemli” dedi.

Gabriel yeni ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un da konuyla yoğun şekilde ilgilendiğini ve bu formatta düzenli biraraya gelmek istediklerini sözlerine ekledi. Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault da, Türkiye ile Astana’daki rolü konusunda da konuştuklarını anlatırken, “Bizim üzerinde yoğunlaştığımız husus çatışmaların sona erdirilmiş, yani ateşkesin sağlanmış olması. Bu doğru bir yol. Ancak halen çok sayıda çatışma var ve insani yardım çok az ulaşabiliyor” dedi.