Dünya Eski başbakan Kohl hayatını kaybetti

Eski başbakan Kohl hayatını kaybetti

17.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya’nın eski başbakanı ve iki Almanya’nın birleşmesinin mimarı olan Helmut Kohl, dün, 87 yaşında hayata veda etti. 2008 yılından bu yana tekerlekli sandalyede yaşayan Kohl’ün, evinde ölü bulunduğu bildiriliyor.

Eski başbakan Kohl hayatını kaybetti

Eski başbakan Helmut Josef Michael Kohl, 3 Nisan 1930’da Almanya’nın Ludwigshafen kentinde doğmuştu. 1973 yılında Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Genel Başkanı seçilen Kohl, 1976-2002 arasında Alman parlamentosu Bundestag’da görev aldı, Hristiyan Demokrat Parti/Hristiyan Sosyal Birliği grup başkanlığını yürüttü. Ekim 1982’de, CDU lideri olarak CDU ile Özgür Demokratik Parti’nin (FDP) kurduğu koalisyon hükümetinde şansölye seçilen Kohl, 1987’de, CDU-FDP oy çoğunluyla seçimleri kazanınca tekrar bu göreve geldi.
Birleşmenin mimarı
1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından, Doğu ile Batı Almanya’nın birleşmesini öneren Kohl, 1990’da birleşmenin gerçekleşmesinin ardından, liderliğini yaptığı koalisyon mecliste çoğunluğu elde edince, bu kez de “birleşmiş Almanya”nın ilk şansölyesi olmuştu. Fransız müttefiki Francois Mitterand ile birlikte ortak para birimi Euro’ya geçilmesinin sorumlularından biri olarak da değerlendiriliyordu.
Kohl, 1998’de görevi bırakmasından sonra ortaya çıkan ödenek skandalının ardından gözden düşmüştü. Almanya’nın şimdiki başbakanı Angela Merkel, bir dönem Kohl ile birlikte çalışmış ve ilk olarak 1991’de kabinesine girmişti. Kohl, dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher ile 1982 yılında Bonn’da yaptığı bir toplantıda “Türklerin yarısını göndermek lazım” demişti. Ancak küçük oğlu Peter Kohl, 2000 yılında Elif Sözen’le evlenmiş, yüzükleri de Kohl’ün bizzat kendisi takmıştı.