İstanbul Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül: " Anayasa Değişmelidir Ama Toplumsal Uzlaşmayla Değişmelidir"

Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül: " Anayasa Değişmelidir Ama Toplumsal Uzlaşmayla Değişmelidir"

06.04.2017 - 15:21 | Son Güncellenme:

.

Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül:  Anayasa Değişmelidir Ama Toplumsal Uzlaşmayla Değişmelidir

Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Şişli’de referandum çalışmalarına devam etti. Anayasının değişmesi gerektiğini söyleyen Sarıgül, " Anayasa değişmelidir ama toplumsal uzlaşmayla değişmelidir" dedi. Sarıgül, ayrıca sürpriz bir şekilde “Evet” standını ziyaret etti.
Sarıgül, “Yurttaşlarımız şuanda ’evet- hayır’ çalışmasına devam ediyor. Bu demokrasinin güzelliği ama benim arzu ettiğim olay şu 12 Eylül’de çıkan anayasa mutlaka değişmelidir. Ama anayasanın değişme yöntemi asla ve asla bu olmamalıdır. Anayasa değişeceği zaman anayasa nedir barıştır, özgürlüktür, demokrasidir, toplumsal mutabakattır anayasa çıktığı zaman bu toprakların üzerinde yaşayan AK Partili yurttaşlarımız da Milliyetçi Hareket Partili yurttaşlarımız da Cumhuriyet Halk Partili yurttaşlarımız da Demokratik Sol Partili yurttaşlarımızın da herkesin anayasası olması lazım. Senin anayasan benim anayasam olmaz. Anayasa toplumsal uzlaşmadır. Anayasa bu topraklar üzerinde yaşayan bütün yurttaşlarımızın benimsediği ve kabul ettiği bir anayasa olmalıdır. Anayasa değişmelidir ama mutlaka toplumsal uzlaşmayla değişmelidir. İnşallah yurttaşlarımız demokratik bir şekilde oyunu kullanacak hayır çıkacak ama hayır çıkmasıyla da beraber hemen ertesi gün parlamentoda bulunan siyasi partiler parlamento dışında bulunan bütün sivil toplum kuruluşları bir araya gelmedi ve yurttaşlarımızın yüzde yüzünü kucaklayacak olan bir anayasayı hep beraber yazmalıdır” diye konuştu.
Sarıgül sözlerine şöyle devam etti: “Bu anayasanın mantığı doğru değildir. Doğru olmamasının nedenleri bir siyasi parti “evet” bir siyasi parti “hayır”. Yurttaşlarımız kalıplaştırmanın gereği yok. Biz yurttaşlarımızın yüzde 45’ini yüzde 50’sini değil biz yurttaşlarımızın yüzde yüzünü kucaklayacak bir anayasa yapmalıyız ve biz yurttaşlarımızın yüzde yüzünün de yüzünü mutlaka güldürmeliyiz. Anayasada din farkı, dil farkı, ırk farkı, kültür farkı, mezhep farkı olamamalı. Anayasa bu coğrafyada yaşayan bütün yurttaşlarımız tarafından kabul edilen bir anayasa olması lazım. Bu anayasa değişikliği aceleye getirilmiştir. Bu anayasa değişikliğinde toplumsal bir uzlaşma yoktur. Bu anayasa değişikliği toplumsal mutabakatı sağlamamaktadır. Anaya Türkiye Cumhuriyetinin tapusudur. Türkiye Cumhuriyetinin tapusunu ’evet’ yada ’hayır’ diyerek ikiye bölmek kesinlikle doğru değildir. Benim bütün Ak partili Milliyetçi hareket partili diğer siyasi partilerdeki oy veren yurttaşlarımdan rica mutlaka bu anayasa değişikliğine hayır diyelim ama pazartesi günü inşallah hayır çıktıktan sonra yeni bir bütün yurttaşlarımızın benimseyeceği yeni bir anayasa yapmayı Allahım bize kısmet etsin.”
Sarıgül ardından sürpriz bir şekilde Şişli Meydanı’nda bulunan "Evet" standını ziyaret etti. Sarıgül’ün ziyaretini anlatan “Evet” standı görevlisi ise, “Bize kendisi başarılar diledi. Biz de kendisine ziyaretinden dolayı teşekkür ettik ve lokum ikram etti. Bizde kendisine başarılar diledik” dedi.

Yazarlar