Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şişli Feriköy’de Şişli Belediyesi’ne ait kapalı alanda pazartesi-perşembe günü semt pazarı, cuma günü Giyim Pazarı, cumartesi günü ekolojik pazar ve pazar günü antika ve 2. el eski eşya pazarı kuruluyor.

Buğday Derneği’nin desteğiyle kurulan ve yaşayan ve bu yıl onuncu yılına giren ekolojik pazarda kimyasal kalıntı taşımayan ekolojik ürünler, organik sertifikalı ürünler satılıyor.
Geçen pazar günü antika ve 2. el eşya pazarına gittim. Önce tezgâh sayısı dikkatimi çekti. Kapalı alanda küçüğüyle büyüğüyle 1.200’ü aşkın tezgâh vardı.

Haberin Devamı

Tezgâhlarda Batılı zengin ülkelerin antika pazarlarında rastlanan kalitede her tür antika eşya sergileniyordu.

Alıcı da var, bakıcı da

Çok kalabalık yerleri anlatmak için “ana baba günü” idi derler ya... İşte o biçim. Tezgâhların sahipleri, alışveriş veya ne var ne yok görmek için gelenlerle pazar yeri ana baba günüydü.

Her tezgâhta ilgi çekici eşyalar, kitaplar, belgeler sergileniyor. Tezgâh sahipleri doğru dürüst, müşteriyle ilgilenen, bilgi veren kadınlar, erkekler.

Bir tezgâh dikkatimi çekti. Tezgâhın üzerinde antika eşyalar duruyordu. Tezgâhın altına az kullanılmış deri çantalar, markalı ayakkabılar sıralanmıştı. Tezgâhın arkasında ise gene markalı az kullanılmış giysiler asılıydı.

Eskiciler pazarı  ana-baba günü gibi

‘Tomurcuklar Açsın’

Bu tezgâh “Tomurcuklar Çiçek Açsın” projesi için bir araya gelen kadınların tezgâhıymış.

24 kadın gönüllü, “Down sendromlu ve zihinsel engelli” bireyleri aktif hayatın içine sokmak arayışında birleşmişler. Tomurcuk Kooperatifi’nin Altıntepe’deki rehabilitasyon merkezine destek veriyorlar.

Hedefleri kooperatif binası içindeki yemekhaneyi, kafe ve pilot eğitim alanı haline getirmek. Bunun için bağış topluyorlar. Nakdi bağışlar yanında, eşya bağışlarını da kabul ediyorlar.

Eşya bağışlarını nakde çevirmek için de pazarda tezgâh açıyorlar.

Kadınların bu çabalarına hayran olmamak imkânsız. 24 kadın, projeyi tanıtmak ve projeye finansman desteği sağlamak için değişik pazarlarda açtıkları tezgâhlar yanında farklı etkinlikler de düzenliyorlarmış. Geçen hafta Şişli’deki tezgâhın toplam geliri 3 bin TL dolayında olmuş. (tomurcuklar cicekacsin@gmail.com)