Ekonomi Esnafa sıcak para 11 milyar lira

Esnafa sıcak para 11 milyar lira

01.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım KOSGEB aracılığı ile 460 bin 167 esnafa 20 - 50 bin TL arası kredi işleminin başladığını duyurdu. Sanayi Bakanı Özlü ise piyasaya 11 milyar lira sıcak para gireceğini söyledi.

Esnafa sıcak para 11 milyar lira

Başbakan Binali Yıldırım, geçici sıkıntılara rağmen Türkiye’nin istikrarını sürdürdüğünü ifade ederek, “Her şeyin baharda daha güzel olacağını düşünüyorum. Olumsuz bir takım gelişmelere rağmen Türkiye istikrarını sürdürüyor, kalkınma yolunda tam yol ileri gidiyor” dedi.

Haberin Devamı

Esnafa kredilerin dün itibarıyla ödenmesi için işlemlerin başladığını kaydeden Yıldırım, partisinin grup toplantısında ekonomiye dair şu mesajları verdi:

Çiftçiye destek martta

- “Referandum var diyerek millete karşı sorumluluğumuzu unutmuyoruz, işlerden asla taviz vermiyoruz. Ekonomiyi de ciddiyetle takip ediyor, mali disiplini asla imal etmiyoruz.

Projelere ve yatırımlara hız kesmeden de devam ediyoruz.

KOSGEB aracılığı ile esnafa kredi verme işlemi bugün başlıyor. 460 bin 167 esnaf faydalanacak. Esnafa küçük işletmelere 11 milyar lira nakit kaynak sağlıyoruz. Ödemeler işletmenin yıllık cirosuna göre 20 bin lira ile 50 bin lira arasında değişiyor. İlk yıl ödeme yok. Geri kalan iki yılda da faiz yok aldığın parayı ödüyorsun, küçük esnafa verilmesi sağlanıyor.

Haberin Devamı

- Geçen sene sonlarına doğru alınan kararlar, çeşitli adlar altında verilen desteği iki ana kaleme toplayıp bir hasattan önce ve sonra olarak nisan ve mayıs ile eylül, ekim aylarında vermek suretiyle desteklerin anlamlı hale gelmesini sağladık. Çiftçilere 13 katrilyon ödeme yapacağız her şeyin en iyisine layıktır. Karar aldık, mazot ve gübre desteğini mart ayında ödeyeceğiz.

İhracatçıya iyi haber

- Bir güzel haber de ihracatçılara, farklı limanlarda farklı ad altında yükleyicilerden yüksek ücret alındığı tespiti yaptık. Buraya sınır getirdik. Limanlarda çeşitli adlar altında alınan ücretler 60 lira üzerine çıkamayacak. İsteyen bu fiyatın altında da yapabilir. 75 milyon lira ihracatçının cebinde kalacak.

TÜİK verilerine göre ekonomik güven endeksi şubat ayında yüzde 6,8’lik artış gösterdi. Yüzde 85.7 yüzde 91.5’a yükseldi. Bu ne demektir? Geçici bir takım sıkıntılarımız olmasına rağmen vatandaşım umutlu. Her şeyin baharda daha güzel olacağını düşünüyorum. Olumsuz bir takım gelişmelere rağmen Türkiye istikrarını sürdürüyor kalkınma yolunda tam yol ileri gidiyor.”

Faiz gideri KOSGEB’den

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB), “Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği”ne yapılan başvurulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Bakan Özlü, çoğunluğu esnaf ve sanatkar olmak üzere, mikro ve küçük ölçekli, yıllık net satış hasılatı 1 milyon 345 bin liranın altında olan işletmelerin, yıllık net satış hasılatına göre 20 bin lira ile 50 bin lira arasında kredi faiz desteğinden yararlanabileceklerini belirterek, “Yapılan başvuruların incelenmesi sonucunda güvenlik kriterlerini geçemeyenler, mükerrer başvurular, tabela şirketleri, Bakanlar Kurulu kararıyla esnaf ve sanatkara kullandırılan sıfır faizli 30 bin lira krediden faydalananların başvuruları geçersiz sayıldı” dedi.

Söz konusu krediden ağırlıklı olarak ihtiyaç sahibi mikro işletmelerin faydalanmasını öngördüklerine işaret eden Özlü, kredinin ilk 1 yılının geri ödemesiz olacağını, kalanının da 2 yıl içinde üçer aylık eşit taksitlerle ödeneceğini kaydetti.

Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği ödemeleri kapsamında 15 - 20 gün içinde piyasaya yaklaşık 11 milyar lira sıcak para girişi olacağını belirten Özlü, “Kullandırılacak kredi için geçerli olacak 2.5 milyar lira faiz gideri KOSGEB tarafından bütçe içinden karşılanacak. Bu uygulamayla amacımız, büyüklüklerine göre ihtiyacı olan ve şartları sağlayan tüm işletmelerimizin bu krediden faydalanmasını sağlamak” dedi.

Haberin Devamı

KOBİ’ler sonuca nasıl bakacak?

KOSGEB desteğine hak kazanan işletmelerin, başvuru aşamasında sisteme girmiş oldukları e-posta adreslerine e-posta, cep telefon numaralarına da SMS olarak bilgi notu gönderilmeye başlandı.

İşletmeler ayrıca başvuru yaptıkları “sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr” web adresinden giriş yaparak başvuru sonuçlarını ve kullanabilecekleri kredi miktarını öğrenebilecek.