Afyonkarahisar ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

10.08.2015 - 16:54 | Son Güncellenme:

.

ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, son bir yıl içerisinde et fiyatlarında hızlı bir yükseliş solduğunu belirterek ithalatın bir seçenek değil zorunluluk olduğunu dile getirdi. Türkiye’deki et sıkıntısına kalıcı bir çözüm getirilmesi için ithal et kavramının yanlış olduğunu kaydeden Yörük, hayvan ithalatının yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
Türkiye et ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Afyonkarahisar’da da et fiyatlarındaki yükseliş, hem kasapları hem de tüketiciyi bir hayli rahatsız etti. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, et fiyatlarındaki durumun gittikçe kötüye gittiğine dikkat çekti. Son bir yıl içerisinde hem kesim hem de kasap reyonu et fiyatlarında çok ciddi bir yükseliş olduğunu söyleyen Yörük, “Geçen senelerde yaptığımız açıklamalarda değinmiş olduğumuz öngörülerimiz maalesef birer birer gerçeğe dönüşmüştür. İthalatın açılmasının gerekliliğini 2013 yılından beri birçok kez önerdik ve karşılığında bir takım ithamlarla karşı karşıya kaldığımız herkesin malumudur. Şu anda durum hayvan fiyatları ve besi materyali arzı açısından gittikçe kötüleşmektedir ve daha öncede defalarca vurguladığımız gibi ithalatın yapılması konusunda devlet organları da görevlendirilmeye başlanmıştır” dedi.
“KALICI BİR ÇÖZÜM İÇİN ET DEĞİL HAYVAN İTHAL EDİLMELİ”
İthal et kavramının yanlış olduğuna değinen Yörük, et sıkıntısına kalıcı bir çözüm için hayvan ithalatının yapılması gerektiğini belirtti. Yörük şu ifadelere yer verdi: “
“İthalatın bir an önce iki çeşit olarak piyasa fiyatını ayarlamak hedefiyle canlı besilik hayvan ve gelecekteki sıkıntıyı aşmak için damızlık anaç hayvan olmak üzere hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Avrupa artık damızlık ithalatı konusunda sıkıntı çıkartmaya başlamıştır. Çünkü kesik et satışı ve besilik satışı Türkiye’de hayvan sayısı arttırılmazsa Avrupa için devamlı bir kazanç kapısı olacaktır. Damızlık ithal edilirse Türkiye’den kazançları azalacak ve bir süre sonra ülkemiz Avrupa’ya ihtiyaç duymaz hale gelecektir, bunu farkında olan Avrupa tabiri caizse altın yumurtlayan tavuğu kesmek istememektedir. Oda olarak ithal et kavramını yanlış ve faydadan uzak buluyoruz. İthal besilik hayvan tanımlaması Türkiye için daha gerçekçidir. İthal besilik hayvanla piyasaya periyodik ve devamlı surette et girişinin fiyatı en az 1- 1,5 yıl boyunca baskılayacağını ve olması gereken mezbaha kesim baz fiyatının 19-19,5 TL’ler seviyesine yerleştireceğini umuyoruz. Tabii bu periyodik besilik hayvan girişlerinin güçlü bir damızlık ithalatı politikasıyla 3-4 yıl sonraya yatırım yapılacak şekilde dizayn edilmesi gereklidir. Genel olarak bir kerelik sert önlemler yerine süreklilik arz eden küçük dokunuşların piyasa üzerine etkisinin daha çok olmasını bekliyoruz.”